Szalona 29
Moderatorka
Nie wiem jak w waszych miastach ale u mnie koszt w przedszkolu prywatnym i publicznym jest zbliżony. Natomiast warunki w prywatnych są lepsze. Mniejsze grupy dzieci a co za tym idzie więcej przestrzeni i nauczycielek,,na głowę,,. Moje dziecko teraz chodzi do publicznego przedszkola dość daleko od domu i muszę wozić go autem, w grupie ma 25 dzieci od września idzie do prywatnego blisko domu grupa max 12 dzieci również 2 panie. Cena 100 zł więcej ale nie musze płacić za dodatkowy język, teatrzyki, wycieczki, filharmonie itp...
U mnie żłobków jest 5 ..najtanszy 700 zl plus wyzywienie.. czyli jakies 900zl wychidzi...plus pieluchy i chus te chusteczki trzeba przyniesc.. jakies ubezpieczenia i inne rzeczy raz w roku platne..
Za 2 lata moja kalkulacja bedzie taka...
Żłobek prywatny bo innych tu nie ma 1000zl
Przedszkole panstwowe 350 zl
Przedszkile panstwowe 350 zl
Benzyna na dojazdy do pracy 500zl
Ponosze koszta za to by moc wrocic do pracy po macierzyńskim 2200 zł pomine fakt ze dziecko na etapie zlobka non stop chore... leki kosztuja wcale nie malo..plus nie 100% a 80 % sie bedzie dostawać.... do tego fakt ze jako manager musze byc dostepna 24h... .nie mialabym tak ze 8 h i do domku... fakt moge czasem jezdzic jak chce do pracy..ale i tak czesto sie robi nadgodziny....ja karmilam 1 dziecko to telefon z pracy ze sprawozdanie szybko dyrekcja chce...
I 3 h po pracy spedzam pezed laptopem..praca okradala mnie z czasu z dziecmi... bo tak to wyglada na kierowniczych stanowiskach...ktoa nie przyszedl do pracy bo zachorowal..bo jeszcze inny powod... z domu trzeba wszystko ogarnąć....ehh...
Czas zabrany mi dzieciom w domu przez prace To jest juz nieprzeliczalne na zł....
Tak by to u mnie wygladalo
Wiec nawet dla 1 tys. czy 2.tys. nie ma takiej opcji bym wróciła...na szczescie ja juz znalazlam alternatywe..po 3 macierzynskim i urlopie zwalniam się i zakladam firmę