Ból żołądka w ciąży – przyczynyHej dziewczyny . Dziś złapał mnie ból brzucha znaczy się bardziej ból żołądka ale nic nie jadłam rano ... nie mogę sobie poradzić z nim... to chyba nie jest normalne [emoji17] boli już od 3 godzin czasami tak mocno ze nie mogę się ruszyć
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Głównym powodem bólu żołądka w ciąży są ciężkostrawne, tłuste i ostro przyprawione pokarmy. Zwykle, o ile nie mamy problemów zdrowotnych lub nie prowadzimy diety odchudzającej, nie zastanawiamy się nad tym jak, ile i co jemy. Spożywamy pokarmy, które najbardziej lubimy nie zwracając uwagi na kaloryczność i skład produktu. W ciąży takie niewłaściwe pokarmy powodują przykre dolegliwości, z którymi łatwo sobie poradzić.
Ból żołądka w ciąży – leczenie
Połóż się w cichym i spokojnym miejscu. Popijaj zaparzone siemię lniane (nie tylko powstały w wyniku parzenia kisiel, ale również ziarenka). Jeśli nie potrafisz zmusić się do wypicia kisielu to kup w aptece siemię mielone i łykaj kilka razy dziennie po łyżeczce. Nie stosuj siemienia lnianego tylko doraźnie. Jeśli bóle żołądka się powtarzają, wprowadź je na stałe do swojej diety. Równie skutecznie są herbatki miętowe lub imbir. Oczyszczony i pokrojony w plasterki (2-3 kawałki) korzeń imbiru zalej gorącą wodą. W trakcie ataku bólu popijaj przestudzony napar.
Ból żołądka w ciąży – zapobieganie
Aby uniknąć problemów żołądkowych w ciąży konieczna jest zdrowa, lekkostrawna i zbilansowana dieta. Podczas najbliższej wizyty u lekarza zapytaj, jakie pokarmy są wskazane i niezalecane. Obserwuj swoje ciało! Niektórym kobietom na dolegliwości trawienne w ciąży pomaga miętowa guma do żucia, inne czują się po niej jeszcze gorzej. Unikaj przypraw i pokarmów wzdymających. Nie wskazana jest również mocna kawa oraz czekolada. Staraj się unikać sytuacji stresowych. Jedz racjonalnie 5 – 6 posiłków dziennie. Mniejsze porcje sprawią, że twój żołądek szybciej strawi przyjęte pokarmy.