reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2017

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Hej dziewczyny . Dziś złapał mnie ból brzucha znaczy się bardziej ból żołądka ale nic nie jadłam rano ... nie mogę sobie poradzić z nim... to chyba nie jest normalne [emoji17] boli już od 3 godzin czasami tak mocno ze nie mogę się ruszyć

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ból żołądka w ciąży – przyczyny
Głównym powodem bólu żołądka w ciąży są ciężkostrawne, tłuste i ostro przyprawione pokarmy. Zwykle, o ile nie mamy problemów zdrowotnych lub nie prowadzimy diety odchudzającej, nie zastanawiamy się nad tym jak, ile i co jemy. Spożywamy pokarmy, które najbardziej lubimy nie zwracając uwagi na kaloryczność i skład produktu. W ciąży takie niewłaściwe pokarmy powodują przykre dolegliwości, z którymi łatwo sobie poradzić.

Ból żołądka w ciąży – leczenie
Połóż się w cichym i spokojnym miejscu. Popijaj zaparzone siemię lniane (nie tylko powstały w wyniku parzenia kisiel, ale również ziarenka). Jeśli nie potrafisz zmusić się do wypicia kisielu to kup w aptece siemię mielone i łykaj kilka razy dziennie po łyżeczce. Nie stosuj siemienia lnianego tylko doraźnie. Jeśli bóle żołądka się powtarzają, wprowadź je na stałe do swojej diety. Równie skutecznie są herbatki miętowe lub imbir. Oczyszczony i pokrojony w plasterki (2-3 kawałki) korzeń imbiru zalej gorącą wodą. W trakcie ataku bólu popijaj przestudzony napar.

Ból żołądka w ciąży – zapobieganie
Aby uniknąć problemów żołądkowych w ciąży konieczna jest zdrowa, lekkostrawna i zbilansowana dieta. Podczas najbliższej wizyty u lekarza zapytaj, jakie pokarmy są wskazane i niezalecane. Obserwuj swoje ciało! Niektórym kobietom na dolegliwości trawienne w ciąży pomaga miętowa guma do żucia, inne czują się po niej jeszcze gorzej. Unikaj przypraw i pokarmów wzdymających. Nie wskazana jest również mocna kawa oraz czekolada. Staraj się unikać sytuacji stresowych. Jedz racjonalnie 5 – 6 posiłków dziennie. Mniejsze porcje sprawią, że twój żołądek szybciej strawi przyjęte pokarmy.

reklama
To niedobrze, że nie bierzesz luteiny. Ona wpływa na utrzymanie ciąży. Może poproś lekarza o tą dopochwową.

Ja dostałam luteinę w 5 tc jak miałam brązowe plamienia. Od tego czasu jest spokoj a podobno ciąża zdrowa i silna wiec nie wiem co podtrzymywać.... mój niepokój budzi tylko fakt ze nie powinno się jej samemu odstawiac

Ja dostałam luteinę w 5 tc jak miałam brązowe plamienia. Od tego czasu jest spokoj a podobno ciąża zdrowa i silna wiec nie wiem co podtrzymywać.... mój niepokój budzi tylko fakt ze nie powinno się jej samemu odstawiac

Ja biorę lutinus od samego początku ciąży, aby ją utrzymać (chociaż w ogóle nie miałam krwawień). lekarz powiedział, że dopiero będę mogła ją odstawić jak łożysko przejmie funkcję i będzie odpowiedni poziom hormonów. Na własną rękę nie odstawiłabym tego leku za żadne skarby. To tylko moje zdanie.

Róża, luteina to czysty progesteron, pomaga utrzymać ciążę. Łożysko zaczyna go wytwarzać dopiero koło 14 tygodnia, więc nie marudź, tylko łykaj :D
Podobno jak łożysko zacznie go wytwarzać, to lekarz stopniowo zmniejsza dawki, ale od razu odstawić nie można :-)

Ból żołądka w ciąży – przyczyny
Głównym powodem bólu żołądka w ciąży są ciężkostrawne, tłuste i ostro przyprawione pokarmy. Zwykle, o ile nie mamy problemów zdrowotnych lub nie prowadzimy diety odchudzającej, nie zastanawiamy się nad tym jak, ile i co jemy. Spożywamy pokarmy, które najbardziej lubimy nie zwracając uwagi na kaloryczność i skład produktu. W ciąży takie niewłaściwe pokarmy powodują przykre dolegliwości, z którymi łatwo sobie poradzić.

Ból żołądka w ciąży – leczenie
Połóż się w cichym i spokojnym miejscu. Popijaj zaparzone siemię lniane (nie tylko powstały w wyniku parzenia kisiel, ale również ziarenka). Jeśli nie potrafisz zmusić się do wypicia kisielu to kup w aptece siemię mielone i łykaj kilka razy dziennie po łyżeczce. Nie stosuj siemienia lnianego tylko doraźnie. Jeśli bóle żołądka się powtarzają, wprowadź je na stałe do swojej diety. Równie skutecznie są herbatki miętowe lub imbir. Oczyszczony i pokrojony w plasterki (2-3 kawałki) korzeń imbiru zalej gorącą wodą. W trakcie ataku bólu popijaj przestudzony napar.

Ból żołądka w ciąży – zapobieganie
Aby uniknąć problemów żołądkowych w ciąży konieczna jest zdrowa, lekkostrawna i zbilansowana dieta. Podczas najbliższej wizyty u lekarza zapytaj, jakie pokarmy są wskazane i niezalecane. Obserwuj swoje ciało! Niektórym kobietom na dolegliwości trawienne w ciąży pomaga miętowa guma do żucia, inne czują się po niej jeszcze gorzej. Unikaj przypraw i pokarmów wzdymających. Nie wskazana jest również mocna kawa oraz czekolada. Staraj się unikać sytuacji stresowych. Jedz racjonalnie 5 – 6 posiłków dziennie. Mniejsze porcje sprawią, że twój żołądek szybciej strawi przyjęte pokarmy.

Dziekuje tez czytałam , problem w tym ze nie jem właśnie nic ciężkiego ani ostrego bo ostatni tydzień cały wymiotowałam także tylko lekkie rzeczy wchodzą w grę [emoji17]

Ja wiem dziewczyny jak mam lepszy dzień to łykam, tak jak dzisiaj :) ale jak mm mdłości to na prawdę wymiotuje już po łyku wody i branie czegokolwiek mija się z celem. Muszę poprosić w takim razie o te dopochwowe :)

Również słyszałam że w kolejnych ciążach brzuch widać szybciej ze względu na słabe juz mięśnie brzucha. W moim przypadku rano tez mniej widać ale jest coś :) tym bardziej że nawet mąż widzi różnice i wczoraj mi powiedział że brzuch mi już powoli odstaje :D chociaż nie spodziewałam się że cokolwiek zauważy bo to okolice 10 tygodnia :)
Ja zauważyłam że bardzo lubię oglądać wasze i swoje zdjęcia z usg, zawsze to cieszy, wiec czekam na nowe :) :)

Wydaje mi sie ze to żołądek bo zaczyna mnie bolec jakby w mostku pod żebrami aż promieniuje na cały brzuch ... umówiłam się do lekarza na 16.20 dopiero [emoji17]

Może spróbuj zrobić sobie ciepły okład. W cieple mięśnie się rozluźniają. Nic innego nie jestem w stanie Ci poradzić.

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry