reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2017

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dziewczyny L4 to L4 i nie ma znaczenia czy to ciążowe, leżące czy chodzące. ZUS ma prawo Was skontrolować, a nawet może zrobić to pracodawca (o ile ma zatrudnioną określoną ilość pracowników, chyba powyżej 20, ale pewna nie jestem). L4 chodzące uprawnia tylko do pójścia do lekarza, po leki, na jakąś rehabilitację, wizytkę kontrolną... Także myślę, że wyjazd na wakacje w czasie L4 nie jest dobrym pomysłem, tym bardziej, że "życzliwych" nie brakuje.
No właśnie jedynie wyjazd do rodziny/rodziców można jeszcze jakoś wytłumaczyć bo mąż w pracy a ty potrzebujesz żeby ktoś zajol się Tobą a tak to jak się wytłumaczyć z wyjazdu nad morze...

reklama
Lepiej sie dowiedzcie bo zeby wystawiać l4 w ciazy tez musicie spełniać jakies warunki i moze lekarz czasami "naciąga" co nie zmienia faktu ze oficjalnie nie możecie tego i tego
Lekarz wystawia sam osadzając czy ciaza zagrożona, czy praca ciężka, nocki itd raczej nie ma problemu z otrzymaniem l4, wiem ze kontrolowali dziewczyny na l4 ale te co miały własne firmy. Baslan może masz rację ze tylko do tego upoważnia ale zawsze można jechac na badania do specjalisty 600km od domu :) w końcu nie ma rejonizacji. Pytałam mojego starego doktora przy drugiej ciazy o wakacje na l4 powiedział zeby jechać - ten miał takie zdanie ktoś inny moze mieć inne. Zus zazwyczaj kontroluje tam gdzie coś sie przeskrobie lub muszą wypłacać zasiłki kilku, kilkunasto tysieczne . Mififi nie wygłupiaj sie 3 dni to nie dwa tygodnie.

Hajmal u mnie to 0 procent tłuszczu.
zazdroszczę :) ale oddam jak byś chciała trochę :)

@mififi śliczny ale ja marzeniami do tego etapu jeszcze nie dotarłam,
nie chce was straszyć ale przed pierwszym poronieniu po 7 latach czekania na drugiego dzidziołka po 15 tygodniu ciąży kupiłam wszytko,łóżeczko , materac, przewijak, kompletny wózek z fotelikiem, pościel, trochę zimowych ubrań i wszytko leży. Upchnęłam je na strychu w schowku, nie mogę na nie patrzeć.
Teraz nie kupie nic, nie chce zapeszać, nawet nie szukam niczego.

Wlasnie moze sprobowac to ugryźć oficjalnie ? Np jak mieszkacie w duzym miescie ze smogiem ze od leakrza ze musicie wyjechać ?

Tu wlasnie jest problem w Polsce ze niby ciaza to nie choroba ale jest opcja rylko l4 nie ma jak u nas ze specjalne zeolnienia dla ciężarnych ...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja skolei lubie kolory wiec pokoj małej ma drewniane mebelki nie malowane jasny dywan tapeta w małe kolorowe kwiatki i ogolnie głownie pomagam zolty zielony po prostu kolorowo

Wlasnie moze sprobowac to ugryźć oficjalnie ? Np jak mieszkacie w duzym miescie ze smogiem ze od leakrza ze musicie wyjechać ?

Tu wlasnie jest problem w Polsce ze niby ciaza to nie choroba ale jest opcja rylko l4 nie ma jak u nas ze specjalne zeolnienia dla ciężarnych ...

Dobry pomysł emenems [emoji106]

Lekarz wystawia sam osadzając czy ciaza zagrożona, czy praca ciężka, nocki itd raczej nie ma problemu z otrzymaniem l4, wiem ze kontrolowali dziewczyny na l4 ale te co miały własne firmy. Baslan może masz rację ze tylko do tego upoważnia ale zawsze można jechac na badania do specjalisty 600km od domu :) w końcu nie ma rejonizacji. Pytałam mojego starego doktora przy drugiej ciazy o wakacje na l4 powiedział zeby jechać - ten miał takie zdanie ktoś inny moze mieć inne. Zus zazwyczaj kontroluje tam gdzie coś sie przeskrobie lub muszą wypłacać zasiłki kilku, kilkunasto tysieczne . Mififi nie wygłupiaj sie 3 dni to nie dwa tygodnie.

zazdroszczę :) ale oddam jak byś chciała trochę :)

@mififi śliczny ale ja marzeniami do tego etapu jeszcze nie dotarłam,
nie chce was straszyć ale przed pierwszym poronieniu po 7 latach czekania na drugiego dzidziołka po 15 tygodniu ciąży kupiłam wszytko,łóżeczko , materac, przewijak, kompletny wózek z fotelikiem, pościel, trochę zimowych ubrań i wszytko leży. Upchnęłam je na strychu w schowku, nie mogę na nie patrzeć.
Teraz nie kupie nic, nie chce zapeszać, nawet nie szukam niczego.
Ale ja się z niczym nie spieszę. Nie kupuje jeszcze nic. Pokój będzie malowany we wakacje więc to jeszcze trochę czasu [emoji2] popatrzeć i pomarzyć można

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

znajoma chodziła do lekarza który przeniósł sie ze Kołobrzega do Rzeszowa w czasie jej ciąży a był jej lekarzem prowadzącym przyjeżdżała do niego na kontrole 700km kilka razy w ciązy, trwało to za każdym razem po kilka dni . Moja kuzynka jeździła z pod samych Tatr do Łodzi do lekarza tez na kilka dni wyjeżdzała.
O smog trzeba by mieć od jakiegoś pumonologa może zalecenia, alergologa, psychiatry :) ten ostatni to chyba najlepsze rozwiązanie :) leczyć skołatane nerwy

reklama
Znam znam leki typu nie zapeszać ale prawda taka ze po tylu latach starach nieudanych cyklach itp nauczyłam sie ze choćby skaly sraly .... Jak sie na nie utrzymać to sie nie utrzyma... Ale znam to uczucie bo jak ja zaszłam w ciąże i Powidzialam najbliższej kolezance to kupiła mi lozecxko i przywiozła tak sie cieszyła a to był początek ja przerażona byłam schowałam do garazu. Bałam sie na nie patrzec.

Ale tak zaczelam kompletować wyprawkę w 6 miesiacu bo akurat bylsm na urlopie w poslce u mnie nie ma szans zrobic wszystko po porodzie bo mieszkam na wiosce. Za to teraz nie kupuje prawie nic bo wzyStko mam to po pierwsze po drugie mase rzeczy kupiłam co były nieprzytomne bo kazde dziecko inne moja np nienawidziła bujaczka tskiej huśtawki a ja dałam 500zl i sprzedałam nieużywana .... Cisuzki mam po córce wiec kupie tylko pieluchy 1 i mleko nan 1 hahahahh

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry