reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2017

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja spisalam sobie chyba po 15 ale nie ma reguły.. Najbardziej mi siedzi w glowie Basia i Staś ale Tatkowi nie bardzo sie podoba.. A poza tym Emilka, Kornelia, Zosia, Gabrysia, Hania

reklama
Usg połówkowe to po prostu drugie badanie prenatalne. Można uzyskać na nie skierowanie z NFZ (lekarz mi wypisał) albo zapłacić około 200-250 zł. Co najważniejsze, lekarz wykonujący takie badanie musi mieć specjalny certyfikat żeby mógł wypisać jego wyniki. Podczas badania sprawdza się przede wszystkim serduszko, inne narządy, stan łożyska. Warto iść choćby z polecenia.

Wózki zazwyczaj wyposażone są w materacyk, takie maleństwo poduszki nie potrzebuje, zresztą podnoszenie zagłówka w gondoli to też chyba standard. Na jesień powinien gruby kocyk wystarczyć. Zimą już raczej śpiworek.

Haha! Czyli jutro robię pastę na kanapki, bo mi smaka zrobiłyście [emoji12]

[emoji214] Kinga - 4.04.15 [emoji480][emoji166]
[emoji173] Milena/Michał - 17+2
Mnie ostatnio poinformowała koleżanka fizjoterapeuta, że dziecku nie wolno dawać poduszki do spania i do wózka oraz nie wolno za długo nosić w foteliku, np zamiast na lezaco. Mówi, że mieli specjalny wykład na ten temat, ze dziecko ma jeszcze miękki kręgosłup tak jakby i leżenie na poduszce powoduje wady kręgosłupa.
Wiem coś na ten temat, bo mam kolana w X I to mocno, ponieważ chodziłam w chodziku mając 6 miesięcy i dopiero po fakcie lekarz się zorientował, ze to mi skrzywilo nogi i zakazał chodzika.

Napisane na LG-D722 w aplikacji Forum BabyBoom

Hej wszystkim ;)
Byłam dziś na usg 3D No i dzidzia wszystko dobrze ;) rośnie rośnie :) No iiiiii będzie prawdopodobnie dziewczynka ;) także może jakieś propozycje imion ?:)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
My tez mamy dziewczynkę i nie mam pojęcia jakie imię wybrać, moja lista jest narazie pusta :)
Ja właśnie oglądam Przyjaciółki

Ja z trudem wybrałam 3 imiona- Kinga ma na imię moja córka, a rezerwowo mam Milena i Martyna. Dla chłopca Michał, Dominik, Paweł. Raczej w klasykę poszłam z mężem.

Hej wszystkim ;)
Byłam dziś na usg 3D No i dzidzia wszystko dobrze ;) rośnie rośnie :) No iiiiii będzie prawdopodobnie dziewczynka ;) także może jakieś propozycje imion ?:)

A jakie Cię interesują? Klasyczne? Polskie? Dość modne?

Moje dziecko po porodzie na 3 dzien plakalo i plakalo. Przyszla położna i do mnie prwnie pani mleka nie ma i zlapala mnie za piers i scisnela (franca jedna) obrzazgalo posciel a ona z mina Pawlaka "o jednak jest" i poszla wiecej nie przyszla. Wiecie wtedy rodzilam w panstwowym szpitalu. Teraz jesli sie uda i bedzie dobrze to w prywatnym ale tez na nfz. Tylko ze tam podejscie jest juz inne.
Wracajac do tematu karmienia to dla mnie najgorsze przy nim byl bol przeplywu, bol plecow i wscipskie uwagi tesciowej. Moze jak bym miala pomoc laktacyjna lub choc pozna srodowskowa inna to bym karmila dluzej. Tylko ze czlowiek madry po szkodzie.

Na pierwsze prenatalne dostalam skierowanie, jest ono wazne rowniez na polowkowe mam je miec 26 maja w 21,3 tc

Bylam dzis na drugiej i ostatniej wizycie u hematolog, przekierowala mnie do kliniki nadkrzepliwosci do Krakowa na Skawinska. Swietna babka, badania mi zlecila wyszly w normie oprocz crp bo mam 11, dala mi zalecenia dla rodzinnego i gina, przepisala 30 zastrzykow clexanu na refundację. Pojechalismy pozniej do galerii kupic mlodemu koszule biala a przy okazji :) wpadl mi do koszyka w tesco zestaw 2 przescieradel, kocyka polarowego i dzierganego za 29 zl, takie milutkie cieplutkie skarpetki 0-6 i pajacyk polarowy za 10 zl. W c&a wypatrzylam na przecenie pajacyk czysto bialy welurowy - idealny na chrzest. Jutro wam pokaze bo dzis ciemno juz i nie wyjda zdjecia.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Xandzia super ze córcia[emoji6]

Co do imion to mamy niezly dylemat:Janek,Tomek,Piotrek, Adaś,Leon, Wiktor,dziś mi wpadło Kajetan[emoji6]

Dla dziewczynki: Pola, Lila,Maja, Helenka[emoji6]

Napisane na LG-H440n w aplikacji Forum BabyBoom

Mnie ostatnio poinformowała koleżanka fizjoterapeuta, że dziecku nie wolno dawać poduszki do spania i do wózka oraz nie wolno za długo nosić w foteliku, np zamiast na lezaco. Mówi, że mieli specjalny wykład na ten temat, ze dziecko ma jeszcze miękki kręgosłup tak jakby i leżenie na poduszce powoduje wady kręgosłupa.
Wiem coś na ten temat, bo mam kolana w X I to mocno, ponieważ chodziłam w chodziku mając 6 miesięcy i dopiero po fakcie lekarz się zorientował, ze to mi skrzywilo nogi i zakazał chodzika.

Dużo w tym prawdy, bo dzieci faktycznie mają bardzo podatne na zniekształcenia kręgosłup i kości. Warto praktykować te i parę innych zaleceń ortopedów i fizjoterapeutów, bo może to oszczędzić rehabilitacji w przyszłości. Wiem z doświadczenia, że trudno z małym, ciekawskim człowiekiem trzymać się wszystkich "prawideł". Córka bardzo szybko domagała się pionizacji a w wieku 5 miesięcy bardzo trudno było ją przewieźć na leżąco w gondoli a do siedzenia miała daleko... no cóż tak to jest z tym co "się powinno"...

Bardziej Polskie imiona ... chodzi mi właśnie po głowie Maja Ale ciężko zdecydować dobrze ze jeszcze trochę czasu :)
Bratowa ma Martynka i naprawdę tez śliczne imię ;)

reklama
Jeju dzisiaj mi brzuch często twaednieje jakby sie stawia [emoji53] ino cos porobie ....
Ogarniam juz od 20 , i nie daje rady [emoji52]

[emoji170][emoji172][emoji169][emoji171][emoji170][emoji172][emoji169][emoji171][emoji170]
Lenusia 24.09.2014 [emoji254]
Mikołaj 2.10.2017 - 18t2d [emoji272]

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry