reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe Mamy 2010

Witam w to upalne popołudnie!
Lolisza, na pewno dacie radę w tym dwupaku wytrwać długo i wszystkich zaskoczycie.

Mnie w sumie też ciągle straszą, a to ciśnieniem, a to skurczami; zawsze propozycją szpitala. Ale jakoś nie chcę się dać ;)

Wyprawkę dla malucha już powoli zaczęliśmy kompletować, ale pranie i prasowanie mimo wszystko odkładam na później - póki remontu nie zrobimy wolę nie ryzykować zakurzenia/zabrudzenia ciuszków. Więc pewnie przełom sierpień/wrzesień.

A teraz chłodny prysznic i 'wycieczka' na usg.

A! Dziś zdaje się zapowiadali burze, jest więc szansa na prywatne kap! kap! z nieba ;)

reklama
witam, ja pranie też będę robić we wrześniu. a nawet pod koniec września, jeśli nie później. proszku nawet jeszcze nie mam.

Ida współczuję że mąż tak do tego podchodzi, i tak sobie pomyślałam, że może kup coś wyjątkowo uroczego dla malucha coś co urzeknie mężulka i z radością w oczach zademonstruj mu "zdobycz"- może się wkręci jak zobaczy że to może być takie fajne i sprawia Ci tyle radości?
po za tym dzięki za słowa otuchy, dziś to się nawet popłakałam że ten remont tak się ciągnie. a później poszłam na drobne zakupy, zaniosłam l4 do pracy i położyłam się spać- tak zleciał mi ranek i popołudnie.cały dzień przespałam. przynajmniej upał mi tak nie doskwierał.

miałam dziś jechać na glukozę, ale okazało się że będę czekać 2 godziny między jednym a drugim badaniem krwi! myślałam że pół godziny.. dobrze że zadzwoniłam do przychodni i się tego dowiedziałam bo zjechałabym pół miasta w tym wrzątku (nie mam klimy w aucie) na darmo! i w ten sposób jutro znowu muszę wcześnie wstać. :( cytrynę już mam przygotowaną.

od kilku dni nie jem słodyczy...czuję się jak na odwyku,,,i ciągle mam w pamięci tą tartą czekoladową!!! ehhh jak tylko dostanę wyniki po glukozie i będą ok to startuję do sklepu po składniki i ją zrobię!

kahaa- szczerze Ci współczuję tej pogody. ja wolę nasz upał. można sobie z tym jakoś poradzić, a za to w wolne dni można popluskać się w jeziorku albo basenie, spędzić cały dzień w cieniu pod drzewem albo parasolem....tak. wolę ten upał.

Ostatnia edycja:
witam,
ile wy dziewczyny macie urlopu macierzynskiego w PL? bo dorisday pisala ze wraca do pracy juz w styczniu? :szok:
z tego co sie orientowalam to wydawalo mi sie ze w PL jest dluzszy urlop, bo ja tu mam 26 tygodni , ide 20 wrzesnia i wracam do pracy 14 marca.
Mam nadzieje ze u was popadalo i macie juz czym oddychac,bo te upaly moga wykonczyc.
U nas pada i tak ma byc przez kolejne 3 dni....

witam,
ile wy dziewczyny macie urlopu macierzynskiego w PL? bo dorisday pisala ze wraca do pracy juz w styczniu? :szok:
z tego co sie orientowalam to wydawalo mi sie ze w PL jest dluzszy urlop.

Bo jest dłuższy - podstawowy trwa 20 tygodni do tego 2 tygodnie fakultatywnego jeśli kobieta chce. Poza tym w tym roku tatusiowie mogą już skorzystać z tygodnia urlopu ojcowskiego, który muszą wykorzystać do ukończenia pierwszego roku zycia dziecka (no chyba, że wcale nie chcą). To razem daje maluchowi 23 tygodnie z rodzicami, dochodza jeszcze zaległe urlopy, ja np mam jeszcze z 2009 kilka dni, cały z 2010 a jak skończe macierzyński to będę miec już z 2011, więc nie jest źle.

nad morzem chwilę popadało, ale przynajmniej miły wiaterek wieje.
no to jeśli aga pisze o 26 tygodniach macierzynńskiego tzn że w Polsce jest krótszy

Uff, jak gorąco - witam się popołudniowo. Dowiedziałam się, że teściowie kupią nam wózek i wyprawią chrzciny na święta (i tak by była impreza, bo ja się w Wigilię urodziłam ;-)). Nie powiem, bardzo mnie to ucieszyło, bo nie mieliśmy z czego kupić drewna na opał na zimę, a tak to z becikowego zamiast wózka kupimy. W sumie zwykle grzaliśmy gazem, ale 700zł miesięcznie to zbyt wielki teraz wydatek, gdy tylko jedno z nas zarabia. Kolejny kamień z serca :-)

Z macierzysnkim to wiem ze bylo 4,5 m-ca na pierwsze dziecko a na drugie o 2 tyg dluzej i od tego roku wszedl urlop dla tatusiow 2 tygodnie do wykorzystania, az dziecko skonczy 12 m-cy

Efa- super ze bedziecie miec i wozeczek i chrzciny... swoja droga ciekawe jak to bedzie u nas z chrzcinami, pewnie ksiadz zacznie ju znosem krecic, ale to jego problem;-)

U mnie popadalo, powialo i zrobilo si ena dworze calkiem fajnie, jest wreszcie czym odetchnac w domu

Ladygab w wymiarze urlopu macierzyńskiego w roku 2010 są zmiany. Nie ma już znaczenia czy dziecko które rodzimy jest pierwsze, drugie czy kolejne - jeśli rodzi się jedno to przysługuje 20 tygodni urlopu podstawowego oraz dla matek dzieci urodzonych w roku 2010 i 2011 dodatkowo 2 tygodnie urlopu fakultatywnego, ten urlop będzie wydłużany i tak w latach 2012 i 2013 będzie wynosił 4 tygodnie a od roku 2014 6 tygodni, będzie więc podobnie jak w Angli 26 tygodni łącznie z tego 20 obowiązkowe i 6 nieobowiązkowego.
Z urlopem ojcowskim też niestety jeszcze nas te 2 tygodnie nie dotyczą, on ma tyle wynieść docelowo czyli w 2012 roku, lata 2010 i 2011 to okres przejściowy i ojcu należy się wówczas tydzień takiego urlopu.
Wymiar urlopu jest większy w przypadku ciąż mnogich i tak mama bliźniąt ma 31 tygodni podstawowego, trojaczków 33 tygodnie itd. Urlop fakultatywny tych mam też będzie dłuższy bo docelowo w 2014 roku będzie wynosił 8 tygodni. Czyli mama bliźniaków będzie mogła być w 2014 na macierzyńskim aż 39 tygodni, do tego tata aż 2 tygodnie więc całkiem sporo.

reklama
Lolisza- ja nie pracuje i pracowac nie zamierzam, wiem natomiast ze moj wykorzystywal jakis urlop na zosie wlasnie w lutym i byly to 2 tygodnie, ni ejest to tacierzysnki, tylko jakos inaczej sie to nazywa, pracodawca musi go dac, sklada sie papiery tydzien wczesniej i sie ma 2 tygodnie dla dziecka

Jej jak si epaskudnie dzisiaj czuje, w glowie mi sie kreci, brzuch boli...nie wiem czy to pogoda czy o co chodzi

Do góry