reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe Mamy 2010

Witam mamusie!
Karen ja w poniedziałek będę piła glukoze i z tego co wywnioskowałam to piłaś ją na czczo tak? bo mi moja gin powiedziała że mogę zjeść śniadanko, potem mam to wypić a po godzinie mam jechać na badanie. Tylko nie wiem, bo od razu morfologie będę robić i czy ta glukoza plus śniadanko nie zmienią wyników?

reklama
Dzięki kochane za słowa otuchy :-) .... sierota ze mnie straszna :sorry:

Mąz przed chwilką przyjechal sprawdzic mnie w pracy jak się czuję :-) Przywiózł lodzika na osłodę i ochłodę ... milutko.

Karen a o Tobie to juz myslalam nawet , bo jakos dlugo się nie odzywalas. Normalnie opuszczasz się jak baranie jaja!
Mnie to badanie jeszcze czeka , ciekawe jak bedzie :eek:

Mnie mówiono żeby przyjść na czczo, zresztą i tak musiałam bo miałam też robioną morfologię i niestety cytryny nie wolno bo fałszuje wynik. Nawet nic nie piłam rano. Krew miałam badaną przed podaniem glukozy, po godzinie od podania i po 2 godzinach. Okropność.
dorisday wiem że się opuszczam ale mąż ma urlop i nie chcę siedzieć przy kompie, poza tym teraz byłam dwa dni w Krakowie i w poniedziałek znowu pojadę na dwa dni, później przyjeżdzam do domu to nie wiem w co ręce włożyć. Wczoraj zaraz po przyjeździe musiałam upiec sobie ciasto z truskawkami. Dzisiaj zrobiłam już kompocik, zupkę, spagetti i wieczorem jeszcze lody dla młodego. I tak czas mi leci przy garach :) ale ja to lubię żeby nie było.

Acha i jeszcze łączę się w bólu pleców, mnie zawiało na przeciągu i od dwóch dni ból krzyży przeokropny a jeszcze do tego jestem przeziębiona i jak kaszlę to z bólu napływają mi łzy do oczu. Ale się nie daję :-)

Ostatnia edycja:
Karen to również wspólczuję i zyczę zdrówka :sorry::-)
Pyszności szykujesz .... takie ciacho z truskawkami (najlepiej drożdżowe z posypką) bym zjadła ... o mniam:-p
Pewnie póki sila i energia jest to działaj :-)

Karen to oslabienie , zawroty glowy spowodowane jest tym ze po wypiciu takiej ilosci glukozy trzustka wyrzuca dosc duza dawke insuliny z trzustki ktorej zadaniem jest "spalic" wprowadzic ta glukoze z krwi do komorek. Po takim wyrzucie insuliny ta tak sie stara to zrobic ze spala co napotka i pozniej wlasnei to objawy ...zaslabniecie , zawroty glowy, omdlenia.

Pamietam ze ja po tej cudownie glikozie wybralam sie jeszcze do sklepu i tak sie zle poczulam oblal mnie zimny pot, krecilo mi sie w glowie. Mialam ze soba glukometr, zmierzytal cukier i wynik mnie zszokowal 2,1mmlol/l norma zaczyna sie powyzej 3.
Ze bylam badzo blisko paczkow zlapalam pierwszy lepszy z ogromna ilosci lukru. Po 5 min mi przeszlo. Po tym doswiadczeniu wiem jak czowiek sie czuje jak ma niedocukrzenie okropne uczucie!!!!!!!!!

Paolcia zdecydowanie polecam isc na czczo. Wez sobie jakas kanapke. Pobiora Ci krew na czczo , wypijesz glikoze. POCZEKASZ w poczekalni godzine ( wysilek fizyczny ,spacer spala glukoze ktroa wypijesz i wynik jest falszywy) pobiora ci jeszcze raz krew po godzinie. Zjesz sniadanko i wyruszysz w droge powrotna.

Oj dobrze mieć kanapeczki ze sobą ja tego nie wiedziałam, zresztą dobrze się czułam wychodząc stamtąd ale później poszłam do sklepu kupić sobie jakieś pyszności, później tramwajem do domu i już na 3 piętro nie miałam siły wyjść takiego osłabienia dostałam, jak już wyszłam to z olbrzymią zadyszką i zawrotami głowy połozyłam się na łóżku, jak doszłam lekko do siebie to trzęsącymi rękami wpychałam w siebie bułki, śledziki i zagryzałam kabanoskiem ;-) a co! I przeszło jak ręką odjął. Nie wiedziałam że to niedocukrzenie, myślałam że to z głodu.

Aaa i jeszcze musiałam podpisać karteczkę że przez te dwie godziny będę siedziała pod punktem pobrań i nigdzie się nie oddalała a w razie czego do nich na kozetkę. nie rozumiałam o co tyle halo ale teraz, dzięki smoniq, już wiem.

Ostatnia edycja:
Dla mnie ta glukoza to był pikuś. Nie jest ona smaczna, ale bez większego problemu ją wypiłam. Gorzej było z tymi 3 pobraniami krwi: na czczo, po 1h, po 2h. Pielęgniarka nie umiejętnie mi pobrała krew, że mam siniaka na całym zgięciu łokcia. Efa widziała - okropny widok.

A mnie Pani tak delikatnie kłuła że aż musiałam ją pochwalić bo naprawdę nigdy żadna pielęgniarka mi tak delikatnie nie pobierała krwi. A Pani mi na to że dała mi najcięńsze igyę jakie miała :-) ma się te przywileje w ciąży :-) fajnie jak obcy ludzie są mili.
W sumie trzy razy pobierała mi krew bo miałam też inne badania a to przed podaniem glukozy, na czczo pobrała mi glukometrem z paluszka.

Przeraża mnie myśl o tym badaniu, a szczególnie to 3-krotne pobieranie krwi. Zawsze jak ide na morfologie to juz dzien wczesniej przezywam, a pod gabinetem jak siedze to i łzy z oczu czasem polecą, normalnie jak dziecko:-D az wstyd ale nic na to nie poradze. Kiedy to badanko sie wykonuje??? Miedzy którymi tygodniami??

Ale duze te wasze dzieciaczki:szok: moje chyba tez nie malutkie, USG robiłam 20 tyg i 2 dni to wazył 415. Ale fakt- tą wagą nie ma co sie sugerowac. Z pierwszym jak byłam w ciąży,miałam USG dzien przed porodem to mi wyliczyli 3500 a urodził sie 4050, śmiałam sie ze przez jedną dobe przytył pół kilo:-)

reklama
Ja miałam obciążenie glukozą 50 g i jedno kłucie po godzinie. Dla mnie nie było problemu,żeby ją wypić Tylko wyniki mieszczą się blisko granicy normy.

Badanie wykonuje się po 24 tc (tak mi zaleciła moja gin).

A co do wielkości dzieciaczka, to mnie trochę pocieszyłyście. Mój Franek w 21tc+6 ważył 380 g. I cały czas mam wrażenie,że jest mały. Zresztą moja pani doktor powiedziała,że jest to tylko tydzień różnicy w terminach porodu (generalnie wynika to też z dłuższych cykli), więc to żadna różnica.

Ostatnia edycja:
Do góry