reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe Mamy 2010

Ewelw pierwsze słyszę o takim teście. Po to chyba robi się usg genetyczne. I tak naprawdę i tak nic nie da się zmienić prawda? Ja mam wszystkie badania płatne a za taką kasę (250 zł) myślę że są dodatkowe. Ale jakie? Nie mam pojęcia. Muszę iść za tydzień po skierowanie.

reklama
hehe fajnie,ze nasi mezowie tak to przezywaja,ze sie angazuja...ja jestem w 6,a moj juz gada z brzuchem,slodkie to jest :-D dobrze,ze wypadlo to dodatkowe usg,los sie usmiechnal do twojego meza :-) a powiedz mi od kiedy robia usg przez brzuch?bedziesz teraz miala genetyczne przez brzuch?
co do zakupow,to tez jestem teraz slomiana wdowa (moj m czesto wyjezdza) i dzis kupilam tylko chleb i wedline :-p reszta poczeka na meza,haha

u mnie nie wypadło dodatkowe USG ja poprostu pojde z mezem jak do niego pojade. Inaczej by mi nie darował. Kiedy przez brzuch to nie mam zielonego pojecia

I znowu Mamuśki naprodukowałyście! NAjpierw ponad godzinę czytam a później dopiero mogę coś naskrobać....

Ponawiam pytanie i proszę o odzew Birę, Muminkę, Kindzie, Nikitę... Dziewczyny co się dzieje? Dajcie znać co u Was!!!

dyiewczny jak zrobic suwaczek u was??
Tak jak opisane w Zasady - przeczytaj albo poszukaj w początkowych postach - pytanie to padało już wielokrotnie. Czekamy na suwaczek bo chyba jeszcze nie masz jeśli dobrze kojarzę.

sopocka bardzo mi przykro! Mam nadzieję, że niedługo pojawisz się u nas z dobrą wiadomością. A póki co - siły i nadziei życzę...

no to ja tez poprosze zaproszonko:)

a jak tam wam brzuszki rosna?widac cos juz?
bo u mnie hmmm wieczorami naprawde duzo juz widac jak na ten 7 tydzien:p
Bo wieczorem brzuszek największy :-) Ja się zaokrągliłam tak jak w poprzedniej ciąży w piątym miesiącu! Ale co tam - byle Maluszek zdrowo rósł ;-)

Mój brzuszek to już widać z każdej strony. Jak się porządnie wypnę, to może nawet gdzieś mi miejsca w kolejce ustąpią :)
Heeeheeee to korzystaj z przywilejów! A ćwiczysz to wypinanie przed lustrem żeby mieć najskuteczniejszą pozycję :-D ?
Cześć Dziewczynki.
Dowiedziałam się właśnie, że dzisiaj dzień teściowej. Co Wy na to? ;)
O kurczę przegapiłam! Jaka szkoda ;-)! Efa w przyszłym roku przypomnij jakoś wcześniej, żebym się zdążyła przygotować ;-)

kathe to Twoje życie i Twoja Dzieciątko ale uważam, że powinnaś jechać do szpitala. Tutaj czekanie nic nie da. I niepewność nie jest najlepszym rozwiązaniem... Wiem, że się strasznie boisz - też bym tak czuła - ale musisz myśleć o MAleństwie. Apeluję do Ciebie strasznie gorąco - jedź na pogotowie.

Miłego weekendu wszystkim! Ja jadę na kurs, wrócę w niedzielę. Buziaki
ulisia przodownik pracy cd. To miłego wyjazdu i czekam na Ciebie Kochana!

monimoni napisz jak po wizycie. Ale pamiętaj, że najważniejsze jest to co Ty czujesz do swojego mężczyzny i on do Ciebie a nie to co pomyślą o Tobie czy Twoich rodzicach rodzice chłopaka! Mam nadzieję, że będzie super i że wieczorek zapoznawczy przebiegnie bezproblemowo ;-)

Ren a wiesz, że ja tu czekam na radosną nowinę od Ciebie? I takim jestem zagorzałym kibicem Waszych staranek, że hohohoho! Cudownie, że jestes taka dzielna! Jestem z Ciebie dumna i wiem, że będzie wszystko dobrze! A u mnie jest tak samo z państwowymi wizytami - masówka i czasu nie mają na rozmowę bo za drzwiami 10 pacjentek czeka. Więc chodzę prywatnie....

kasiadove a są jeszcze zaproszenia czy już się wszystkie rozeszły jak ciepłe bułeczki?

Miłego wieczoru Mamuśki!

Hej!!
Szafirka - ogromnie dziękuję za info. Normalnie byłam w totalnym stresie, bo dostałam taką kartkę od lekarza o tym badaniu. Sądziłam że to raczej w 90 % informuje o chorobie, a tu okazuje się, ze nie. W dodatku byłam rozdarta, bo jedni mówią "RÓB" a inni "NIE RÓB". Teraz nie mam żadnych wątpliwości - nie robię, bo to chyba i tak nic nie da. Z resztą strach o dzidzię.

beata - no właśnie - tak jak piszesz - to chyba nic nie da. A ja też dostałam badania na 250zł. I poszłam na NFZ do gina i powiedzał, że połowę z nich jest niekonieczna. On mi wszystko konkretnie naświetlił. Ja np. rok temu robiłam na virus HiV bo było w badaniach - w dodatku zalecanych, a okazuje się, że to robią za twoją zgodą. W dodatku nie chciałam robić, bo uważałm że mi jest nie potrzebne (nie byłam nigdy w sytuacjach ryzykownych). I teraz też dostałam takie badanie!!! :wściekła/y: I na grupę krwi też dostałam:wściekła/y:, a mam z przed roku :wściekła/y:. I ten "państwowy" gin zalecił mi te podstawowe badania. A te inne mi objaśnił - że są niekonieczne - lub wykonuje się je w późniejszych fazach. Jestem więc zadowolona, bo będę miała za darmochę:tak:

kochane witam dzisiaj;) podczytuje was ale nie mam sily pisac.nastepna wizyta w czwwrtek.mam nadzieje ze uslysze serduszko i pomimo zeszlotygodniowego brazowego sluzuu wszystko jest dobrze i dzidzius dobrze sie rozwija;) niestety niepokoja mnie wyniki moje:( cukier na czczo mam 5,82 a norma jest do 5,83 wiec..juz nie duzo a u mnie w rodzinie duzo osob ma cukrzyce..:(

Kathhe, słoneczko, ja Tobie także radzę nie zwlekać i jechać do szpitala. Ja w poprzedniej ciąży dostałam krwawienia, a potem okazało się, że dzidzia umarła :( Nie chcę Cię straszyć - krwawienie to wcale nie musi być nic groźnego. Ale TRZEBA to sprawdzić.

Gabires, moja teściowa wczoraj niesamowicie się ucieszyła, jak do niej wpadłam ze słodkościami z okazji dnia teściowej. Całkiem wesołe święto ;) A co do pytania o ćwiczenia wypinania brzuszka przed lustrem, to chyba nie muszę aż tak bardzo ćwiczyć. Dzisiaj nikt mnie nie przegonił sprzed kasy dla uprzywilejowanych w hipermarkecie, więc zakładam, że już po mnie widać:)

A w temacie badań: mój ginekolog na początku ciąży kazał mi zrobić serię badań na:
toksoplazmozę
różyczkę
cytomegalię
żółtaczkę
HIV

I właśnie te dwa ostatnie mogą się okazać
bardzo ważne na porodówce, jak powiedział mi lekarz. Otóż podobno wiele szpitali dzieli porodówki na tzw. brudne i czyste. Brudne to takie, gdzie umieszcza się kobiety, które albo mają HIV, czy żółtaczkę, albo nie mogą udokumentować, że ich NIE mają. Jeżeli rodząca nie ma zrobionych takich badań, niestety może trafić na oddział w towarzystwie naprawdę chorych pań. A to może zwiększyć ryzyko zarażającego kontaktu. Jest to informacja, która wydała mi się wiarygodna, więc od razu zrobiłam sobie te testy.

Ostatnia edycja:
Iwcia1234 skoro Twój cukier mieści się w normie to jest ok i nie wyszukuj sobie problemów:-) Poczekaj na krzywą cukrową. A to że w Twojej rodzinie jest dużo cukrzyków to jak sądzę piszesz o typie 2 ludzi dorosłych którzy złą dietą i stylem życia, otyłością całe życie pracują cukrzycę. Jest ona nabyta i jej się nie dziedziczy:-) Mam spore doświadczenie i wiedzę na ten temat ponieważ moja córka ma cukrzycę typu I czyli genetyczną. Lekarze przy wykryciu mi powiedzieli że żebym dobrze prowadziła cukrzycę u niej to muszę wiedzieć węcej niż niejeden lekarz. Pozdrawiam.

kochane witam dzisiaj;) podczytuje was ale nie mam sily pisac.nastepna wizyta w czwwrtek.mam nadzieje ze uslysze serduszko i pomimo zeszlotygodniowego brazowego sluzuu wszystko jest dobrze i dzidzius dobrze sie rozwija;) niestety niepokoja mnie wyniki moje:( cukier na czczo mam 5,82 a norma jest do 5,83 wiec..juz nie duzo a u mnie w rodzinie duzo osob ma cukrzyce..:(
u mnie tez wizyta w czwartek,tez mam nadzieje,ze uslysze serduszko...bedzie dobrze,musimy sie wspierac,a cukier miesci sie w normie,musisz po prostu uwazac na slodycze i nie podjadac wieczorami produktow o wysokim indeksie glikemicznym
Ja miałam USG przez brzuch w 9 tygodniu i 1 dniu. Dzidziusia było juz widać i oczywiście serduszko też ;)
eee,super!!nie wiedzialam,ze tak wczesnie mozna :-)

reklama
Do góry