reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe Mamy 2010

no wlasnie wczoraj bylismy u pediatry i ogladala pepuszek i mowila, ze super sie goi, a dzis pepka nie ma a w jego miejscu krew, chyba daruje sobie kapiel dzis, tylko nie wiem czy przemywac dalej spirytusem czy darowac sobie juz

a porod ekspres by wiecej takich bylo

reklama
ULISIA Witamy z powrotem!!
EWELINA zazdroszczę tak szybkiego porodu.
Dorisday powodzenia.

A u nas nadal cisza i nic się nie zapowiada:no:
Jedynie co mnie pociesza,to że mały fiknął i leży główką w dół,ale jest jeszcze wysoko:wściekła/y:

Miłego dnia dziewczyny

no wlasnie wczoraj bylismy u pediatry i ogladala pepuszek i mowila, ze super sie goi, a dzis pepka nie ma a w jego miejscu krew, chyba daruje sobie kapiel dzis, tylko nie wiem czy przemywac dalej spirytusem czy darowac sobie juz

a porod ekspres by wiecej takich bylo

ja bym spirytusem nie przemywala otwartej rany, moze sama woda przemywaj to zeby sie tam nic nie podzialo zlego, w koncu blisko do pieluszki jest...

Juz po południu a ja sie dopiero witam...?
Ech.

Mała dzisiaj przespała w nocy od 21 do 4 rano - jak ja budziłam po 12 zeby jadła to sie wkurzyła i na złosc - zasneła!
A dzisiaj jak wstała o 10 tak ssała prawie do 12. Tłumaczyłam jej ze ja tez jestem głodna, ale mnie olała. Wiec zabrałam cyca i zawinełam sie do kuchni po kanapke. Darła sie jakby ja ktos ze skóry obdzierał, ale za to nie padłam z głodu :)
Teraz znowu ssie.

Ulisia, witaj !!!!!!!

Co do pepka to mi wczoraj połozna tłumaczyła, ze jak juz odpadnie, to moze byc troche krwi, ale to normalne.
Ja od poczatku do pielegnacji stosuje Octenisept - POLECAM!!!!!! Połozne tez to zalecaja, nie spirytus...

Małą kąpie jest co drugi dzień, w samej wodzie, ewentualnie mydełkiem Bambino. siostra pierwsze dziecko kapala w tych wszystkich płynach i do tej pory dziecko ma problemy skórne. Dwójka kolejnych dzieci mytych woda - zero problemów! To samo dotyczy pielegnacji pupy - przegotowana woda i płatki dla niemowlat. Zadne Sudocremy! ewentualnie Alantan, ale jak się nie posmaruje niczym dziecka to też nic się nie dzieje. To nie gdybanie tylko obserwacja :-)

My po wizycie. Fifi rośnie jak na drożdzach, Pani doktor się śmiała że go chyba jakimiś sterydami faszeruje. Bo jak wychodziliśmy ze szpitala ważył 2680 gram a dziś ma 3400 :) Poza tym wszystko w porządku, jeżeli chodzi o prężęnie to mam spróbować nie jeść nabiału, bo może być tak że jeszcze nie przyswaja laktozy. Nio i dziś w nocy trochę zaczoł nam "chrapać". Coś w rodzaju kataru zatokowego, ale pani doktor po osłuchaniu i sprawdzeniu gardełka itd.. powiedziała że mały ma sapkę- mamy za ciepło w pokoju i mały ma za sucho w nosku. To chyba tyle :)

Co do pępka, nasz został w "brutalny sposób" oderwany przez położną. Ja też do czyszczenia używam Octeniseptu, w sumie nie tylko pępka ale też wcześniej swojej rany po nacięciu. Mały miał jeszcze zaschniętą krew w pępku i ja mu to tak leciutko przemywałam a pani doktor zrobiła szybciej i wyczyściła mu calutki pępek.

reklama
my pepek wietrzymy i raz dziennie spirytusem, w szpitalu polozna ciachnela go nozyczkami bo byj juz uschniety, ale tej krwi to dzis sie troche wystraszylam, przylozylam gazik jalowy, by z pieluszki nie wyplynelo cosik na niego,
frog nasz tez tak posmarkuje, frida wyciagmy glutki, najpierw sol fizilogiczna a potem ssanie glutka :) i na pare godzin pomaga, do tego na kaloryfer klade mokra szmatke by nawilzala pokoj

Do góry