reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe Mamy 2010

Lolisza- skad ty bierzesz ta energie?? ja juz siadlam na laurach i bym siedziala, a tu jeszcze pranie do zrobienia i naklejki na sciane do zamowienia i lampki nie ma

Coffe- to trzymam kciuki

Margerita- to poczekaj moze z tym ordzeniem, az sie miejsca zwolnia, bo i tak ci karza czekac:-p

Fluidy dla wszytskich spragnionych!!!

Teraz to sie pewnie zacznie wysyp maluszkow...oj zacznie sie kolejka widze dluuuuga

milego dzionka wam zycze, u nas mialo byc ladnie a jest brzydko i zimno do tego

reklama
Zanim zaszłam w ciążę chciałam cesarkę koniec i kropka, potem, jak już "zatrybiłam" to mnie się światopogląd hormonalnie wywrócił. Piszę hormonalnie, bo nie było to poparte żadną literaturą.
Przemawia do mnie to, że szybciej wrócę do formy i dziecko od razu dostanę. Ważne jest też to, że 80% zgonów okołoporodowych jest podczas cesarek. Ale mniejsza o mądrości naukowe i statystyki.
Ostatnio, jak zaczęła nachodzić mnie chęć wydania kilku tysiaków za cesarkę moje wątpliwości co do cc na życzenie rozwiała położna, która porównała to do defakacji. Można naturalnie, czasami z hemoroidem, zatwardzeniem, bólem, itd., a można rozciąć kichy i wyciągnąć górą. Ja zdaje się na naturę, zobaczymy co dla mnie przygotowała.

mala troche poplakala, bo byla glodna. one potem poszly a wieczorem mi mleko poszlo. i moja teoria jest taka, ze mi sie mleczarnia uruchomila, bo ona plakala. oczywiscie moj m mnie wysmial twierdzac, ze to nie moze tak dzialac, bo mleko jest dla mojego dziecka a nie dla obcego, ale ja i tak dalej uwazam, ze niemowle nawet obce moze jesli nie wywolac to przyspieszyc laktacje. co ty myslisz?
Osobiście tak miałam :-D. Położna przyszła na wizytę. Sprawdzała mi piersi i jak młody zaczął płakać to w tym momencie trysła fontanna :szok: Ochlapałam położną i lustro naprzeciwko.

Synek musiał zejśc główką już najdalej jak się dało. Jego poranna czkawka uniemożliwiła mi zrobienie siku, tak mi dołem rzucało :baffled:
:-D:-D błhahaha dobre hasło

Ostatnio, jak zaczęła nachodzić mnie chęć wydania kilku tysiaków za cesarkę moje wątpliwości co do cc na życzenie rozwiała położna, która porównała to do defakacji. Można naturalnie, czasami z hemoroidem, zatwardzeniem, bólem, itd., a można rozciąć kichy i wyciągnąć górą. Ja zdaje się na naturę, zobaczymy co dla mnie przygotowała.

normalnie padlam, ale porownanie. hi hi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam dziewczynki
chciałam sie przywitać, chwile poczytałam i znikam do wyra bo o wczoraj miałam ciężki wieczór i dziś tez nie jest dobrze, więc muszę leżeć, mam nadzieje ,ze te cholerne kolki wzdeciowe sie odczepią.

a mnie od rana bolą plecy, źle spałam, jakoś tak do du.... ogólnie nie mam nastroju, a dzisiaj znajomi przyjeżdżają co ich z pół roku nie widziałam, mamy iść na pizze albo jakies bezalkoholowe, chętnie bym pogadała, ale dupska ruszać się nei chce.
Co do ciuchó, ja w płaszczyk wchodzę ale zapinam tylko na górny guziczek;-)
Mam kilka rozciągliwych dzianinowych tunik sprzed ciąży, które do tego fajnie wyglądają, do tego leginsodzinsy i nie jest źle ;-) w domu mogę łazić w pieleszach, ale jak wychodzę zawsze trzepnę makeup:-D

Byłam na tej uczelni. Zmachałam się strasznie bo ganiałam po schodach za wykładowcami ;) Na razie mam papier na indywidualny tok studiów i dwa tygodnie na zebranie podpisów:)Jak ja nie zdążę to za mnie kumpela pozbiera więc luzik.

Teraz mnie czeka robienie obiadku, muszę się pospieszyć bo się późno zrobiło.

Buziaki!

Pszczylaszczka takiego mycia malucha jak opisałaś ucza na studiach na pielęgniarstwie i położnictwie ale my tak w szpitalu nie myjemy bo łatwiej nam i szybciej normalnie. Krem na pupe za każdym razem moim zdaniem bez sensu. Jak nic się nie dzieje to co druga zmiana pamka na początku wystarczy a potem na noc i nic nie powinno się dziać, chyba że dziecko z tendencją do zmian skórnych.
Kahaaa niech się m nie śmieje bo racje masz Ty :) Widok niemowlęcia może uruchomić laktacje, nawet jak u nas mamy miały problem to specjalnie mówiłyśmy żeby przychodziły odciągać do nas, siedząc koło inkubatora i patrząc na malucha a jak nie było możliwości to tatusiowie robili zdjęcie i pomagało. Nawet w domu jak problem z laktacją to można próbować odciągac siedząc koło łóżeczka dziecka i patrząc na nie. Zdecydowanie działa to na psychike.
Ladygab bo ja jestem taki wkręt, ze jak sobie wkręce że sprzątam i koniec to żebym pyskiem po ziemi ryła to sprzątać będę. Poza tym własnie mnie kardiolog ostrzegła ze po tym CC to ja z moim nie do końca posłusznym układem krążenia mogę na OIOM pojechac żeby być pod lepszą kontrolą więc może się to wszystko rozciągnąć w czasie nieźle, chociaż oczywiście będę się buntować, co nie zmienia faktu ze złapałam speeda z „wiciem gniazda” i sprzątaniem jeszcze większego niż wcześniej :)
Sugar co do tych zgonów to hmm…najbardziej zastanawiające jest to że ciąże wysokiego ryzyka czyli krążeniowe, rzucawkowe, z powikłaniami itd. rozwiązywane są przez CC własnie więc różnie to bywa. Zgonów okołoporodowych w ogóle jest bardzo mało, właściwie to znikome wartości, przy CC wiadomo wiecej niż przy SN ale do CC kierowane SA tez bardzo często kobiety z dużym obciążeniem własnie, przykład Dawidowe i jej ciśnienia które stanowiło zagrozenie życia jej i dziecka, czy choćby mój gdzie już nawet mówia o możliwym pobycie na OIOM-ie po zabiegu. Wiadomo ze jak do zabiegu idzie osoba z jakimś poważniejszym problemem zdrowotnym to ryzyko zgonu jest większe. Kobiet zdrowe nie umierają przy CC.

Mieszkanie posprzatane, kurze wytarte, podłogi umyte :) Teraz szybki spacer z psem i wyprawa założyć holtera a przy okazji wypad do Lidla.

Witam z rana...z poludnia znaczy,

mialam dzis koszmarna noc. Po raz pierwszy nie moglam spac z powodu bolu brzucha. Mialam baaardzo silny bol w dole brzucha, jak na miesiaczke od mniej wiecej polnocy do 4tej nad ranem i myslalam, ze jajo zniose. Ciagle biegalam do kibla sprawdzic,czy aby nie krwawie albo co. Ale czysto. Dzis rano czysto i bole przeszly. Maly sie rusza normalnie. Co to bylo? Braxton-Hicks?

Fajnie, ze Efa w koncu doczekala sie Olka. I chyba nawet szybko poszlo, skoro juz o 5tej urodzila.

Mam dzis szkole rodzenia i juz sama nie wiem, czy isc. W zeszlym tygodniu nie poszlam, bo bylam po szpitalu, a dzis jestem zdolowana tymi bolami i jakas taka ogolnie nie w sosie, jak nie ja.
Dzwonila tez do mnie polozna z informacja, ze w poniedzialek mam USG i konsultacje w szpitalu w sprawie ewentualnej cesarki.

kahaaa - no i jak sie ostatni dzien w pracy uklada?

lolisza- ty to masz pare kobieto!

No dobra, wlasnie przeczytalam,ze sa to bole przepowiadajace i ze teraz moga pojawiac sie czesciej. Jakas masakra.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
onesmile - dzien jak codzien ostatnio, siedze, czytam forum, trzy razy odebralam telefon z czego dwa razy kazalam oddzwonic w poniedzialek, wyslalam kilka maili (wszystkie prywatne), wypilam herbate, zjadlam lunch. kurde, wlasciwie oni powinni mi placic za siedzenie w domu...

co do boli kochana, to sie nie martw, to chyba znaczy, ze wszystko tam powoli acz nieublagalnie zmierza do rozwiazania. bedzie dobrze.

Do góry