reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2015

Glukoza jest bez recepty.

Kurde , ja po poronieniu nie dostałam żadnego zastrzyku. Kurde co za głupia baba w tym laboratorium. Te badanie za darmo nie było. No nic. Chyba nic się nie stanie jak powtórzę to badanie za miesiąc? To jak ja mam dokładnie powiedzieć żeby mi zrobili co trzeba?

reklama
hejka
ja już wczoraj na necie miałam wyniki i niestety mam cukrzyce ;/ a w krwi mam obniżony hematokryt.
I dupa straszna bo znów będe mieć diete

Colly powiedz, że masz konflikt serologiczny i potrzebujesz sprawdzić czy nie występują przeciwciała anty-D, tzw odczyn Coombsa po staremu. Jestem zdziwiona bo zazwyczaj te panie wiedzą co zrobić. Jak ja dzwoniłam i pytałam ile kosztuje badanie na przeciwciała to pani mnie tylko zapytała a jakie? No to powiedziałam, że przy konflikcie serologicznym i od razu wiedziała :-) jeśli ani razu nie zrobiłaś tego w tej ciąży to lepiej zrób jak najszybciej, szczególnie, że nie dostałaś immunoglobuliny po poronieniu. Chodzi o to, że jak zaczniesz wytwarzać przeciwciała w swojej krwi to narażasz maluszka na to, że Twój organizm będzie go atakował. Wiem, że to kosztowne ale lepiej zrób i będziesz spokojna.

Nie no malinka to w sumie chyba u Ciebie to jakiś rekord padł. 3 minuty! Wow! Ciekawe co by potem powiedział taki pseudo lekarz gdyby się okazało, że nie zauważył na takim "badaniu" jakiejś zmiany, której wykrycie w porę uratowałoby komuś życie??

No nic, zobaczymy jak to jutro będzie :-) nie wiem czy zdołam się powstrzymać, żeby nie zapytać jutro lekarza z USG czego robił specjalizację...

Porażka, jak wyszłam to ludzie się pytali co się stało, czy ma przerwę czy coś a ja na to że ja już po badaniu, miny bezcenne :-D A pamiętam że byłam pierwsza bo tam bez zapisów było tylko jak się przyjdzie

A w szpitalu już miałam całkiem długie badanie, bo z 10 min może, ale dokładnie każdy narząd oglądał

Colly powiedz, że masz konflikt serologiczny i potrzebujesz sprawdzić czy nie występują przeciwciała anty-D, tzw odczyn Coombsa po staremu. Jestem zdziwiona bo zazwyczaj te panie wiedzą co zrobić. Jak ja dzwoniłam i pytałam ile kosztuje badanie na przeciwciała to pani mnie tylko zapytała a jakie? No to powiedziałam, że przy konflikcie serologicznym i od razu wiedziała :-) jeśli ani razu nie zrobiłaś tego w tej ciąży to lepiej zrób jak najszybciej, szczególnie, że nie dostałaś immunoglobuliny po poronieniu. Chodzi o to, że jak zaczniesz wytwarzać przeciwciała w swojej krwi to narażasz maluszka na to, że Twój organizm będzie go atakował. Wiem, że to kosztowne ale lepiej zrób i będziesz spokojna.

Dokładnie tak :-) nie czekaj miesiąca tylko zrób jak najszybciej i będziesz spokojna skoro jeszcze ani razu nie miałaś badane.

Sprawdziłam na swoich wynikach i też mam Anty-D ale mówiłam po swojemu że przy konflikcie serologicznym chce zbadać czy nie zaczynam atakować maluszka, bo drugi raz robiłam prywatnie z miesiąc temu i pani też od razu zrozumiała z tym że powiedziała że to jest przy oznaczeniu grupy krwi więc też ponownie będę miała zbadana grupę.

u mnie połówkowe na NFZ tez nie trwa więcej niż 5min, na koniec dowiedziałam sie ze wszystko ok i tyle, tydzien wczesniej bylam na innym polowkowym w ramach konferencji i tam trwało chyba z 40min, babeczka wszystko dokladnie mówiła, pokazywała co gdzie i jak. Taka nasza "służba" zdrowia...

Colly to jest test coombsa sprawdzają przeciwciała ,ale nie każde laboratorium .Badanie jeśli masz konflikt jest bezpłatne .Powinnaś mieć książeczkę w której jest potwierdzona gr krwi i tam wbija sie wyniki testu .

morgana - ja chodziłam do szkoły rodzenia. Choć sama nie bardzo tego potrzebowałam, bo się kształciłam w tym kierunku, to chyba spotkania pomagają panom bardziej się otworzyć. Widzą innych panów,nie wstydzą się angażować ;-) poza tym można nawiązać fajne znajomości a nawet przyjaźni z innymi parami w podobnej sytuacji. Polecam.:-)

reklama
Kurczę ja w tej ciąży sprawdzałam grupe krwi chyba coś koło 12tc więc może też tam to mam sprawdzone. Muszę odszukać tą kartke w wynikiem. No wkurzyłam się. Babka nie chciała w ogóle dyskutować i mówiła, że to napewno to. Ale to BTA to się chyba noworodkom bada więc coś jej się musiało grubo pomylić. No nic. Postaram się pójść i to sprawdzić ale będzie ciężko.

Do góry