reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2015

Colly mi w pierwszej ciazy zbadali krew mam 0- i w okolicach 33 chyba nie pamietam tc dostalam zastrzyk aby uniknac konfliktu a po porodzir zbadali krew corce i ze ona ma + to w szpitalu dostalam drugi zastrzyk i w tej ciazy bedzie tak samo

reklama
Witajcie! :)
doris
ja pierdzielę, co za kraj! :wściekła/y: Po co oni w ogóle to usg robią, chyba tylko po to by skasować od nfzu kasę, bo sensu nie widzę żadnego...

wszystkie bierzecie magnez? bo mi lekarz nic na ten temat nie mówił...

co do konfliktu serologicznego to my mamy i jedyne badanie jakie mi robiono to przy grupie krwi antygen czy coś takiego i miałam ujemny. gin wspominał, że w którymś tygodniu (nie pamiętam) mam mieć to powtórzone i że zaleca się podanie jeszcze w ciąży przeciwciał, ale to niestety nie jest refundowane i kosztuje chyba ze 400 zł ;/

ale piękna pogoda! <3

idę do endokrynologa na nfz dziś, już się denerwuje, a jeszcze z domu nie wyszłam... :D

dolga ja idę w poniedziałek na glukozę, wiem że niektóre laboratoria robią też po godzinie, mi to wogóle gin powiedział że mam wypić w domu glukoze i po 2 godzinach pobrac krew ale ja jednak zrobię sobie standardowo w laboratorium naczczo i po 2 godzinach ;-)

Colly z tego co ja wiem to z tym konfliktem się nic nie robi, moja szwagierka ma i jest teraz w drugiej ciąży- dostaje się zastrzyk po porodzie lub dwa, w dzisiejszych czasach to już nei jest niebezpieczne kiedyś trzeba było odczekać 5 lat zanim się zdecydowało na kolejne dziecko bo nie było tych zastrzykow ;-) moja babcia ma dlatego dzieci z różnicą 5 lat

dbdg ja nie biorę magnezu,brałam około 20 tyg jak miałam twardienia brzucha, teraz jak mi przeszło to już nei biorę bo w moich witaminach jest magnez.

piękny dzięn się zapowiada więc pewnie na dworze go spędzimy ;-)

hej

doris 5 minut na usg, po co my płacimy te składki???

dbdg ja mam cały cza sb rac magnez chyba od 16 tc

malkus juz miałam Cie wywoływać bo ostatnio coś nie pisałaś

dolga ja tez dostałam skierowanie na glukozę i jeszzce innych kilka badać może w przyszłym tygodniu się zbiore i zrobię,
zdrówka dla małego, dosyc duzo Ci ostatnio choruję

Doris, spójrz na to z innej strony. Dzięki temu, że wiesz już ile będzie trwała Twoja wizyta możesz poćwiczyć szybkie wskakiwanie na łóżko i rozbieranie się do usg w domu. A najlepiej gdybyś rozebrała się już w poczekalni. Wtedy być może usg będzie trwało dłużej a jak nie to Twoja wizyta skróci się do 4 minut i pan "specjalista" będzie mógł napić się łyka kawy :)
Ręce opadają jak słyszy się takie rzeczy :( tak naprawdę to wcale nie jest śmieszne i współczuję ludziom których nie stać na prywatne badania.

Mam pytanko do dziewczyn z konfliktem serologicznym. Co z tym robicie?
Bo ja miałam zrobić badanie z krwi na przeciwciała anty rh (anty D) no i dwa razy tłumaczyłam babce w laboratorium o co mi chodzi a na wynikach jest wynik BTA ujemny no i się zastanawiam czy ona mi zrobiła to co trzeba czy coś pomyliła? W internecie jakoś niewiele o tym BTA u kobiet w ciąży znalazłam. Co konkretnie badałyście i jak to się tak profesjonalnie nazywa? Bo ja dalej nic nie wiem a to już czas najwyższy.

Colly powiem Ci, że rozbieranie to ja mam opanowane do perfekcji ;-) :-D
Na korytarzu to jeszcze nie praktykowałam ale tak jak napisałaś obawiam się, że wizyta się jeszcze bardziej wtedy skróci bo mój wszechwiędzacy lekarz od USG nie zdąży napić się kawy co zazwyczaj pewnie robi podczas rozbierania :p może ewentualnie poproszę, żeby mi nie skracał badania dając czas na ubieranie się bo w sumie to mogę zrobić już na korytarzu :p

Colly ja mam konflikt serologiczny i u mnie to wyglądało tak, że w pierwszej ciąży (11 lat temu) miałam robione przeciwciała anty-D (inaczej to się nazywa tak jak chyba dreamgirl? napisała) więc to na pewno nie jest to o czym piszesz. W 28 tygodniu dostałam zastrzyk z immuniglubuliny. Potem po porodzie zbadano mi krew i ponieważ Zuzia miała + to znowu dostałam zastrzyk. W drugiej ciąży (7 lat temu), prowadzonej juz przez innego lekarza dowiedziałam się, już się tego zastrzyku w 28 tygodniu nie robi tylko sprawdza się czy nie występują przeciwciała. Ponieważ Weronia miała Rh "-" to nie dostałam zastrzyku po cc. Trzy lata temu dostałam zastrzyk po poronieniu bo tak się daje profilaktycznie jeśli nie wiadomo jaką dziecko miałoby krew. No i teraz tez kontroluję przeciwciała. Generalnie powinno się to zrobić do 13 tygodnia i potem w 28 tygodniu ale mi lekarz zleca częściej. Zdecydowanie ta pani z lab. nie ma ogarnia o jakie badanie Ci chodzi.

Reniam tak, mi też twardnieje brzuch dosyć często ale chyba łożysko przodujące nie ma na to żadnego wpływu. Staram się wtedy brać dużo magnezu i nospę max i raczej przechodzi. Z leżeniem to niestety u mnie ciężko. Ukrainiec wyjechał na 3 tygodnie do Niemiec pouczyć trochę młodzież tańca ale na szczęście zabrał ze sobą Weronię :-) no ale jest jeszcze Zuzia i pies więc raczej leżeć się nie da.

Colly nie wiem jak to w Pl działa, my mamy oboje Rh- ale tutaj zawsze dają anty-D matce z ujemnym rh. Także ja mam anty- D 29 czerwca :/ brrr ...

Hej :-)

Porażka takie usg.. Przecież to się poprostu nie da... Ja kiedyś kiedyś byłam na usg jamy brzusznej oczywiście na NFZ i trwało 3 min łącznie z wejściem, rozebraniem, zbadaniem i sporządzeniem notatki z badania... Koszmar

Doris, spójrz na to z innej strony. Dzięki temu, że wiesz już ile będzie trwała Twoja wizyta możesz poćwiczyć szybkie wskakiwanie na łóżko i rozbieranie się do usg w domu. A najlepiej gdybyś rozebrała się już w poczekalni. Wtedy być może usg będzie trwało dłużej a jak nie to Twoja wizyta skróci się do 4 minut i pan "specjalista" będzie mógł napić się łyka kawy :)
Ręce opadają jak słyszy się takie rzeczy :( tak naprawdę to wcale nie jest śmieszne i współczuję ludziom których nie stać na prywatne badania.

Mam pytanko do dziewczyn z konfliktem serologicznym. Co z tym robicie?
Bo ja miałam zrobić badanie z krwi na przeciwciała anty rh (anty D) no i dwa razy tłumaczyłam babce w laboratorium o co mi chodzi a na wynikach jest wynik BTA ujemny no i się zastanawiam czy ona mi zrobiła to co trzeba czy coś pomyliła? W internecie jakoś niewiele o tym BTA u kobiet w ciąży znalazłam. Co konkretnie badałyście i jak to się tak profesjonalnie nazywa? Bo ja dalej nic nie wiem a to już czas najwyższy.

Ja na razie miałam raz badana grupę krwi przy której miałam oznaczenie przeciwciał i były ujemne, mój lekarz mówil wtedy że powtorzymy chyba kolo 26 tygodnia, już teraz nie pamiętam :-/ będę u niego za dwa tygodnie to podpytam

Colly może poprostu jak będziesz na wizycie to Lekarz niech da ci skierowanie

Kitek raczej nie, myślę że normalnie usg robią, a wręcz może i częściej żeby sprawdzić co się dzieje

A ja właśnie wypiłam glukozę, siedzę i czekam na pobranie krwi po godzinie. Kurcze w poprzedniej ciąży miałam tylko po dwóch Godzinach, dziwne, przecież Chodzę do tego samego lekarza :/ i będę tu gnila teraz dwie godziny, a noc średnio przespana, bo synek jeszcze chory i mąż miał nocke

Mnie lekarz powiedział że najoptymalniej jest pobrać krew trzy razy i tak też mi zlecił i dał glukoze 75 i trzy klucia na skierowaniu.. A glukoze kupuje się bez recepty?

Mój babelek coś od wczoraj całkiem aktywny :-D nawet teraz siedzę w pracy i trzymam się za brzuch bo czuć jak podskakuje :-D

Miłego dzionka!

Juz przesiedzialam ponad godzinę i powiem wam ze jakoś lepiej znoszę ta glukozę niż w poprzedniej ciąży. Fakt mdli mnie trochę, ale czuje się ok, a poprzednio leżała i zdychamy, bo tak mi źle bylo

So_happy no właśnie ciągle mi choruje i jakoś ciężko przechodzi, pewnie to wina rodzeństwa które chodzi do Przedszkola i tak się zastanawiam ze chyba poprostu będę musiała Ograniczyć im kontakty, a tym samym sobie z siostrami. Chociaż mój Niko idzie za.miesiąc tez do przedszkola, wiec nie wiem czy jest sens :p

Nie no malinka to w sumie chyba u Ciebie to jakiś rekord padł. 3 minuty! Wow! Ciekawe co by potem powiedział taki pseudo lekarz gdyby się okazało, że nie zauważył na takim "badaniu" jakiejś zmiany, której wykrycie w porę uratowałoby komuś życie??

No nic, zobaczymy jak to jutro będzie :-) nie wiem czy zdołam się powstrzymać, żeby nie zapytać jutro lekarza z USG czego robił specjalizację...

reklama
Do góry