reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2015

Hej :-D

Buba ja to ciebie podziwiam! Ja w połowie żebym chociaż była taka zorganizowana.. Pranie ciuszków mojego babelka suszy się już z 5 dni i nie mam czasu nawet zdjąć już nie mówiąc o posegregowaniu.. Choć że plan mam by to dziś ogarnąć ale zobaczymy jak to wyjdzie... A z 4 kolejne porcje prania czekają nie mówiąc nic o moim.. Eh już nie mówiąc że od dwóch tygodni szyję coś dla małej.. A raczej jedynie dokupilam materiał.. Szablon czeka nawet nie wycięty no masakra

Ja dzisiaj mam drugie badanie polowkowe :-D podejrze moje maleństwo, ciekawe ile przytyla bo siły ma coraz więcej :-) muszę poczekać do popołudnia :-)

Dziewczyny powiedzcie mi, na tym etapie ciąży ruchy nie muszą być jeszcze regularne? Bo jednego dnia buszuje tak ze na niczym innym skupić się nie mogę a drugiego dnia cisza i czekam na jakikolwiek sygnał z pół dnia..?

Ciekawe jak tam Madziula.. Mam nadzieję że odezwie się niebawem...

Ladyk też faktycznie ostatnio milczy.. Hmm

Ja ruchy ogólnie czuję słabo. Czasem raz dziennie, czasem może nawet nie, sama już nie wiem, bo nie liczę. Ale jeśli już są to takie delikatne, nigdy nie miałam tak, żeby mi przeszkadzały w robieniu czegokolwiek czy spaniu... Być może łożysko na przedniej ścianie tak amortyzuje, ale jak czytam, że Was tak kopią to zaczynam się niepokoić... ;(

Sa_happy ja tez mam suszarkę bębnowa i nie wiem jak mogłam bez niej wcześniej zyc hihi:)
Wszystko mięciutkie i właściwie 80% nie wymaga prasowania.
Tylko jest 1 minus- większe rachunki za energię [emoji57]

Polecam suszarke z heat pumpem tzn. pompą ciepła- jest bardzo energooszczędna... ;)

Te suszarki bębnowe to oddzielne czy jest taka funkcja w pralce?

So happy bierzemy cywilny tylko Rodzice i Bracia z rodzinami, po usc robimy grila ;) kościelny i wesele za rok ;)

Suszarka kondensacyjna to jest osobne urządzenie, takie jak pralka, tylko, że suszy... ;)

Na rynku są też dostępne pralko-suszarki, jeśli ktoś nie ma miejsca w łazience...

Byłam u stomatologa usunąć kamień, jezu jak mnie bolało... :( Na szczęście mam tylko jeden mały ubytek do zrobienia, ufff.

Wzięłam sobie dzisiaj wolne, odpoczywaaaam... :)

reklama
dbdg - też zajęłam się wyleczeniem zębów - miałam w tym temacie trochę zaległości, wstyd się przyznać. Ale w poprzedniej ciąży chciałam wyleczyć wszystko i trzech stomatologów kazało mi przyjść po porodzie....a po porodzie to wiadomo jak jest- brak czasu żeby zjeśc a co dopiero na dentystę. W dodatku w połogu i przy karmieniu zęby sypią się bardziej niż w ciąży....Tym razem stwierdziłam,że nie odpuszczę. Poszłam do znajomej dentystki,która stwierdziła,że przecież nie ma żadnych przeciwwskazań do leczenia i nie rozumie dlaczego poprzednio stomatolodzy odmówili mi...Chyba z 1000 zł wydałam na naprawę uzębienia,ale mam już wszystko wyleczone.

Ja tez słyszałam ze od 28 tc sie liczy regularnie. Powinno byc 10 ruchów w ciagu 12 godzin. Lub po 10 w ciagu godziny po posiłku jak sie odpoczywa. Rozne sa szkoły liczenia.

Ja mam tak ze sa dni z duża aktywnością tj. Czuje co jakis czas kopniaczka lub takie przeciąganie pod skóra.
A jest i tak jak dzis ze raz poczułam cos delikatnie i teraz nic zupełnie. Mam takie dni ze wogole slabo czuje.
Generalnie czuje jak leżę lub siedzę jak chodzę to nie.
I czuje nizutko tylko na wysokości spojenia łonowego w podobnym miejscu. Nie wiem czy macie podobnie.

No to całkiem podobnie jak ja, tylko że ja już czuję gdy bardzo buszuje nawet gdy stoję :-) a czuję w okolicy spojenia a jak się rozbryka to w sumie w szedzie do wysokości pępka :-)

Witam sie w pochmurny choć ciepły dzień :) obkupilam sie w truskawki wiec już dzien zaliczam do udanach :) za to kocham lato za truskawki :)
Happy kiedy wyniki synka? Trzymam kciuki oby dobrze wyszly.
Ja dzisiaj tez kupe syna wozilam do labu bo istatnio pupa go swedzi strasznie wieczorem :/ mam nadzieje ze to nie żadne robale choc wątpię.
Malinka jak tam podglądanie malenstwa?
Ja sie pochwale :) wczoraj w końcupoczulam kopniaki :)

Podglądanie dopiero ok 14 albo i później zależy jak mnie przyjmie bo zapisana nie jestem bo miejsc nie było i chcieli mi dać termin usg polowkowego na 26-27 tydzień :-D NFZ :-D

Hej ;)
Wlasnie jestem na glukozie, picie juz za mną, nie było złe choć na koniec troche przymulilo, cytryny nie dodawałam bo glukoza była cytrynowa.
Malutka od razu zaczęła kopać, chyba nie spodobała Jej sie taka ilośc cukru ;p

Beti jestes monitorowana, pod opieka, będzie dobrze ;) dzieciaczki napewno wytrzymają do bezpiecznego terminu ;)

So happy haha super tekst młodszego ;)

Buba zwolnij troche bo maratończyka urodzisz ;p mnie będzie czekało takie bieganie za jakies 1,5roku jak bedziemy sie przeprowadzać

Wirginia spokojnej podróży do Pl :)

Malinka tez tak miałam niedawno że Mała przez cały weekend była mega spokojna, kilka kopnięć w ciagu dnia, a pozniej sie ożywiła i kopała jak szalona ;) myśle ze jest to jak najbardziej normalne. Tesc mi opisywał dwie metody pomiaru ruchów, ale powiedział tez ze to dopiero od 30tyg i na razie sie intensywnością nie przejmować, no chyba ze bym w ogóle nie czuła ruchów.
Moja Mała wpada chyba powoli w rytm dobowy, budzi sie o 5 pozniej zasypia i budzi sie koło 9-10 w dzień to rożnie ale tak koło 18 ma drzemkę i aktywna po 20 ;)

Zastanawiam sie z ta położna, bo rodzic bede w jednym mieście (taki jest plan), lekarza i ja i Mała bedziemy mieli w drugim mieście a bedziemy mieszkać w trzecim mieście. Najchętniej to bym nie brała tej położnej, tylko czy jest taka mozliwosc?

Ja o położnej w ogóle nie myślę bo nie ogarniam tego w ogóle... Nie wiem jak jest w tej poradni gdzie chodzę, nikt mi nic nie mówił więc siedzę cicho :p

Moja malutka robi się aktywna z reguły kiedy leżę choć że wczoraj na wieczór i dziś rano chyba mocno spała i zapomniała się przywitać ;-) ale fakt faktem jak już bryka to też od rana jak się obudze do ok 9 raz nawet do 12 później w ciągu dnia dużo mniej i na wieczór kiedy się kładę ok 22-23 szaleje :-) choć że w ciągu dnia nawet gdy siedzę w pracy potrafi zasadzic kopniaka że widać :-D ale nie zauważyłam jeszcze stałych godzin w ciągu dnia :-) a dzisiaj chyba się odwróciła bo zaczynam czuć właśnie bardziej do środka jak mi narządy obija :-)

Dbdg może faktycznie czujesz słabiej przez to łożysko

A właśnie ja jestem przed zakupem pralki i chyba zaraz poczytam o tych pralkosuszarkach, przydałaby mi się :-D

Weźcie dziewczyny kopnijcie mnie w d.upe :(

Obiecałam dziecku plac zabaw, ale mi normalnie sił brak by wylezc z domu. Wy wszystkie macie tyle energii i wogole jak was czytam to i ja aż mam chęć porobić co nieco ale to tylko w myślach bo jak co do czego to jestem normalnie jak sflaczały balonik i do niczego się nie nadaje :mad:

Wysłane z mojego D2005 przy użyciu Tapatalka

Witam wszystkie panie;-)

Ja miałam troszkę aktywne pare dni, nie miałam czasu pisać ale podczytywałam was moje kochane...
mąż ma wolny cały tydzien to trzeba było go wykorzystać ;-) posprzątał wszystkie nasze schowki, zrobił miejsce na wuzek ( z czego jestem niezmiernie zadowolona ), no i pomalował podkuj dla dziecka :-)
Piszecie o ruchach dziecka, wiec muszę wam powiedziec ze sama nie bardzo je czuje. Jednego dnia czułam jak sie przekręca i tak zwane bąbelki przez pół dnia, delikatne ledwo wyczuwalne pukania , a od kilku dni nie czuje nic... Zaczynam sie martwić... Jutro mam wizytę. Mam nadzieje ze wytrzymam do jutra. Nie wiem juz sama jak to jest z tymi ruchami, jestem w 21 tygodniu i juz powinnam chyba odczuwać cos więcej ...
Życzę udanego dnia :-)

Czesc dziewczyny ja dzisiaj bylam na wizycie u gina
Corka potwierdzona , bardzo ldnie sie pokazala, wazy 303g ale nie wiem czy to duzo czy malo. Polowkowe badanie wyszlo bardzo dobrze, wszystko w jak najlepszym porzadku z malutka.
Ze mna niestety gorzej, szyjka skrocona (nie wiel ile cm, ale nie jest za ciekawie) i do tego otwarta lekko, a na dokladke mala infekcja :( Dostalam magnez 150mg 3x1 tabl i mam duuuuzo lezec. W pierwszej ciazy nie mialam takich przebojow, jedynie leciutka cukrzyca ciazowa a teraz to i sie martwie strasznie. Mam zakaz pracy, sportu, seksu ale to sie domyslilam przy skroconej i itwartej szyjce ale poza tym nic nie wiem na ten temat, a ze bylam u innej lekarki niemki nie do konca 10% zrozumialam i nie wiem czym to sie moze skonczyc a za 2 tyg mam wizyte u swojej juz gin na kontoli tej szyjki.
Dziewczyny jelsi ktoras miala takie problemy z szyjka skrocona i otwarta na tym etapie ciazy powiedzcie mi czy ona moze sie wydlzyc jeszcze i zamknac czy to juz nie realne i tylko wypoczywac, lezec ile sie da i modlic zeby sie nie skrocila bardziej?
Powiedzcie mi a swoich doswiadczeniach cos wiecej i czy mozliwe ze wyladuje w szpitalu? MArtwie sie strasznie

Sory ze tylko tak o sobie ale potem was nadrobie na spokojnie, jak ochlone i napisze cos wiecej

Sysia,

Ja miałam z córką w 23 tygodniu. Rozwarcie na palec i szyjka skrócona. Byłam w szpitalu. Kroplowki, leki i leżenie i rozwarcie się cofnelo w bodaj trzy dni, ale szyjka mi się nie wydluzyla :(

Lez jak najwięcej to jest najważniejsze.

Wysłane z mojego D2005 przy użyciu Tapatalka

reklama
Sysia- spokojnie. Zastosuj sie do zaleceń lekarza.
Ja muszę leżeć bo brzuch bardzo twardnieje mam brać magnez i jeszcze luteinę.
Szyjka moze sie cofnąć i zamknąć jak najbardziej. Jak nie to zakładają szew/pessar na szyjkę. Trzeba duzo leżeć.
Nie martw sie bo to tez nie pomaga. Wiele w necie jest informacji i kobiet którym skracała sie szyjka juz na etapie połowy ciazy.

Do góry