reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2015

Wrzucam info dla rozwiania wątpliwości co kiedy podstawowo powinno być zbadane:

USG "genetyczne" płodu
USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych.
Zaobserwowano, że wady genetyczne u płodów wiążą się z pewnymi powtarzalnymi, uchwytnymi w badaniu ultrasonograficznym odmiennościami w stosunku do zdrowych płodów. Pierwszym tego typu markerem, dodanym do badań przesiewowych w 1992r. była tzw. przezierność karkowa (nuchal translucency NT). Efekt przezierności karkowej spowodowany jest przejściowym nagromadzeniem się płynu pod skórą szyi płodu, najlepiej obserwowanym w badaniu ultrasonograficznym między 10 a 14 tygodniem ciąży, gdy długość ciemieniowo - siedzeniowa płodu CRL waha się od 45 mm do 84 mm. Nieprawidłowe wartości tego parametru sugerują możliwość wystąpienia wad genetycznych u płodu. Pamiętać jednak należy, że nie ma żadnych ściśle określonych norm dla przezierności karkowej NT, gdyż jest ona uzależniona od wielkości płodu. Dopiero uwzględniając oba parametry tj. wielkość płodu CRL i pomiar przezierności karkowej NT oraz wiek matki można wyliczyć ryzyko wystąpienia wady genetycznej u płodu. Wartość ryzyka zespołu Downa uważa się za podwyższoną, jeżeli wynosi ona powyżej 1/300.

Pomiar przezierności karkowej
Ryzyko wystąpienia zespołu Downa w zależności od wieku matki:

wiek matki
12 tydzień ciąży
w terminie porodu
20
1/ 1068
1/ 1527
25
1/ 946
1/ 1352
30
1/ 626
1/ 895
32
1/ 461
1/ 659
34
1/ 312
1/ 446
35
1/ 249
1/ 356
36
1/ 196
1/ 280
38
1/ 117
1/ 167
40
1/ 68
1/ 97
42
1/ 38
1/ 55
Mimo, że nie ma ściśle określonych norm przezierności karkowej NT, każdy wynik powyżej 2,5 mm należy traktować jako nieprawidłowy, wymagający rozszerzenia diagnostyki.

W 1998 r. jako kolejny marker ustalono ocenę fali przepływu w przewodzie żylnym DV. Przewód żylny jest szczególnym naczyniem, prowadzącym utlenowaną krew z żyły pępowinowej płodu, tak aby mogła ominąć sinusoidy wątroby i dostarczyć jak najwięcej tlenu do mózgu i górnej połowy ciała płodu. Pod koniec pierwszego trymestru ciąży u około 90% płodów z wadami genetycznymi przepływ w przewodzie żylnym jest nieprawidłowy. Badanie to jest szczególnie przydatne w przypadku stwierdzenie zwiększenia przezierności karkowej NT.

W 2001 r. kolejnym markerem stał się pomiar kości nosowej - nasal bone NB u płodu. Ocena profilu płodu umożliwia stwierdzenie niedorozwoju kości nosowej u płodu. U płodów z wadami genetycznymi np. z zespołem Downa nie rozwija się kość nosowa, stąd płaski profil płodu. Marker ten przydatny jest w badaniu USG w drugim trymestrze ciąży.

W 2005 r. do markerów wad genetycznych włączono nieprawidłowy przepływ przez zastawkę trójdzielną TV. Zastawka trójdzielna znajduje się między prawym przedsionkiem a prawą komorą serca. Pod koniec pierwszego trymestru ciąży u 65% płodów z wadami genetycznymi występuje nieprawidłowość przepływu polegająca na niedomykalności zastawki trójdzielnej.

W trakcie badania ultrasonograficznego poza oceną wspomnianych powyżej tzw. markerów wad genetycznych należy szczegółowo ocenić anatomię płodu to jest czaszkę, jej kształt, sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych. Należy ocenić ściany powłok brzusznych, żołądek, lokalizację serca, jego budowę i czynność, pęcherz moczowy płodu, kręgosłup, kończyny górne i dolne, ocenić kosmówkę.

Badanie USG około 20 tygodnia ciąży (18 - 23 tydzień)
Jest to najlepszy okres ciąży, który umożliwia wykrycie lub wykluczenie wad rozwojowych u płodu takich jak rozszczep kręgosłupa, rozszczep podniebienia, wady serca. W trakcie badania dokładnej ocenie powinien być poddany:
mózg i rdzeń kręgowy
kręgosłup i kończyny płodu - kości długie
twarz płodu - ocena kości nosowej NB - jako markera wady genetycznej
narządy jamy brzusznej (ołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowy)
ciągłość powłok jamy brzusznej
przyczep brzuszny i łożyskowy pępowiny
lokalizacja łożyska
ilość wód płodowych
płeć dziecka (ocena zewnętrznych narządów płciowych)
Za pomocą tego badania możliwe jest wykrycie około 95% wad rozwojowych u dziecka

reklama
Wrzucam też podstawę prawną że nie tylko kobiety po 35 roku mają prawo do diagnostyki prenatalnej. To prawo przysługuje wszystkim mamom! Tylko te po 35 roku mają to refundowane i nie kumam dlaczego tylko one...
Tymczasem aż 70% dzieci z zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia. Warto więc zdecydować się na nieinwazyjne badania prenatalne nawet wówczas, gdy nie znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka.

A tu podstawa prawna.

ustawa z dnia 7 stycznia 1993 roku o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerwania ciąży, która mówi:

"Organy administracji rządowej oraz samorządu terytorialnego, w zakresie swoich kompetencji określonych w przepisach szczególnych, są zobowiązane zapewnić swobodny dostęp do informacji i badań prenatalnych, szczególnie wtedy, gdy istnieje podwyższone ryzyko bądź podejrzenie wystąpienia wady genetycznej lub rozwojowej płodu lub nieuleczalnej choroby zagrażającej życiu płodu".

Ostatnia edycja:
Akatsuki no właśnie, żeby ci nie podziękowali.. Jeśli dobrze pamiętam mieszkasz w Anglii? Tam ciężarne nie są "pod ochroną"?

Buba ja też zrozumiałam że 23 kwietnia idziesz na kolejne :-D czyli to w sumie pewno będą sprawdzać na tym polowkowym, a jeśli nie to dopytam :-D

nie zglebialam tematu ale wiesz zawsze mogą mi z czymś wyskoczyć albo próbować doprowadzić do tego zebym sama odeszła. takich praktyk bylam świadkiem w poprzedniej pracy... jak szefowa nie mogła zwolnić laski więc znecala się nad nią psychicznie. inna bajka że szefowa Polka...
nie wiem co będzie. wiem że atmosfera już się sztywna zrobiła. zobaczymy co powie mi lekarka w poniedziałek.

co do badań na przeziernistosc. tytaj są standardem każdej ciąży ale trzeba wyrazić zgodę na piśmie przed usg w 12 tc. w pierwszej ciąży miałam 24 lata i wynik 1/3440.
pytanie z ciekawości: jeśli kobiecie wyszedł wynik rzędu 1/10 to jakie kroki są podejmowane?

nie zglebialam tematu ale wiesz zawsze mogą mi z czymś wyskoczyć albo próbować doprowadzić do tego zebym sama odeszła. takich praktyk bylam świadkiem w poprzedniej pracy... jak szefowa nie mogła zwolnić laski więc znecala się nad nią psychicznie. inna bajka że szefowa Polka...
nie wiem co będzie. wiem że atmosfera już się sztywna zrobiła. zobaczymy co powie mi lekarka w poniedziałek.

co do badań na przeziernistosc. tytaj są standardem każdej ciąży ale trzeba wyrazić zgodę na piśmie przed usg w 12 tc. w pierwszej ciąży miałam 24 lata i wynik 1/3440.
pytanie z ciekawości: jeśli kobiecie wyszedł wynik rzędu 1/10 to jakie kroki są podejmowane?

Kierują kobitkę na jedno z badań inwazyjnych które daje 100% pewności amniopunkcję, kordocentezę lub biopsję kosmówki.

A ja jestem z 01.07 ;)

Mój TŻ z 24.11

A córcia 5.04 ;)

Jestem w pracy, ale obie marudy juz śpią i powoli ja się kładę. Dobrej nocy!

Ostatnia edycja:
Witam niedzielnie!

U nas zima powróciła, biało jest za oknem i 2 na minusie :wściekła/y: A tak by się niedzielny, wiosenny spacerek przydał.

kamilov masz chyba nowe zdjęcie avatara??? To z netu czy rączka Jagusi??? Bardzo mnie zdziwiło to co na nim jest :szok:

reklama
Do góry