PRZEPIS NA ACELGAS CON PATATAS
(CZYLI LISCIE BOĆWINY Z ZIEMNIAKAMI
nie mylic z botwiną)
w zaleznosci na ile osob jest przygotowywane jadlo, na ok 3 osoby wystarczy lekko ponad 1kg lisci z boćwiny (najlepiej jak sa to duze liscie bo z malymi moze byc problem przy gotowaniu jak sie skurcza i z 1 kg wyjdzie ledwo co dla jednej osoby) pamietajmy ze ucinamy jeszcze kawalek bialych koncowek wiec znowu odpada troszke masy.
na 3,4 osoby:
SKŁADNIKI:
1,5 kg lisci z boćwiny
4,5 ziemniakow sredniej wielkosci
slodka papryka w proszku +sol,pieprz
PRZYGOTOWANIE:
-Obcinamy kawalek bialych koncowek lisci (nie calosc tylko to co jest ziemniejsze i twarde) reszte dokladnie myjemy i kroimy w paski badz kostke (dosc grubo gdyz kurczy sie przy gotowaniu) ziemniaki obieramy i dzielimy na spore kawalki (nie koniecznie musi to byc kostka)wrzucamy tak pokrojone ziemniaczki z liśćmi do garnka z zimna woda
-zostawiamy wszystko na srednim ogniu do momentu az liście zrobia sie miekkie i opadna w garnku, po czym sypiemy wszystko odrobina soli (mala lyzeczka lub w zaleznosci od potrzeb)
-gdy ziemniaczki sa juz miekkie (nie rozgotowane) odcedzamy wszystko na druszlaku, rozgrzewamy olej na patelni (najlepiej oliwe z oliwek ale moze tez byc slonecznikowy) i smazymy wszystko na wolnym ogniu dodajac pieprz, 3 zabki czosnku i najwazniejsze-slodka papryke. (jesli nie jest dostatecznie slone mozna jeszcze posolic)
-tak przygotowane danie mozna podac z mieskiem badz wcinac z chlebem
proste, tanie i szybkie zarelko