reklama
wydrussia91
Mamusi Serduszko:*
Sałatka z zupek chińskich
1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz
1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz
wydrussia91
Salatka gyros Pychotka
Składniki:
Układać warstwami w przezroczystej salaterce:
1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)
7 - poszatkowana kapusta
Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Smacznego:-)
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2-3 cebule
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- ½ główki kapusty pekińskiej
- majonez
- keczup
- przyprawa "Gyros"
- olej lub oliwa
Układać warstwami w przezroczystej salaterce:
1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)
7 - poszatkowana kapusta
Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Smacznego:-)
dodi_misia
Fanka BB :)
OO dziękuje wydrusia!!
Ja znalazłam jeszcze taką z tuńczyka
10 JAJ UGOTOWANYCH NA TWARDO
2-3 PUSZKI TUŃCZYKA W SOSIE WŁASNYM
SER ŻÓŁTY ( 20 DKG)
POR
MAJONEZ
Etapy przygotowania
ODDZIELAMY BIAŁKO OD ŻÓŁTKA I POKROJONE DROBNO BIAŁKO WSYPUJEMY NA DNO SALATERKI, NASTĘPNIE ODSĄCZONY TUŃCZYK OK. 1,5 PUSZKI, NASTĘPNIE WARSTWA MAJONEZU, POŁOWA STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA, DALEJ DROBNO POKROJONY POR, PÓŹNIEJ ZNOWU TUŃCZYK, MAJONEZ, SER ŻÓŁTY, A NA KONIEC DROBNO POKROJONE ŻÓŁTKA
BIAŁKA
TUŃCZYK
MAJONEZ
SER ŻÓŁTY
POR
TUŃCZYK
MAJONEZ
SER ŻÓŁTY
ŻÓŁTKA
wygląda na dobrą
Ja znalazłam jeszcze taką z tuńczyka
10 JAJ UGOTOWANYCH NA TWARDO
2-3 PUSZKI TUŃCZYKA W SOSIE WŁASNYM
SER ŻÓŁTY ( 20 DKG)
POR
MAJONEZ
Etapy przygotowania
ODDZIELAMY BIAŁKO OD ŻÓŁTKA I POKROJONE DROBNO BIAŁKO WSYPUJEMY NA DNO SALATERKI, NASTĘPNIE ODSĄCZONY TUŃCZYK OK. 1,5 PUSZKI, NASTĘPNIE WARSTWA MAJONEZU, POŁOWA STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA, DALEJ DROBNO POKROJONY POR, PÓŹNIEJ ZNOWU TUŃCZYK, MAJONEZ, SER ŻÓŁTY, A NA KONIEC DROBNO POKROJONE ŻÓŁTKA
BIAŁKA
TUŃCZYK
MAJONEZ
SER ŻÓŁTY
POR
TUŃCZYK
MAJONEZ
SER ŻÓŁTY
ŻÓŁTKA
wygląda na dobrą
Ostatnia edycja:
Mimi36
Dodi jedną Ci podałam w poście ostatnim Jeszcze 1.Puszka kukurydzy,jajka na twardo,pieczarki w zalewie własnej w puszcze krojone,ogórki kiszone pokrojone w kostkę,wymieszać,dodać majonez i przyprawić sól,pieprz,zamiast ogórka mozna dodać paprykę konserwową.
Następna.\
Ugotować ryż w torebkach,surowe,sparzone(gotowane ok 3 min pieczarki,ogórek kiszony,majonez,musztarda,sól,pieprz,pychotka
Następna.\
Ugotować ryż w torebkach,surowe,sparzone(gotowane ok 3 min pieczarki,ogórek kiszony,majonez,musztarda,sól,pieprz,pychotka
wydrussia91
Dodi zapowiada się pysznie zaraz sobie spisze
dodi_misia
Jeszcze taka wyszukałam w necie...ale w komentarzach sobie ja ludzie chwala
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
5 jajek ugotowanych na twardo
puszka czerwonej fasoli
mała paczka słonecznika
1 czerwona cebula
zielsko tzn. szczypiorek, pietruszka, kolendra, cebulka dymka... co kto lubi
majonez (albo majonez wymieszany z jogurtem)
sól, pieprz, chili, słodka papryka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (ja dałam przyprawę do gyrosa)
2 łyżki oleju
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, dodać przyprawę do kurczaka, chili, paprykę i olej. W takiej marynacie zostawić choć na pół godziny, żeby mięsko z przyprawami się „przegryzło” a potem podsmażyć do zarumienienia. Wystudzić!!!
Słonecznik uprażyć na suchej patelni ale uważać, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać. Zieleninę i cebulę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez - tyle ile trzeba aby składniki się połączyły.
Można też zrobić sos majonezowo-jogurtowy (wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i dodać łyżeczkę pikantnego keczupu), wtedy sałatka będzie „lżejsza”... i ja tak właśnie uczyniłam.
Sałatka palce lizać... Może nie wygląda cudnie, ale smakuje rewelacyjnie
Mimi, ta druga tez ciekawa, tylko ze ja nie przepadam za pieczarkami ze słoika...w ogóle grzyby do mnie nie przemawiają... ale i tak sobie zapisze te wszystkie sałateczki, które mi tu napisałyście!
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
5 jajek ugotowanych na twardo
puszka czerwonej fasoli
mała paczka słonecznika
1 czerwona cebula
zielsko tzn. szczypiorek, pietruszka, kolendra, cebulka dymka... co kto lubi
majonez (albo majonez wymieszany z jogurtem)
sól, pieprz, chili, słodka papryka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (ja dałam przyprawę do gyrosa)
2 łyżki oleju
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, dodać przyprawę do kurczaka, chili, paprykę i olej. W takiej marynacie zostawić choć na pół godziny, żeby mięsko z przyprawami się „przegryzło” a potem podsmażyć do zarumienienia. Wystudzić!!!
Słonecznik uprażyć na suchej patelni ale uważać, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać. Zieleninę i cebulę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez - tyle ile trzeba aby składniki się połączyły.
Można też zrobić sos majonezowo-jogurtowy (wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i dodać łyżeczkę pikantnego keczupu), wtedy sałatka będzie „lżejsza”... i ja tak właśnie uczyniłam.
Sałatka palce lizać... Może nie wygląda cudnie, ale smakuje rewelacyjnie
Mimi, ta druga tez ciekawa, tylko ze ja nie przepadam za pieczarkami ze słoika...w ogóle grzyby do mnie nie przemawiają... ale i tak sobie zapisze te wszystkie sałateczki, które mi tu napisałyście!
Corin
Mama Trójki :)
Dodi, doczytałam, że szukasz przepisu na sałatkę. Polecam ci tą:
1 duża podwojna pierś z kurczaka
1 puszka ananasa
1 czerwona papryka (świeża)
1 puszka kukurydzy
płatki migdałów (dalam dwie solidne garście, ale sypie się wg upodobań)
rodzynki (dałam 1 garść)
3 torebki ryżu
przyprawa meksykańska kamis
oregano
sól
pieprz
słodka papryka (przyprawa)
majonez winiary
1. Ryż gotujemy i studzimy.
2. Namaczamy rodzynki w przegotowanej wodzie.
3. Pierś kroimy w drobna kostkę i obtaczamy w oregano, papryce (przyprawa), posypujemy solą i pieprzem. Ja nie szczędzilam oregano. Zuzylam całą paczkę. Wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyc na złoty kolor. Po usmażeniu ostudzic.
4. Ananasy i paprykę kroimy w drobną kostkę.
5. Odsączamy kukurydzę i rodzynki.
6. Kiedy ryż i mięso przestygna, mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy migdały.
7. Doprawiamy sola i pieprzem orazm przyprawą meksykańską - tej też nie skąpilam, poszla prawie cala. Na koniec dodajemy majonez i wszystko razem dobrze trzeba wymieszać.
Sałatka musi się "przegryźć" w lodowce kilka godzin - najlepiej zostawić ją na noc.
Nawet jeśli nie lubisz połączenia owoców z mięsem, to zaryzykuj. Jest naprawde pyszna.
1 duża podwojna pierś z kurczaka
1 puszka ananasa
1 czerwona papryka (świeża)
1 puszka kukurydzy
płatki migdałów (dalam dwie solidne garście, ale sypie się wg upodobań)
rodzynki (dałam 1 garść)
3 torebki ryżu
przyprawa meksykańska kamis
oregano
sól
pieprz
słodka papryka (przyprawa)
majonez winiary
1. Ryż gotujemy i studzimy.
2. Namaczamy rodzynki w przegotowanej wodzie.
3. Pierś kroimy w drobna kostkę i obtaczamy w oregano, papryce (przyprawa), posypujemy solą i pieprzem. Ja nie szczędzilam oregano. Zuzylam całą paczkę. Wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyc na złoty kolor. Po usmażeniu ostudzic.
4. Ananasy i paprykę kroimy w drobną kostkę.
5. Odsączamy kukurydzę i rodzynki.
6. Kiedy ryż i mięso przestygna, mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy migdały.
7. Doprawiamy sola i pieprzem orazm przyprawą meksykańską - tej też nie skąpilam, poszla prawie cala. Na koniec dodajemy majonez i wszystko razem dobrze trzeba wymieszać.
Sałatka musi się "przegryźć" w lodowce kilka godzin - najlepiej zostawić ją na noc.
Nawet jeśli nie lubisz połączenia owoców z mięsem, to zaryzykuj. Jest naprawde pyszna.
reklama
To ja dorzuce szybka i pyszna salatke
- piers z kurczaka, pokrojona w kostke i usmazona z przyprawa do gyrosa
- puszka czerwonej fasolki
- sloiczek marynowanego selera
- sloiczek marynowanej cebulki
- puszka kukurydzy
- majonez
Cala trudnosc tej salatki polega na usmazeniu kurczaka z gyrosem i... otwarciu puszek i sloiczkow. Fasolki nie trzeba plukac, wystarczy wylac ja na sitko, a na nia kolejne skladniki, po odsaczeniu wymieszac z przestudzonym kurczakiem i majonezem. Nie trzeba juz przyprawiac.
No i druga z takich 'innych'
- pieczarki ok. 0,5 kg, wiecej mile widziane ;-)
- puszka kukurydzy
- peczek szczypiorku
- 4-5 jaj
- majonez
- pieprz, sol
Pieczarki wrzucic na wrzatek, gotowac przez kilka minut od zagotowania, wystudzic, pokroic w kostke. Pokroic szczypiorek, jaja. Dodac kukurydze, pieprz, sol i majo.;-)
SMACZNEGO:-)
- piers z kurczaka, pokrojona w kostke i usmazona z przyprawa do gyrosa
- puszka czerwonej fasolki
- sloiczek marynowanego selera
- sloiczek marynowanej cebulki
- puszka kukurydzy
- majonez
Cala trudnosc tej salatki polega na usmazeniu kurczaka z gyrosem i... otwarciu puszek i sloiczkow. Fasolki nie trzeba plukac, wystarczy wylac ja na sitko, a na nia kolejne skladniki, po odsaczeniu wymieszac z przestudzonym kurczakiem i majonezem. Nie trzeba juz przyprawiac.
No i druga z takich 'innych'
- pieczarki ok. 0,5 kg, wiecej mile widziane ;-)
- puszka kukurydzy
- peczek szczypiorku
- 4-5 jaj
- majonez
- pieprz, sol
Pieczarki wrzucic na wrzatek, gotowac przez kilka minut od zagotowania, wystudzic, pokroic w kostke. Pokroic szczypiorek, jaja. Dodac kukurydze, pieprz, sol i majo.;-)
SMACZNEGO:-)