reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Parcie na żarcie, czyli o zachciankach

reklama
Nie wiem co sie stalo ale ja od niedawna przezucilam sie na slodkie co kiedys nawet nie popatrzylam na Krówki ( cukierki) teraz moglabym pochaniac je kg-mami:)

Obiecany przepis na DROZDZÓWKI Z JABŁKIEM
Tylko zaznaczam, że to bardzo duża porcja, jakieś 3 talerze. Jeśli ktoś tyle nie potrzebuje można zrobić z połowy porcji.

1 kg mąki
8 dag drożdży
1 jajko
2 zółtka
15 dag roztopionej margaryny
20 dag cukru
o,5 l. mleka
sól

NA MARMOLADĘ
2 kg jabłek
cynamon
cukier
bułka tarta

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem odrobiny cukru. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać do mąki razem ze wszystkimi składnikami. Zarobić ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić w plastry, podsmażyć i ostudzić. Dodać cukier i cynamon do smaku i tyle bułki tartej, aby jabłka nie były zbyt rzadkie.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , rozwałkować i pokroić w kwadraty. Na środek nałożyć jabłka i skleić przeciwległe rogi, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec w piekarniku.
Smacznego!!!

Ja mam gotową marmoladę w słoikach, więc już nie muszę smażyc jabłek.

A mnie to tak na pączki dzisiaj ciagnie:)ale jak to leniwiec niechce mi sie leciec do sklepu bo dobry kawalek mam.poczekam do czwartku bo bendzie tlusty czwartek i bendzie multum pączków bendzie raj dla mojego podniebienia he he

PRZEPIS NA ACELGAS CON PATATAS :-D (CZYLI LISCIE BOĆWINY Z ZIEMNIAKAMI nie mylic z botwiną)

w zaleznosci na ile osob jest przygotowywane jadlo, na ok 3 osoby wystarczy lekko ponad 1kg lisci z boćwiny (najlepiej jak sa to duze liscie bo z malymi moze byc problem przy gotowaniu jak sie skurcza i z 1 kg wyjdzie ledwo co dla jednej osoby) pamietajmy ze ucinamy jeszcze kawalek bialych koncowek wiec znowu odpada troszke masy.

na 3,4 osoby:

SKŁADNIKI:
1,5 kg lisci z boćwiny
4,5 ziemniakow sredniej wielkosci
slodka papryka w proszku +sol,pieprz

PRZYGOTOWANIE:
-Obcinamy kawalek bialych koncowek lisci (nie calosc tylko to co jest ziemniejsze i twarde) reszte dokladnie myjemy i kroimy w paski badz kostke (dosc grubo gdyz kurczy sie przy gotowaniu) ziemniaki obieramy i dzielimy na spore kawalki (nie koniecznie musi to byc kostka)wrzucamy tak pokrojone ziemniaczki z liśćmi do garnka z zimna woda
-zostawiamy wszystko na srednim ogniu do momentu az liście zrobia sie miekkie i opadna w garnku, po czym sypiemy wszystko odrobina soli (mala lyzeczka lub w zaleznosci od potrzeb)
-gdy ziemniaczki sa juz miekkie (nie rozgotowane) odcedzamy wszystko na druszlaku, rozgrzewamy olej na patelni (najlepiej oliwe z oliwek ale moze tez byc slonecznikowy) i smazymy wszystko na wolnym ogniu dodajac pieprz, 3 zabki czosnku i najwazniejsze-slodka papryke. (jesli nie jest dostatecznie slone mozna jeszcze posolic)
-tak przygotowane danie mozna podac z mieskiem badz wcinac z chlebem :-D
proste, tanie i szybkie zarelko :-D

Ostatnia edycja:
oto obiecany przepis na sernik z brzoskwiniami
ciasto:
3 szkl. mąki
3 łyżki cukru
1 margaryna
5 żółtek
3 łyżeczki proszku
Z zółtek i w/w skłądnników zagnieść ciasto
z 5 białek ubic pianę ze szkl cukru ( do wykorzystania później)
3/4 ciasta użyć na spód
1/4 ciasta zamrozić na wierzch

Masa serowa:
1/2 kg sera
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. pudru
1/2 kostka masła

mase wymieszać
Piec 45 min w piekarniku 180 stopni

warstwy:
ciasto
brzoskwinie z puszki (połówki brzoskwiń pokrojone w plastry)
masa serowa
białak ubite z cukrem
zamrozone ciasto starte na tertce

reklama