reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Parcie na żarcie, czyli o zachciankach

reklama
Przypomniało mi sie, że miałam wam wrzucić przepis na ciasto "3bit"

W takim razie prosze bardzo :-)

Składniki:
herbatniki lebnitz (ja tym razem miałam te zwykle bebe i tez było dobre ;-) )
mleko skondensowane slodzone
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru
0,5 kosztki masła/margaryny
0,5 l mleka
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
Czekolada

Mleko w puszce gotujemy 1,5 - 2 godzin. Trzeba pilnować żeby cały czas było pod wodą (to ważne, inaczej może rozerwac puszkę). Po ugotowaniu czekamy aż zupelnie wystygnie i dopiero otwieramy (inaczej róznica cisnień spowoduje wyciek karmelu i poparzenia na naszych rękach i nie tylko :/ )

Robimy gęsty budyń. 2op. budyniu + 0,5l mleka+cukier
Po wystygnięciu, ucieramy z maslem/margaryną

Z kremowki robimy bitą śmietane. Mieszany z rozpuszczoną żelatyna

I teraz tak:

Na spód blachy układamy warstwę herbatników, na to wylewamy karmel. Na karmel, druga warstwa herbatników, na to masa budyniowa, trzecia warstwa herbatników, bita smietana.

Co do czekolady. Przepisy podają żeby mleczną rozpuscic i zrobić esy-floresy na smietanie, ale ciasto jest samo w sobie slodkie wiec ja używam gorzkiej czekolady, która delikatnie łamie smak całości. Niektórzy zeby ciasto było mniej słodkie na druga i trzecią warstwę używają krakersow zamiast herbatników (ja jeszcze nie próbowalam). No i z racji lenistwa (znaczy oszczędzania energii ;-) ) nie rozpuszczam czekolady tylko tre na tarcę ;-)

a oto efekt

Smacznego :-)
To ten sam przepis, co ja robiłam. Ciasto super! Ale ja zamiast gotować mleko, kupuję gotową masę krówkową w puszce.
 
A pamiętam, ze któraś robiła "biedronkę". Interesował by mnie przepis, bo nie wiem czy kiedyś był podawany, a jeśli tak to już nie ma szans żebym go znalazła:-(
 
corin kurcze nie pamiętam:zawstydzona/y: ale może spróbuj dać cukier waniliowy:tak: i może 1-2 łyżki zwykłego. Ja chyba śnieżkę ubijałam, bo do 30-stki się zraziłam jak się mi ścięła:-(
 
reklama

Podobne tematy

A
Odpowiedzi
42
Wyświetleń
8 tys
użytkownik 902
U
Do góry