reklama
wydrussia91
Mamusi Serduszko:*
Sestinka wrzuć foto
mmarta_only
Początkująca
To ten sam przepis, co ja robiłam. Ciasto super! Ale ja zamiast gotować mleko, kupuję gotową masę krówkową w puszce.Przypomniało mi sie, że miałam wam wrzucić przepis na ciasto "3bit"
W takim razie prosze bardzo :-)
Składniki:
herbatniki lebnitz (ja tym razem miałam te zwykle bebe i tez było dobre ;-) )
mleko skondensowane slodzone
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru
0,5 kosztki masła/margaryny
0,5 l mleka
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
Czekolada
Mleko w puszce gotujemy 1,5 - 2 godzin. Trzeba pilnować żeby cały czas było pod wodą (to ważne, inaczej może rozerwac puszkę). Po ugotowaniu czekamy aż zupelnie wystygnie i dopiero otwieramy (inaczej róznica cisnień spowoduje wyciek karmelu i poparzenia na naszych rękach i nie tylko :/ )
Robimy gęsty budyń. 2op. budyniu + 0,5l mleka+cukier
Po wystygnięciu, ucieramy z maslem/margaryną
Z kremowki robimy bitą śmietane. Mieszany z rozpuszczoną żelatyna
I teraz tak:
Na spód blachy układamy warstwę herbatników, na to wylewamy karmel. Na karmel, druga warstwa herbatników, na to masa budyniowa, trzecia warstwa herbatników, bita smietana.
Co do czekolady. Przepisy podają żeby mleczną rozpuscic i zrobić esy-floresy na smietanie, ale ciasto jest samo w sobie slodkie wiec ja używam gorzkiej czekolady, która delikatnie łamie smak całości. Niektórzy zeby ciasto było mniej słodkie na druga i trzecią warstwę używają krakersow zamiast herbatników (ja jeszcze nie próbowalam). No i z racji lenistwa (znaczy oszczędzania energii ;-) ) nie rozpuszczam czekolady tylko tre na tarcę ;-)
a oto efekt
Smacznego :-)
mmarta_only
Początkująca
A pamiętam, ze któraś robiła "biedronkę". Interesował by mnie przepis, bo nie wiem czy kiedyś był podawany, a jeśli tak to już nie ma szans żebym go znalazła:-(
Corin
Mama Trójki :)
Mnie te gotowe zupełnie nie smakują, wiec wole gotować ;-) A powiedz mi dosładzasz śmietanę? Bo ja nie i ciągle czegos mi w niej brakuje...
mmarta_only
Początkująca
corin kurcze nie pamiętam ale może spróbuj dać cukier waniliowy i może 1-2 łyżki zwykłego. Ja chyba śnieżkę ubijałam, bo do 30-stki się zraziłam jak się mi ścięła:-(
Corin
to spróbuje najpierw ze sniezką, a jak dalej bedzie cos nie tak to doslodze moze
mmarta_only
Początkująca
Daj 1 waniliowy najpierw i spróbuj, może wystarczy.
mmarta_only
Początkująca
ratunku!!!
"biedronka" poszukiwana!!!
"biedronka" poszukiwana!!!
reklama
Corin
Przekopałam cały ten wątek i nie znalazlam nie wiem gdzie ten przepis. Pamietam, ze chyba link był podany...