reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Parcie na żarcie, czyli o zachciankach

A ja bym zjadła duuuuuże lody z dużą ilością polewy truskawkowej....mmmmmmm:-D
Ale jestem troszkę przeziębiona więc poczekam do maja na te lody...zresztą teraz budka zamknięta..hihihi;-)
 
reklama
wklejam przepis na pączki - ja smażę na smalcu, ale w przepispie polecają na oleju:
Składniki:
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży świeżych (lub 50 g suchych)
10-15 dag cukru
1/2 L mleka
6 żółtek
1 całe jajo
5 - 6 łyżek oliwy lub 10 dag margaryny
pół laski wanilii (dałam cukier waniliowy)
kieliszek spirytusu
sok i skórka z cytryny
sól
tłuszcz do smażenia
konfitura z róży lub inna
cukier puder do posypania lub lukier (pół szklanki cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)

Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniace, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki i będzie odstawać od ręki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.
Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując maką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Często nadziewam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką).
Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Z przepisu wychodzi baaaaardzo dużo pączków, jakoś nigdy nie liczyłam, ale na pewno około 30 - 40.

Orginalny przepis tutaj: Pączki

pierwszy raz w życiu robiłam, więc mam zdecydowanie przydatną radę - kulki ciasta na pączki muszą być niewielkie, żeby się dosmażyły w środku, a nie były zbyt przypieczone.
 
Pamietacie jak kiedys nie było tak,że sie poszło w tłusty w czwartek do sklepu i kupiło co chciało (na pęczki teraz tego jest) tylko trzeba było zamówić sobie albo piec w domciu a te zapachy... pączki,chrusty i różyczki karnawałowe z wisieńką pamiętam :-D
 
Ojjj ale sernik na zimno jest pyszny ,a nie każdy lubi lub umie piec czy gotować,pewnie mama w czymś innym jest perfekcyjna
 
Wrzucam przepisik na blok:
paczka mleka w proszku
1 kostka margaryny
2 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
4-5 łyżek kakao
zwykłe herbatniki z 3 paki
rodzynki
orzechy
jakis aromat może tez byc
W rondlu rozpuścić trzeba margarynę, dodać wodę,cukier i na maleńkim ogniu na jednolitą masę mieszać, dodać aromat
Wlać do miski, dodawac stopniowo mleko w proszku non stop mieszając aż do jednolitej masy ( mozna podgrzewać, będzie bardziej płynne i lepiej się będzie miesząło). Dodać bakalie i herbatniki.Przelać do form wyłozonych papierem do pieczenia i siup do lodówy na długo:)
 
reklama

Podobne tematy

A
Odpowiedzi
42
Wyświetleń
8 tys
użytkownik 902
U
Do góry