reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Parcie na żarcie, czyli o zachciankach

reklama
No ja się nie moglam powstrzymac i wracajac od fryzjera wstapilam do Coffee heaven na bezkofeinowe capucino i wrapa z serem. Pychota, zastanawiam się, czy nie zamowic drugiego, ale to by obzarstwo było... :)

Sluchajcie, mnie to juz chyba całkiem wali. Wczoraj zasypialam marząc o obiedzie :-D a dokladnie o ziemniakach, zielonej fasolce i jajku sadzonym. Ziemniaki koniecznie z koperkiem. Ruszylam dzis po fasolkę rano (mrożoną tylko dostałam) ale w sklepie przyuważylam kalafior. No poprostu nie moglam sie mu oprzeć, bo przeciez taki z maselkiem i bułeczką mmmm No i na obiad wetnę fasolke z kalafiorem bo nie umie się zdecydować na jedno z nich :-D

Corin i mi ten kalafior chodzi po glowie, z tym ze moj D go nie tknie bo on jest bardzo ale to baaardzo wybrednym gadem i ma rozne manie na punkcie jedzenia i nie przegadasz mu. Wiec moze jeszcze w tym tyg przygotuje obiadek z kalafiofem a on niech sobie swoje zarelko zrobi :-D

Blok czekoladowy

Składniki:
kostka masła
szklanka cukru
150 ml wody (w przepisie oryginalnym było pół szklanki czyli 125 ml, ale tak zawsze wychodzi za kruchy i pokrojone kawałki się łamią i kruszą, ale też lepiej nie dać więcej bo szybko się paćka robi)
5 łyżek kakao
mleko w proszku (kiedyś było takie granatowe jak byłam dzieckiem, a teraz mlekowity kupuję)
250g herbatników (polecam takie pakowane po 50g bo one się ładniej kruszą niż te podobnej wielkości pakowane po 100g)
no i jak ktoś lubi to można dodać jeszcze jakieś bakalie w małych kawałkach:)

Najpierw rozgniatam herbatniki na małe kawałki, żeby na później były gotowe. W garnku rozpuszczam masło, dodaję wodę i cukier. Jak już się wszystko połączy to dodaję kakao i zmniejszam ogień do minimum. Jak już kakao się rozpuści (trochę trzeba mu pomóc) to dodaję mleko w proszku a po zmieszaniu herbatniki. Ciężko się już wtedy miesza, ale ładnie się łączy. Do naczynka i po przestygnięciu do lodówki i następnego dnia jest świetne:)
Góra pół godzinki roboty:)

reklama
tak, całe opakowanie.
a oto rezultaty już nadgryzione;) ja dodaję same herbatniki bo rodzynek i innych suszonych owoców nie lubię, a orzechy jakoś wydają mi się do tego za twarde.
IMG_1522.jpg