reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Parcie na żarcie, czyli o zachciankach

reklama
Przypomniało mi sie, że miałam wam wrzucić przepis na ciasto "3bit"

W takim razie prosze bardzo :-)

Składniki:
herbatniki lebnitz (ja tym razem miałam te zwykle bebe i tez było dobre ;-) )
mleko skondensowane slodzone
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru
0,5 kosztki masła/margaryny
0,5 l mleka
0,5 l śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
Czekolada

Mleko w puszce gotujemy 1,5 - 2 godzin. Trzeba pilnować żeby cały czas było pod wodą (to ważne, inaczej może rozerwac puszkę). Po ugotowaniu czekamy aż zupelnie wystygnie i dopiero otwieramy (inaczej róznica cisnień spowoduje wyciek karmelu i poparzenia na naszych rękach i nie tylko :/ )

Robimy gęsty budyń. 2op. budyniu + 0,5l mleka+cukier
Po wystygnięciu, ucieramy z maslem/margaryną

Z kremowki robimy bitą śmietane. Mieszany z rozpuszczoną żelatyna

I teraz tak:

Na spód blachy układamy warstwę herbatników, na to wylewamy karmel. Na karmel, druga warstwa herbatników, na to masa budyniowa, trzecia warstwa herbatników, bita smietana.

Co do czekolady. Przepisy podają żeby mleczną rozpuscic i zrobić esy-floresy na smietanie, ale ciasto jest samo w sobie slodkie wiec ja używam gorzkiej czekolady, która delikatnie łamie smak całości. Niektórzy zeby ciasto było mniej słodkie na druga i trzecią warstwę używają krakersow zamiast herbatników (ja jeszcze nie próbowalam). No i z racji lenistwa (znaczy oszczędzania energii ;-) ) nie rozpuszczam czekolady tylko tre na tarcę ;-)

a oto efekt

Smacznego :-)
 
Cierpiac na nadmiar przejrzałych bananów upiekłam "chlebek" bananowy - ku radosci rodziny. A mnie osobiscie wzieło na batoniki musli ( z platków kukurydzianych, bakalii, kakao i miodu), zrobiłam całą blachę i nie związało mi :-( W smaku pycha, ale konsystencja do bani... Będziemy to łychami wyjadac chyba :-(
 
COrin ty to niezla kucharka jestes ^^ przepysznie wyglada ten 3-bit, az mi sie zachcialo zrobic jakies ciacho. Ja cale zycie robilam metrowiec, musze poprosic mamcie o dokladne proporcje i chyba zrobie ^^ moj D bedzie w 7-mym niebie chyba z takiego metra ciacha :-D
 
Jesooo metrowiec moje najukochańsze ciasto na świecie,możecie mi ciskać słodkości świata powiem nie a jak widzę metrowiec to ojjjj Corin ciasto czarne i białe,że tak nazwe przekładasz kremem i kroisz je po skosie efekt super i smak genialny a metrowiec bo jak upieczesz keksówkę czarną i biała i to pokroisz i zaczniesz przekładać to troszkę tego jest hahah
 
reklama

Podobne tematy

A
Odpowiedzi
42
Wyświetleń
8 tys
użytkownik 902
U
Do góry