reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Parcie na żarcie, czyli o zachciankach

oj jak tu wchodzi sezon na arbuzy to sa po 40,50,70 centow za kilogram. Nawet sobie nie potraficie wyobrazic ile ja tego wciagam rocznie :-D tez bym sobie zjadla jednego, jak na razie sa dostepne melony, ale nie przepadam za nimi tak jak za arbuzami ^^

reklama
jejku dziewczyny jak ja za Polskim domowym jadlem tesknie!!!! O, do mojego ulubionego baru mlecznego w Szczecinie bym skoczyla i pozamawiala wszytko z tablicy!
Wczoraj bylam w polskim sklepie, kupilam kapuste kiszona i kefiry....ale raz ze drogie jak nie wiem co, a kapucha nie byla za dobra...

Ale w marcu wybieram sie na 2 tyg do kraju....to sobie odbije!!

Ja tez mam swoją ulubioną restaurację, codziennie maja inne danie dnia, zupa i drugie danie za 12 zł.. Często tam bywam, oj często.. biorę ten zestaw i razem z Michasią nigdy jeszcze do końca nie zjadlyśmy. ja zaczynam od zupy, w tym czasie mała je drugie, a jak juz nie może to ja po niej zjadam a i tak kupaaa zostaje.. a za 12 zł to mnie się w domu nie opłaca dla nas samych.. No chyba, że mąż akurat jest to inna sprawa, ale z nim to też często tam bywamy jak nam się nie chce gotować. A tam zawsze nam wszystko smakuje, jedzonko jak w domku.. pycha.. dobrze miec taka swoja ulubiona jadłodajnię:-)

Dziś była zupka brukwiowa i mielony w sosie grzybowym z ziemniaczkami i surówkami.. pychota

Pomyślalam sobie, że mogłybysmy tu dawać jakieś fajne przepisy na nasze ulubione dania, lub takie mniej znane, przecież nie każdy gotuje tak samo.. a fajnie czasami popróbować coś innego:)

Później wieczorkiem wkleje przepis na moją ulubioną (jedną z wielu) zup.

oo tak, dawac i wklejac przepisy, jak siedze w domu to bede robic wszystko po kolei ja tez cos wyskrobie, choc ciezko mi jest podac przepis z konkretnymi proporcjami bo wszystko robie, jak to sie mowi, na oko :-D

nie martw się em_ka ja tez zazwyczaj na oko.. bo wiadomo, co lubię najbardziej to dodaje najwiecej...
Ale podobno najlepsi kucharze tez wszystko mierzą na oko:)

Tak wiec pierwszy przepis na zupę:

ZUPA POROWO PIECZARKOWA, Z SERKAMI TOPIONYMI

Składniki: proporcje na oko, jak kto lubi:-)
mięso mielone (zazwyczaj okolo 0,5kg)
dwa pory:)
pieczarki (ja daje dośc dużo)
serki topione,( zależy ile się tej zupy chce zrobić, ja na duzy garnek daje 3 serki) np jeden pieczarkowy i dwa śmietankowe, najlepsze są hochland te w prostokącie
kostka rosolowa
przyprawy jakie kto lubi (pieprz, troche soli itp)

Sposób przygotowania:
Mięsko mielone wrzucic do garnka na troche oliwy lub oleju, podsmażyc.. dodać pokrojony w cienko por, i pokrojone pieczarki. Przyprawić pieprzem, solą (ale nie za dużo bo serki są słone) i jakimiś ziołami jak ktoś lubi.. Podsmażyc razem..
Następnie dolać wody (w zależności od ilości składników) zagotować, dodać kostkę rosołową lub dwie.. chwilę pogotować i wrzucic serki topione, gotować na małym ogniu aż sie całkowicie roztopią.. W razie potrzeby doprawić. Ja daje dużo pieprzu i czasami papryki ostrej bo lubimy pikantnie.. Mozna dodac świeżą natkę pietruszki..
Trzeba dosmakować jak kto lubi.. ja lubie dość mocno doprawione i daję różne przyprawy, jakie mi akurat w ręce wpadną:)

Jak dla mnie pycha, ale nie każdemu pasują takie smaki..

reklama