reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Lolcia Byłam się pytać właśnie o to w czwartek, potrzeba parę papierków, tj. ksero waszych dowodów osobistych, ksero skróconego aktu urodzenia, nawet jeśli nie jesteście małżeństwem zarobki partnera też biorą pod uwagę (zaświadczenie z urzędu skarbowego), zaświadczenie od ginekologa-położnika, że zgłosiłaś się przed 10tc i byłaś przez ciążę pod opieką lekarską i chyba zapomniałam co jeszcze:baffled: ja jeszcze dwa urzędy muszę odwiedzić mianowicie USC w Rzeszowie i w Przemyślu, żeby się dowiedzieć jakie tam mają warunki rejestracji maluszka:baffled: ogólnie jak miałam rajd po tych wszystkich oddziałach to schiz mi się w głowie włączył :-D nienawidzę urzędów:-D

Poza tym witam się niedzielnie:happy:

Ja mam u siebie pogodę beznadziejną, z rana jeszcze było ok ale teraz to tylko zastanawiam się kiedy deszczem walnie:baffled: ale to tak samo jak z moim humorem, się duszę sama w sobie, a teraz jeszcze doszedł mi stres bo dzidzia od rana znaku nie dawała a z rana już zawsze dostawałam kopy:baffled: ale to chyba przez ten mój humor i jakiś wewnętrzny stres, czy niepokój... jeszcze mój już tyle czasu przebywa wśród samych gości, że zaczął do mnie rozmawiać jak do jednego z nich... coś miłego to chyba ponad półtora tygodnia temu od niego słyszałam... dobrze, że już w piątek wraca:baffled:

Miłej niedzieli, ja czekam na siostrzeńca :-D

P.S. Marta gratuluję pierwszego kilograma w dół :)

reklama
Indziorka zarobki partnera? Chyba w przypadku, gdy ubiegasz się o dodatkowe becikowe, przyznawane w niektórych gminach, które dysponują większą kasa :) Słyszałam, że gdzieś w PL dostaje się właśnie podwójne becikowe - jedno z MOPSu, drugie od samorządu.
W Sopocie jest tylko to jedno dla wszystkich, dlatego mnie nikt o papiery ze Skarbówki nie prosił.

Eee no to w Gdyni na pewno jest tak samo jak w Sopocie :tak::-D

Wiecie co? U mnie wszyscy obstawiają, że urodzę 15-stego ;) ciekawe co z tego wyjdzie...:-D:szok:

December nie to tylko do tego jednego... standardowego, moja gmina gdzie mam zameldowanie nie posiada dodatkowych pieniędzy na nic:D zawsze jest, że brakuje :-D

Indziorka no to jestem zdziwiona jeszcze bardziej. Becikowe to zasiłek powszechny, którego wypłata wg mnie nie jest uzależniona od dochodów w rodzinie świadczeniobiorcy. Wg mnie Mops czy jakakolwiek inna komórka w tym przypadku nie ma prawa żądać od Ciebie czy od partnera zaświadczeń o zarobkach ze skarbówki. To trochę wychodzenie poza swoje kompetencje, dopytałabym o podstawę prawną, z czystej ciekawości. A jeśli już mówimy o zaświadczeniach z US to ostatni PIT powinien wystarczyć.

Szczegółowo zostało to opisane tu:
Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego.
  1. Becikowe przysługuje:
  2. matce,
  3. ojcu lub
  4. opiekunowi prawnemu dziecka.
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.
  1. dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
  2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
  3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).
  4. zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży
źródło: becikowe.com

Może się czepiam i niepotrzebnie drążę, ale nic mnie tak nie drażni jak wszechobecna biurokracja i nieznajomość prawa przez urzędników państwowych, którzy skazują petentów na niepotrzebne straty czasu i energii.

Szczerze mnie też to zdziwiło... tylko wiesz albo złożysz i dostaniesz, albo będą mieli Cię daleko- taka prawda, odjazd to ja mam dopiero z papierami o stypendium socjalne na uczelni... do wszystkiego liczą mi się dochody rodziców, chociaż z nimi nie mieszkam od ponad 1,5 roku:-D ale prawo w tym przypadku jest takie:-D Najlepsze, bo ja mogę się dowiedzieć czegoś konkretnie o becikowym w styczniu dowiedzieć, a na styczeń mam termin i do tego wszystkiego sesja przyśpieszona, więc nie wiem kiedy papiery o becikowe złożę, bo teraz nie mogą nic powiedzieć, bo mimo iż każdy wie, że ustawa przeszła co do zmiany ustawy i nowych warunków, to oficjalnie urzędy nie dostały żadnych rozporządzeń :-D Jedna kobietka mi pomogła- w skrócie okazała się człowiekiem... z ewidencji ludności :-D także jeśli o to chodzi to już w ogóle kosmos jest...

december, tam chyba jakieś nowe przepisy weszły w becikowe ale nie jestem pewna...

a moje dziecie od dzisiaj zaczeło "walić' w grzechotkę :)

lolcia, mi czop zaczał odchodzić chyba w 37tc, jak miałam już rozwarcie, a reszta krwistego w dzień porodu. tak myślę że na ip trzeba jechać właśnie jak krew i te sprawy....

rzadko tu wpadam, ale zauważyłam że tak jestem olewana ....... :(

reklama
december, tam chyba jakieś nowe przepisy weszły w becikowe ale nie jestem pewna...

a moje dziecie od dzisiaj zaczeło "walić' w grzechotkę :)

lolcia, mi czop zaczał odchodzić chyba w 37tc, jak miałam już rozwarcie, a reszta krwistego w dzień porodu. tak myślę że na ip trzeba jechać właśnie jak krew i te sprawy....

rzadko tu wpadam, ale zauważyłam że tak jestem olewana ....... :(

Oj tam oj tam gadasz głupoty, że niby my Cię olewamy ? ;-):szok: to Ty nie masz dla nas czasu:-D oczywiście żartuje sobie, na pewno masz co robić przy takim maleństwie :tak:
A co do tego czopa to właśnie chodziło mi o takiego czopa z krwią, mi niby też on odłaził kawałkami (o ile to był czop, ale tak mi się wydaje) a teraz nic... ;D

Do góry