reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Lolcia Byłam się pytać właśnie o to w czwartek, potrzeba parę papierków, tj. ksero waszych dowodów osobistych, ksero skróconego aktu urodzenia, nawet jeśli nie jesteście małżeństwem zarobki partnera też biorą pod uwagę (zaświadczenie z urzędu skarbowego), zaświadczenie od ginekologa-położnika, że zgłosiłaś się przed 10tc i byłaś przez ciążę pod opieką lekarską i chyba zapomniałam co jeszcze:baffled: ja jeszcze dwa urzędy muszę odwiedzić mianowicie USC w Rzeszowie i w Przemyślu, żeby się dowiedzieć jakie tam mają warunki rejestracji maluszka:baffled: ogólnie jak miałam rajd po tych wszystkich oddziałach to schiz mi się w głowie włączył :-D nienawidzę urzędów:-D

Poza tym witam się niedzielnie:happy:

Ja mam u siebie pogodę beznadziejną, z rana jeszcze było ok ale teraz to tylko zastanawiam się kiedy deszczem walnie:baffled: ale to tak samo jak z moim humorem, się duszę sama w sobie, a teraz jeszcze doszedł mi stres bo dzidzia od rana znaku nie dawała a z rana już zawsze dostawałam kopy:baffled: ale to chyba przez ten mój humor i jakiś wewnętrzny stres, czy niepokój... jeszcze mój już tyle czasu przebywa wśród samych gości, że zaczął do mnie rozmawiać jak do jednego z nich... coś miłego to chyba ponad półtora tygodnia temu od niego słyszałam... dobrze, że już w piątek wraca:baffled:

Miłej niedzieli, ja czekam na siostrzeńca :-D

P.S. Marta gratuluję pierwszego kilograma w dół :)

reklama
Indziorka zarobki partnera? Chyba w przypadku, gdy ubiegasz się o dodatkowe becikowe, przyznawane w niektórych gminach, które dysponują większą kasa :) Słyszałam, że gdzieś w PL dostaje się właśnie podwójne becikowe - jedno z MOPSu, drugie od samorządu.
W Sopocie jest tylko to jedno dla wszystkich, dlatego mnie nikt o papiery ze Skarbówki nie prosił.

Eee no to w Gdyni na pewno jest tak samo jak w Sopocie :tak::-D

Wiecie co? U mnie wszyscy obstawiają, że urodzę 15-stego ;) ciekawe co z tego wyjdzie...:-D:szok:

December nie to tylko do tego jednego... standardowego, moja gmina gdzie mam zameldowanie nie posiada dodatkowych pieniędzy na nic:D zawsze jest, że brakuje :-D

Indziorka no to jestem zdziwiona jeszcze bardziej. Becikowe to zasiłek powszechny, którego wypłata wg mnie nie jest uzależniona od dochodów w rodzinie świadczeniobiorcy. Wg mnie Mops czy jakakolwiek inna komórka w tym przypadku nie ma prawa żądać od Ciebie czy od partnera zaświadczeń o zarobkach ze skarbówki. To trochę wychodzenie poza swoje kompetencje, dopytałabym o podstawę prawną, z czystej ciekawości. A jeśli już mówimy o zaświadczeniach z US to ostatni PIT powinien wystarczyć.

Szczegółowo zostało to opisane tu:
Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego.
  1. Becikowe przysługuje:
  2. matce,
  3. ojcu lub
  4. opiekunowi prawnemu dziecka.
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.
  1. dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
  2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
  3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).
  4. zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży
źródło: becikowe.com

Może się czepiam i niepotrzebnie drążę, ale nic mnie tak nie drażni jak wszechobecna biurokracja i nieznajomość prawa przez urzędników państwowych, którzy skazują petentów na niepotrzebne straty czasu i energii.

Szczerze mnie też to zdziwiło... tylko wiesz albo złożysz i dostaniesz, albo będą mieli Cię daleko- taka prawda, odjazd to ja mam dopiero z papierami o stypendium socjalne na uczelni... do wszystkiego liczą mi się dochody rodziców, chociaż z nimi nie mieszkam od ponad 1,5 roku:-D ale prawo w tym przypadku jest takie:-D Najlepsze, bo ja mogę się dowiedzieć czegoś konkretnie o becikowym w styczniu dowiedzieć, a na styczeń mam termin i do tego wszystkiego sesja przyśpieszona, więc nie wiem kiedy papiery o becikowe złożę, bo teraz nie mogą nic powiedzieć, bo mimo iż każdy wie, że ustawa przeszła co do zmiany ustawy i nowych warunków, to oficjalnie urzędy nie dostały żadnych rozporządzeń :-D Jedna kobietka mi pomogła- w skrócie okazała się człowiekiem... z ewidencji ludności :-D także jeśli o to chodzi to już w ogóle kosmos jest...

december, tam chyba jakieś nowe przepisy weszły w becikowe ale nie jestem pewna...

a moje dziecie od dzisiaj zaczeło "walić' w grzechotkę :)

lolcia, mi czop zaczał odchodzić chyba w 37tc, jak miałam już rozwarcie, a reszta krwistego w dzień porodu. tak myślę że na ip trzeba jechać właśnie jak krew i te sprawy....

rzadko tu wpadam, ale zauważyłam że tak jestem olewana ....... :(

reklama
december, tam chyba jakieś nowe przepisy weszły w becikowe ale nie jestem pewna...

a moje dziecie od dzisiaj zaczeło "walić' w grzechotkę :)

lolcia, mi czop zaczał odchodzić chyba w 37tc, jak miałam już rozwarcie, a reszta krwistego w dzień porodu. tak myślę że na ip trzeba jechać właśnie jak krew i te sprawy....

rzadko tu wpadam, ale zauważyłam że tak jestem olewana ....... :(

Oj tam oj tam gadasz głupoty, że niby my Cię olewamy ? ;-):szok: to Ty nie masz dla nas czasu:-D oczywiście żartuje sobie, na pewno masz co robić przy takim maleństwie :tak:
A co do tego czopa to właśnie chodziło mi o takiego czopa z krwią, mi niby też on odłaził kawałkami (o ile to był czop, ale tak mi się wydaje) a teraz nic... ;D

Do góry