reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

December, ja poprzednio startowalam z 95, teraz ze 101. Nie zebym panikowala bo skoro raz sie udalo to roznica jest nieduza, ale wiem jak koncowka ciazy dala mi w d... Pewnie waga w polaczeniu z wiekiem, ale ciezko sie bylo ruszac. Dlatego teraz tym bardziej sie pilnuje - staram sie wiecej lazic i jadac glownie warzywa, ograniczajac na maxa weglowodany.
Lolcia, tylko 11? To niewiele. Wysoce prawdopodobne ze ta ciaza nie zostawi Ci pamiatki w postaci faldek dobrobytu.

Ostatnia edycja:
reklama
December, ja poprzednio startowalam z 95, teraz ze 101. Nie zebym panikowala bo skoro raz sie udalo to roznica jest nieduza, ale wiem jak koncowka ciazy dala mi w d... Pewnie waga w polaczeniu z wiekiem, ale ciezko sie bylo ruszac. Dlatego teraz tym bardziej sie pilnuje - staram sie wiecej lazic i jadac glownie warzywa, ograniczajac na maxa weglowodany.
Lolcia, tylko 11? To niewiele. Wysoce prawdopodobne ze ta ciaza nie zostawi Ci pamiatki w postaci faldek dobrobytu.
Ja zaczynalam z 88 kg, teraz mam jakies 98, moze mi procz rozstepow tez nic nie zostawi?? Czy jak wyparze smoczki powiedzmy miesiac przed porodem, wloze w te oslonki i w pudelko i potem do torby do szpitala to starczy?? Mam wyparzyc caly smoczek czy tylko ta czesc co bedzie miala Zuzka w buzi?? Kupilam wczoraj szesciopak chusteczek nawilzajacych Pampers za 26,18 - po rabacie 3% z karta Rossne:)
Jak dostane sie na kompa, bo obecnie komp przeglada mercesedesy razem z moim A. to wrzuce pare zdjec z wczorajszego wypadu nad jeziorko:)

Dzień dobry:)
Na imię mam Inga, i jestem duuuużą ciężarówką:) po ostatniej wizycie u gina (na nfz) ledwie wyszłam z gabinetu i sie rozpłakałam, bo powiedział, że przez to że jestem duża na 100% nie donoszę, chociaż dziecku nic nie jest a ja dbam o siebie i od początku ciąży tracę na wadze. Chciałabym dowiedzieć się jak to wygląda w praktyce, co prawda czytałam to forum prawie całe, ale jednak lepiej mieć się kogo poradzić. Mam nadzieje, że mnie przyjmiecie:)

Dzień dobry:)
Na imię mam Inga, i jestem duuuużą ciężarówką:) po ostatniej wizycie u gina (na nfz) ledwie wyszłam z gabinetu i sie rozpłakałam, bo powiedział, że przez to że jestem duża na 100% nie donoszę, chociaż dziecku nic nie jest a ja dbam o siebie i od początku ciąży tracę na wadze. Chciałabym dowiedzieć się jak to wygląda w praktyce, co prawda czytałam to forum prawie całe, ale jednak lepiej mieć się kogo poradzić. Mam nadzieje, że mnie przyjmiecie:)

DONOSISZ :) Z głową i zdrowym rozsądkiem donosisz na 100% :) Ja z BMI powyżej 40 donosiłam zdrowego robala :) A lekarza zadaniem jest to, żeby Ci w tym donoszeniu pomógł. Jeśli nie umie - idź do innego. Nie ma co trzymać się gnuśnego farfocla w ciąży, gdzie kobieta jest hormonalnie rozjechana i płacze 2h gdy widzi rozgniecionego komara :>
Trzymam kciuki bardzo mocno!

Jezukolczasty! Co za pacan! Az sobie BMI oblicze... Poprzednia ciaze zaczynalam z BMI 36,6, donosilam, urodzilam o czasie slicznego, zdrowego i sredniej wielkosci (3,580kg) chlopca. Ciaza byla "ksiazkowa", dokladnie nic sie nie dzialo, poza tym ze walilam sobie Clexane przez ponad polowe ciazy w ramach tutejszego programu zapobiegania zakrzepicy. Moje BMI bylo jednym z czynnikow decydujacych - wiek, ciaza dalej niz trzecia i BMI wlasnie. No, koncowka ciazy byla ciezka bo wazylam 118kg i po prostu ciezko mi sie bylo poruszac.
Aktualna ciaze zaczelam z BMI...39 (niezle, cholera!) i nie zamierzam rozpaczac - ma byc dobrze. Pewnie znowu Clexane i krzywa cukrowa, ale to pikus. Nadmienie moze ze mam 44 lata, wiec to tez biora pod uwage.
Indziorka, a powiedzial Ci ten lekarz dlaczego mialabys nie donosic? W sensie co takiego ma sie stac... W ogole to jakie masz BMI? W ciazy z Karolem dostapilam zaszczytu konsultacji lekarskiej i tez zaczela baba od wyliczania co to sie moze podziac. Ze moge miec cukrzyce, nadcisnienie, gestoze (mialam kiedys), hiper- lub hipotrofie plodu, krwotok przy porodzie (tez mialam kiedys).. Chyba tylko HIV-a i syfa mi nie zaproponowala. Teraz pewnie bedzie to samo. Pytalam polozna po cholere tak strasza, to mi powiedziala ze oni musza uprzedzic o kazdym zagrozeniu bo jak nie uprzedza a potem cos sie podzieje, to ich ludzie po sadach wlocza. Ale z tego co wiem to w PL jeszcze tak nie ma, wiec moglby pan doktor troche wsparcia, a nie tak od razu z trepa.

hej Wam:)
Matko jak gorąco!! Ja latam podomu od rana w koszuli takiej do rodzenia wiec mam rozpierdek prawie do pepka a poce sie strasznie...mala marudna najchetniej by caly dzien lezala przy cycu i tak spala, a wtedy juz w ogole masakra... pocimy sie razem...

Inga szukaj innego lekarza.. szkoda nerwów na buca. Mnie nikt nie straszył niczym, tylko jak starałam się o dzidzie to gin zaproponowała mi żebym tarczyce przebadała, no i okazało sie że słusznie bo niedoczynnośc...
donosisz na pewno, patrz ile nas tu duzych kobiet a same ładne zdrowe dzieci sie rodza:)

A tu teraz ode mnie Sarunia jeszcze ze szpitala : http://obrazki.elektroda.net/54_1342944818.jpg

zaczynałam ciąże z BMI 39, jak zaszłam ważyłam najwięcej niż kiedykolwiek w życiu:/ tarczycę mam kontrolowaną na bieżąco w ciąży mi TSH skoczyło troszkę ponad normę i jestem pod opieką normalnego endokrynologa:) gina będę musiała zmienić, bo jak we wtorek byłam na badaniu do tej pory odczuwam skutki (w sensie bóle)... stwierdził że nie donoszę bo tyle ważę i że jak przytyję w ciąży więcej niż parę kilo to na pewno dziecko się nie urodzi, no i miałam ciśnienie 131/74 raz jedyny bo byłam zdenerwowana ( czekałam w kolejce dwa razy i dwa razy byłam u niego w gabinecie żeby łaskawie wyraził zgodę na to, aby położna dokonała pomiarów...:/), poza tym ciężki dzień w pracy a on już do mnie że nadciśnienie mi się w ciąży rozwija, że jeśli w ogóle dojdzie do porodu to że uduszę dziecko.... także wizja katastroficzna i powiem szczerze, że gdybym nie natknęła się na to forum to dalej bym się zamartwiała... Jak chodziłam prywatnie na wizyty to moja waga nie była problemem a ciśnienie miałam zawsze idealne...

hej Wam:)
Matko jak gorąco!! Ja latam podomu od rana w koszuli takiej do rodzenia wiec mam rozpierdek prawie do pepka a poce sie strasznie...mala marudna najchetniej by caly dzien lezala przy cycu i tak spala, a wtedy juz w ogole masakra... pocimy sie razem...

Inga szukaj innego lekarza.. szkoda nerwów na buca. Mnie nikt nie straszył niczym, tylko jak starałam się o dzidzie to gin zaproponowała mi żebym tarczyce przebadała, no i okazało sie że słusznie bo niedoczynnośc...
donosisz na pewno, patrz ile nas tu duzych kobiet a same ładne zdrowe dzieci sie rodza:)

A tu teraz ode mnie Sarunia jeszcze ze szpitala : http://obrazki.elektroda.net/54_1342944818.jpg

Haha, słodka mała:)

Indziorka, z BMI 39 to powiedzmy, że masz 160 i ważysz 102 kg, nie wydaje mi się to aż tak tragicznie dużo - któraś, chyba Weronika pisała o otyłych kobietach w ciąży, które miały po 160-180 kg, ten film pokaż lekarzowi:D

I oczywiście zmień lekarza, to powinien być lekarz, który Ci pomoże, a nie będzie krytykował... Ja chodzę na nfz, ale na pierwszej wizycie byłam właśnie prywatnie i to wtedy przy 88 kg lekarz powiedział, że jestem otyła, ale nic więcej, to raczej było stwierdzenie faktu:D A potem już było spokojnie, a to chyba dlatego, że mam niecałe 10 kg na plusie póki co...

Masz możliwość zmiany lekarza?? W którym jesteś tygodniu??

DSCN2906.jpgZ wczoraj, czyli 36 tydzień:)

Ostatnia edycja:
reklama
Indziorka, to mamy identyczne BMI w tej chwili. POwiedzialabym panu doktorowi zeby sobie baranka strzelil. Wysokogorskiego, o sciane. TSH pilnuj bo to cholernie wazne i to, a nie Twoja waga, moze sprawic problemy. Tez w zyciu nie wazylam tyle co teraz - staram sie ograniczac papu, wiecej ruszac (laze na spacery z mlodym takie dluzsze i energiczne) i po prostu staram sie nie przybrac "na d...e" tak jak ostatnio bo sie nie rusze w ostatnich tygodniach. STARAM SIE, nie mowie ze wychodzi zawsze idealnie.:zawstydzona/y:Jezukolczasty... W tym kraju nie ma mowy zeby ktos Ci powiedzial ze cos tam bo jestes za gruba. Jak mi lekarka podawala zagrozenia, a potem jak mi tlumaczyla czemu mam brac Clexane, to kolowala jak sep nad padlina zeby jakos powiedziec a nie doslownie, ze jednym z czynnikow jest BMI. Bo tu np. nauczyciel ktory powiedzial uczniowi zeby zaczal cwiczyc to zgubi brzuszek, polecial z pracy. Tutaj otylosc potrafi byc przyczyna przyznania renty.

Do góry