reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

reklama
Kurczę mój chrześniak ma ospę a był u Emilki :baffled: myślicie że mogła złapać :confused: nic jej sie nie stanie jak tak wczesnie dostanie :confused:

Gosia_k23 corka mojej znajomej miala roczek jak sie zarazila od brata i bylo OK tylko na pupie sie dlugo goilo bo wilgotno w pampersie jest i goraczka przez pare dni 2 tygodnie puzniej byla juz nowka:tak:

Aż się boję samej myśli o ospie. Madzia zaraziła mnie trzy lata temu. Ona miała trochę krostek, które można była punktowo smarować tą białą papką. Niestety u mnie Andrzej wylewał na rękę i smarował jak kremem. Nic i tak nie pomagało. Bolał mnie każdy kawałek skóry. Małżonek patrząc na mnie i Madzie twierdził, ze Madzia miała ospę a ja trąd. Brrr.
Ciekawe czym mnie Majeczka zarazi.:-(

Juz raczej nie powinna ,skoro chorowalas:tak:.Ja bylam w 9miesiacu ostatniej ciazy jak moje bable mialy ospe:crazy:,alena szczescie chorowalam.
Dorosli duzo gorzej ja przechodza:sorry2:.Mąż mojej kuzynki wyladowal w szpitalu nawet.
Choroba moze sie rozwijac 2-3 tygodnie,wiec obserwuj Emilke.Ja wolalabym nawet,zeby Konrad teraz zachorowal,bo raczej nie potrafilby rozdrapywac krost(jak ja kiedy mialam ospe:angry:).Moje dzieciaki w ogole nie mialy duzo krost i ladnie wszystko poschodizlo.Wlasciwie nowe ogniska wychodzily przez okolo 5 dni i drugie tyle sie goiły.Ospa nie jest taka zla:tak::-p

Taki maluch napewno będzie łagodniej ospę przechodził niż dorosły. Ja ospą zaraziłam się od siostry w wieku 15 lat i to już było późno, bo dość mocno to odchorowałam. Przypałętały się powikłania pomimo, że grzecznie leżałam w łóżku (całe ferie zimowe), najpierw dostałam zapalenia oskrzeli, potem płuc. Ferie się skończyły a ja i tak jeszcze miesiąc przeleżałam w łóżku.
Także sądzę, że im szybciej ospą się dziecko zarazi tym lepiej.

JAk kiedys pisalam i pokazywalam zdjecia LAila od dlugiego czasu ma wysypke na buzi. bylam u pediatry i u dermatologa(alergologa9 I twierdzili ze to wrazliwa sucha skora

ja im do konca nie ufam i od 23 dni stosuje diete bezbialkowa. No i mam pytanie do KASIAD: Ty bralas zdaje sie wapno /lub dalej bierzesz. Mozesz mi powiedziec jakie i ile? Ile czasu powinna sie cera poprawic jesli to skaza? Pewna madra kobitka powiedzialaq ze 2 tygodnie- wystraczy?

Susu, ja łykałam i nadal łykam zresztą to wapno:
Calperos 1000 100 kaps. apteka

Jak nie jadłam nic nabiału to łykałam 2 tabletki dziennie, teraz łykam 1.

A co do objawów to już dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że mogą się utrzymywać nawet do 3 tygodni.

reklama
Aż się boję samej myśli o ospie. Madzia zaraziła mnie trzy lata temu. Ona miała trochę krostek, które można była punktowo smarować tą białą papką. Niestety u mnie Andrzej wylewał na rękę i smarował jak kremem. Nic i tak nie pomagało. Bolał mnie każdy kawałek skóry. Małżonek patrząc na mnie i Madzie twierdził, ze Madzia miała ospę a ja trąd. Brrr.
Ciekawe czym mnie Majeczka zarazi.:-(

Ospę przechodzi się tylko raz z tego co wiem ;-) no i też moge potwierdzić jak dziewczyny ze im człowiek starszy tym gorzej przechodzi :tak: ja zaraziełam się kiedyś od brata złapał w przedszkolu ja z bratem miałam po kilka chrostek a siostra przechodziła bardzo ciężko miała dosłownie wszędzie nawet w buzi potem się aż dusiła przez to :szok::tak:

Do góry