reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

Dorwałam się w necie do porad laktacyjnych i nie piszą nigdzie, żeby dokarmiac :no: Wręcz odwrotnie, każą dostawiac jak najczęściej, a laktacja sama się wyreguluje, a takie wiszenie na cycku po kilka godzin doskwiera bardzo wielu kobietom. Pocieszeniem jest fakt, że najpóźniej koło 3-4 miesiąca te wiszenia się kończą. Także zgłoszę się do poradni laktacyjnej, zobaczę na kiedy mnie zarejestrują.

Dziewczyny, jak karmicie: jedno karmienie - jedna pierś a następne - druga czy jedno karmienie obie piersi?

reklama
ja zazwyczaj karmie 1 karmienie 1 piers ale jak LAila niespokojna albo baaaaaaaaaaardzo dlugo ssie a potem jeszcze kwili i je sobie lapke to karmie druga piersia a nieraz nie pamietam ktora ostatnio karmilam i "waze "sobie cycuszki w rekach i daje ten wiekszy hi hi....

MArtwie sie troche bo LAilusia ma juz praqwie 3 tygodnie a pepek jeszcze sie nie zagoi..i slimaczy sie jak to moja mama mowi..czy ktos ma tez taki przypadek? ile moze trwac takie gojenie maksymalnie'?

Mi położna opowiadała, że u nas w rejonie jakiemuś maluchowi odpadł pępuszek ok miesiąca. Susumali, staraj się jak najbardziej odginac kikut i oprócz przecierania wacikiem sterylnym nasączonym spirytusem, to jeszcze wpuszczaj ze 2 kropelki samego spirytusu pod kikut. I zaginaj pieluszkę, żeby miał okazję się wietrzyc. Uważasz, żeby się zamoczył podczas kąpieli?

dzieki KASIAD. mam uwazac zeby sie zamoczyl czy nie zamoczyl podczas kapieli?bo kapalam dopiero 2 razy a dzis bede trzeci bo tu jak juz wspomnialam taka filozofia zeby dzieci po pierwsze kapac dopiero jak kikut odpadnie (a u nas czesc odpadla po 1,5 tygodnia) a potem raz, dwa w tydodniu...i podczas tych 2 razy nie uwazalam ale byla przy tym polozna i nic nie mowila... ale jeszcze raz dzieki za rady!!!

Kasiad u mnie polozna kazala normalnie moczyc pepek a pozniej zasypac i tez tak robilam i mojej odpadl po tygodniu, a co do karmienia to mi kazali karmic zobu piersi minimum po 15 minut z kazdej:tak:

Mojej Antosi odpadł pępek po 2 tygodniach. W czasie kąpieli czasami trochę nam się zamoczył pępuszek, ale nie panikowałam, bo w szpitalu połozna normalnie go moczyła i mówiła, że takie polanie wodą w niczym nie przeszkadza. Dłuższe namaczanie owszem nie jest wskazane, ale przecież taka kąpiel nie trwa długo.

Powiedzcie mi, czy Wasze dzieci śpią w łóżeczku na poduszce?Ja pomimo tego, że teraz te podusie są bardzo cienkie, narazie ja schowałam. I zastanawiam sie kiedy mogę wyjąć ją z szafy...

Niby piszą, ze noworodki powinny spac na płasko, ale połozna mówiła, że zupełnie płasko nie jest za dobrze, bo czasem dzieciom zostaje cofnięta broda. Moja śpi na klinie specjalnym dla niemowląt, pod pleckami ma płasko a główka znajduje się pod kątem.

Moja mala spi na podusi bo jej sie mleko cofalo i sie dlawilo i polozna mi powiedziala zeby pupka byla duzo nizej niz glowka:tak:

reklama
Moj synek tez spi na podusi, ale takiej płaskiej i tylko pod głowką ja ma, by plecki były prosto...jak leżał bez niczego to główka mu sie tak jakby cofała i jakby sie dusił...teraz jest znacznie lepiej:tak::tak:

Do góry