reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

widzę , że był temat kolek ... kolka ma nie tylko podłoże "jedzeniowo - żołądkowe" ale także nerwowe, ja przy Maksie doszłam do wniosku, że te wszystkie espumisany, esputikony i inne to działają ... na rodziców;-) rodzice się uspokajają bo dali lek, który ma pomóc i w efekcie dziecko też się uspokaja:-D

co do wieczornych marudzeń i krzyków codziennie o tej samej porze - mieliśmy to przy Maksie - to są tzw. niepokoje niemowlęce - czyli innymi słowy niektóre niemowlęta wrażenia i bodźce całego dnia muszą odreagować - na to może pomagać wyciszenie - czyli mało bodźców, przyciemnione światło

reklama
watpie zeby od maki ziemniaczanej p[oniewaz moj Patryk ma taka faldke tylko na szyji i ja zasypoje wlasnie maka ziemiaczana zeby sie nieodparzal i jest super, przeba dobrze wysuszyc skore a maki sypac delikatnie, nam maka w kazdym badfz razie pomogla to watpie aby wam zaszkodzila, niemartw sie i nieobwiniaj.

Ma_Dunia a jaki kombinezonek ? jak wyglada ?taki na szelkach?
Ja mam kilka, letnie i cieplejsze - zimowe. Góra wygląda jak śpiochy, czyli szerokie szelki zapinane na napy, a dół to przydługi worek zapinany na zamek z boku. Są też śpiworki z długim rękawem, ale wydają mi się mniej wygodne. Julian ma w nim dużo miejsca na machanie nogami i nie jest w stanie się z niego wykopać i nie marznie. :tak:

Hej,ze szczepionek to wezmę skojarzoną,tak samo syna szczepiłam.
I chyba rota,bo to straszne paskudztwo,można złapać wszędzie.M mial jako noworodek i to był horror (leciało z niego ciurkiem z obu stron).
NA pneumokoki nie szczepilam starszaka i malej na razie też nie.Kiedyś dużo o tym czytałam,rozmawialam z lekarzami i doszlam do wniosku,że nie ma sensu.

hejka:-)
Ja jutro idę na sczepienie zakupiłam ta szczepionkę 6w1 infanrix hexa. Zapłaciłam 170 zł bo mam zniżkę w aptece.
na Rota tez będę szczepiła ale w następnym miesiącu.

Dzięki Ma_Dunia
mam własnie taki sam kombinezon i moja zupełnie nie załapała i ryk straszny póki co rożek ale długa ta moja kobitka i powoli nogi wystają hihi

Na szyjce jak mu posype to tez jest ok. tylko jak posypalam na nozkach(udach) i zakrylam pampersem to ta maka sie skawalila i sie odpazylo czy tam poobcieralo. Ale znalazlam juz masc na te fałdki:-) pewnie znaja ja niektore mamy ale ja nie znalam jej kupilam sobie ja do brodawek i sutkow BEPANTHEN. Słychajcie naprawde dziala-znajoma mojej mamy ktora taz ma wnuczki powiedziala ze jej corka na takie rzeczy tym smarowala i ze pomoglo a wiec sprobowalam i pomoglo. dziekuje wszystkim za dobre rady i pomoc w rozwiazanu problemy. serdecznie pozdrawiam;-)

moj Patryk w rozku niebyl noszony i niejest bo nielubi, ja go troche cieplej do spania ubieram bo tez sie rozkopuje i ja go poprostu niczym nieprzykrywam, on woli luz:-D

reklama
Kajtuś spi w rozku z wkładem kokosowym (na sztywnym są większe szanse przeniesienia go do łóżeczka :tak:), przykryty kocem i... naszą kołdrą :dry: (tak, tak... nadal śpi z nami, bo jak kombinujemy, to noc zarwana :baffled:)

Do góry