reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

A moja pediatra kazała wit. K do końca 3 miesiąca, więc ok - standard, a D. przez 1sze 2 mce a potem jak najwięcej na spacerach, bo w miesiącach letnich się podobno nie podaje.....dziwne to dla mnie. Ja daję nadal, ciemiączko niezrośnięte, więc chyba trzeba. Skonsultuję się z innym lekarzem - tak dla świętego spokoju.

reklama
ja za to mam problem z buzią Jasia - miał normalny trądzik niemowlęcy, czyli po kilka wyraźnych, punktowych syfków, więc si tym bardzo nie przejmowałam. Ale kilka dni temu (przed weekendem) na policzkach, skroniach i przy uszach pojawiły mu się takie drobniutkie wypryski/krosteczki :confused::confused::confused: kurka, nawet nie wiem, jak to dokłądniej opisać... Są malutkie, gęsto usiane, wyglądają trochę jak skórka pomarańczowa :)confused:). Zastanawiam się, czy to może być skaza białkowa? czy po prostu inna forma trądziku? bo takie trądzikowe syfki Jaś ma nadal...
Dziewczyny "skazowe", pomóżcie proszę:zawstydzona/y:

U mojego synka i wcześniej córki było podobnie, do tego skóra na policzkach była szorstka i sucha, no i okazało sie ze to skaza. Ale to musi stwierdzić lekarz. Smarowanie emolientami pomaga, spróbuj. A do lekarza to lepiej raz za duzo niz raz za mało. Zycze ci zeby to nie była skaza!

A moja pediatra kazała wit. K do końca 3 miesiąca, więc ok - standard, a D. przez 1sze 2 mce a potem jak najwięcej na spacerach, bo w miesiącach letnich się podobno nie podaje.....dziwne to dla mnie. Ja daję nadal, ciemiączko niezrośnięte, więc chyba trzeba. Skonsultuję się z innym lekarzem - tak dla świętego spokoju.

w lecie wit. D niejest potrzebna poniewaz dziecko czerpie ja ze slonca dlatego zaleca sie spacery, ja corce niepodawalam latem a ciemiaczko i tak sie zroslo i teraz tez tak zrobie

mi Pediatra zaleciła na początku wit. D3 ale po 3 tyg kazała odstawić jak karmie sztucznie bo tam już jest i zaleciła spacery.

Co do magicznych kremów, to ja póki co stosuję w razie potrzeby maść witaminową robioną w aptece, ale Tomek nie ma specjalnych problemów. Natomiast koleżanka (mama alergika) poleca Physiogel - ponoć działa cuda.

ja na pupcie stosuje częste wietrzenie...

nam tez aczeło sie ulewanie co jest dla mnie przechlapane bo ciągle chodze brudna ;-) chyba zaczne brac sobie bluzki na przebranie, nie idzie zdazyc nawet z pieluchą

Sudocrem niedokladnie rozsmarowany moze narobic wiecej szkod niz pozytku. Jak babcie zstawilismy pod opieka ciotki (a ta z lekka leniwa jest), smarowala tak, ze nie rozsmarowala i babci sie normalnie rany porobily. Pozniej bylo leczenie specjalnymi masciami...:zawstydzona/y:
zreszta polozna tez nam odradzala sudocrem...a w raze ostrzejszych stanow niezly est tez krem z AA;-)

nesa - u nas było to samo i był to efekt trądziku pomogła zwykła maść z witaminą A

viola- mi tak samopediatra powiedziała przy Maksie i tak robiłam - ciemiączko się zarosło, teraz przyjaechał do mnie jakiś pediatra z księżyca i obśmiał to, jak i wiele innych rzeczy zirytował mnie i nie mam zamiaru stosować jego rad:-p

a ja mam pytanie.Moja córka 7 tyg. ma problemy z kupką-oczywiście,juz 4 dzień nie robi.Stosowalismy prawie od urodzenia sab simplex ale nie działał,a teraz jest debridat od tygodnia.Mała nie ma typowych kolek,tylko w nocy nie śpi bo się pręży i stęka na pierdzenie,ale kupy nie ma.
no i drugie pytanko.pepek dawno odpadł ale został taki mały guziczek jakby jest czerwony i z niego się czasem sączy.przecieram spisytusem ale sie nie zasusza. co robić?

reklama
Do góry