reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

reklama
dziewczyny mojej małej odparzyła sie pupka, sudocrem nie pomaga, co można jeszcze zastosowac??

Witam!
My właśnie uporaliśmy się z tym problemem. Pomogło Kacperkowi mycie dupci wodą i mydłem przy każdej zmianie pieluszki. Na jakiś czas zaprzestaliśmy też używania nawilżanych chusteczek na rzecz właśnie wody i mydełka. Poza tym smarowaliśmy sudocremem i co najważniejsze układaliśmy maluszka na brzuszku i wietrzyliśmy pupę. Leżał sobie z gołą pupcią,przykryty tylko pieluszka tetrową. Było mu tak dobrze, że często zasypiał w takiej pozycji. Dupcia wyglądała naprawdę paskudnie, a po 2 dniach zrobiło się super. Wymagało trochę poświęcenia z naszej strony, ale warto było.:-)

Polecam i trzymam kciuki za malutką. Oby jej tez pomogło

dziewczyny mojej małej odparzyła sie pupka, sudocrem nie pomaga, co można jeszcze zastosowac??

zmień sudocrem na linomag (najlepiej maść) - u nas przy Krzyśku pomogło. odniosłam wrażenie, że sudocrem jest "za mocny" dla mojego szkraba i podrażnia, a linomag bardzo ładnie wygoił wszystkie odparzenia. no i tak jak pisze gonia - wietrzyć.

Ostatnia edycja:
U nas to samo tylko od 2 dni...:-(W ogóle Mati robi tylko 1-2 kupki dziennie, a kiedys robil 4-5... Mam nadzieje, ze to normalne ale czytalam, ze dzieci na cycku moga robic 1 kupke na pare dni i jest ok.
u mnie już poszła, spodziewałam się czegoś większego;-), Karol też robił kiedyś częsciej, teraz tak się przestawił, że robi raz na dzień lub na dwa.

jak linomag nie podziała, proponuję tormentiol - maść jasnobrązowa za 5 zł (na obtarcia, ale super dzała na odparzenia) położna poleciła i rzeczywiście u nas zadziałała, i oczywiście wietrzenie dupki.

... jak linomag nie podziała, proponuję tormentiol - maść jasnobrązowa za 5 zł (na obtarcia, ale super dzała na odparzenia) położna poleciła i rzeczywiście u nas zadziałała, i oczywiście wietrzenie dupki.

u nas cuda zdziałał tormentoiol (zalecenie pediatry)... w aptece mi proponowali zamiennik czyli maść z tormentiolem ale jest na tyle tanie, że chyba lepiej nie ryzykować i wziąć maść o nazwie tormentiol.

za to ja mam problem z ulewaniem. Maksowi teraz się ulewa prawie co karmienie bo postanowił nie odbijać...
no i jeszcze jedno - w piątek miał zaczerwieniony paluszek i taką jasną skórkę koło paznokcia (okazało się że zebrała ropka) - niestety źle mu musiałam ściąć paznokieć i troszeczkę się wrastał albo zahaczył i skaleczył skórkę... włączyłam panikę i umówiłam się do pediatry, pokazaliśmy paluszek Pani doktor i zleciła nam okład z riwanolu, jak by nie pomogło to przefioletowywanie. Jako ostateczność przepisała neomycynę (maść z antybiotykiem) - jak już wiedziałąm co jest Maksowi to skonsultowałam z mamą i zaczełam od smarowania maścią - w sobotę już było ładnie więc maść poszła w odstawkę :D

Coraz dłużej bywamy na dworku i chętniej jadamy na ławczkach, w parkach i w lesie...

Wszystkim którzy mają wszelkie brzuszkowe problemy polecam masaż antykolkowy. Nie tylko pomaga maluszkowi wypróżnić się, ale to też fajna zabawa. Jednym słowem przyjemne z pożytecznym. U nas bynajmniej działa.

Masaż na kolkę

TERMENTIOL TEŻ POLECAM U NAS TEŻ POMÓGŁ I WIETRZENIE:)
CO DO KUPEK ZUZIA ROBI CO DWA DNI BEZ PRĘŻENIA DUŻA ILOŚĆ O KONSYSTENCJI GĘSTEJ KASZKI. CZYLI NORMA.
Nic ja nie boli po jedzeniu.
Jesteśmy na Bebilon Pepti .
Co do kolek to jak skończyła 3 tyg to zaczęły się kolki i w sumie nic nie pomagało aż odstawiłam wszystko i daje jej tylko mleko i przepajam sama woda albo dodaje odrobinę glukozy i na razie działa. Pryki śmierdzące są ze aż nieraz wózek odpowiada:-D
Chrostki zeszły i na razie mamy spokój.:-)

Gaja miała jakiś miesiąc temu bardzo odparzoną pupkę, krostki, które miała aż jej popękały, u nas nie sprawdził się Bephanten, tylko pogorszył sytuację, Alantan był zbyt delikatny, pomogło przemywanie pupy wacikiem ze zwykłą przegotowaną wodą (bez mydła, bo też może podrażniać), częstsze zmienianie pieluchy, wietrzenie i stara poczciwa mąka ziemniaczana! Teraz jesteśmy na sudokremie, na Gaję działa najlepiej. Nie doszłyśmy do Linomagu... i mam nadzieję, że nie będziemy musiały :baffled:

dzieki za rady dziewczyny,
musze jechcac kupic ten termientol bo linomag i wietrzenie tez nie działaja, teraz jeszcze bede przemywac woda z mydłem, słyszałam gdzies ze krochmal pomaga, ale nie wiem jak to zrobic ;/

reklama
krochmal do kąpieli robię z dwóch łyżek mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w litrze gorącej wody. mieszam i to dokładnie później rozprowadzam w wanience. :tak:

ja za to mam problem z buzią Jasia - miał normalny trądzik niemowlęcy, czyli po kilka wyraźnych, punktowych syfków, więc si tym bardzo nie przejmowałam. Ale kilka dni temu (przed weekendem) na policzkach, skroniach i przy uszach pojawiły mu się takie drobniutkie wypryski/krosteczki :confused::confused::confused: kurka, nawet nie wiem, jak to dokłądniej opisać... Są malutkie, gęsto usiane, wyglądają trochę jak skórka pomarańczowa :)confused:). Zastanawiam się, czy to może być skaza białkowa? czy po prostu inna forma trądziku? bo takie trądzikowe syfki Jaś ma nadal...
Dziewczyny "skazowe", pomóżcie proszę:zawstydzona/y:

Do góry