reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

Marcel nie lubi na brzuszku :-(Trochę poleży jak mu się chce główkę popodnosi a jak się zmęczy to zaczyna marudzić. Ale będę częściej go kładła skoro piszecie ze to takie korzystne dla niego

Dziewczyny wasze dzieci takie maja kolki ze musicie im podawać te specyfiki ?
Ja pije mnóstwo koperku i rumianku i jest ok z małym.

Ostatnia edycja:
reklama
Blubell,tetrową od razu sobie daruj,bo się zwałkuje i tyle.
Ja wkładam dwie flanelowe.Mocno uprasowane,złożone na szerokość nóżek między zgiętymi kolankami.Kładę na pampersa i na to po prostu zapinam body.:dry:

Moja Zuzia wazy teraz 4600 a jak wychodziła ważyła 3380 czyli przybrała 1220 przez 6 tygodni Rośnie tez wzdłuż:) w sumie średnio przez tydzień przybiera 200g .. jest to w normie.
Karmie ja co 3,5 -4h i zjada max 120 ml ale częściej 100ml zjada:-)
Jak dostanie mleko o 23;30-24;00 to budzi się o 5-6 na jedzenie a wiec w nocy mam spokój:-)
Ma już swoje stałe pory spania i czuwania:tak:
śpi w dzień 2 razy od 10;00 do 12 i następnie od 13;30 do 16tej
Nieraz jak leży w leżaczku jak jej się znudzi zabawa to zasypia tak ale na 15-20 min
Kąpiemy ja o 19;30 o 20 jedzenie a o 20;30-21 zasypia i już do rana ( o 24 to je tak w półśnie i nawet jak ja przewijam to śpi nieraz:-))
o 5-6 jak się obudzi i zje to jeszcze spi tak do 8:00
Karmie ja jak juz kiedys pisałam nutramigenem bo ma nietolerancje laktozy tak stwierdził lekarz. Do butelki mleka dodaje 1 miarke zagęstnika Nutrion poniewaz to mleko Zuzia bardzo ulewała no moze nie ulewała ale jak zjadła i ja połozylam to pól mleka po prostu wypływało .
Zuzia dostaje co drugi dzień wit D3 zalecenie lekarza i didatkowo na brzuszek Dicoflor bakterie mlekowe (bez laktozy). Zadnych innych leków niet.
W srode w następnym tyg idziemy na szczepienie. Zdecydowałam sie na szczepionke Infanrix hexa 6w1 . I tylko ta szczepionka bede szczepila inne odpuszczam.
Na Pneumokoki zaszczepie jak skończy roczek .

A czy mozna ten nutrion dodawac do jedzenia bez konsultacji z lekarzem bo wlasnie moj maly tez strasznie ulewa i w efekcie po 2 godzinach jest glodny??

no ja tez sie dowiedzialam ze na brzuszku wskazane,Alus bardzo tak lubi a ja glupia matka go tak nie kladlam tylko przed kapiela na wietrzenie pupki.Wiec teraz spi moje slonko na brzusiu.

Dziewczynki--pytanko----jak sie wiaze te pieluche tetrowa zeby sie nozki ''jak u zabki'' zrobily?
u nas położna pokazała małe oszustwo - włożenie flanelowej złożonej w szeroki pas pod body - nóżki są odwiedzione tylko maluchowi niewygodnie (jakby było wygodnie w tych tetrowych)...
A na szkółce pokazywali szerokie pieluchowanie to z tego co pamiętam były dwie pieluszki złożone wzdłuż w taki szeroki pas i dopiero się tą trzecią zakładało na te i lalka była faktycznie szeroko zapieluchowana
niestety nie umiem tego lepiej opisać

Hmm,teoretycznie to jest łatwe,nie tylko na lalce,ale nawet jak mi pielęgniarka na moim dziecku pokazywała.
Gorzej jak dziecko wierzga nogami,albo się napina:baffled:

nasz Maks tez nie lubi lezec na brzuszku.. polezy niecale 5 min i sie zlosci:baffled: a co do ukladania go tak do snu to ja bym sie bala, a zwlaszcza w nocy bo w poradnikach ze szpitala przeczytalam, ze spanie na brzuszku moze byc przyczyna smierci lozeczkowej.. ile w tym prawdy niewiem, ale ja tam wole nie ryzykowac.. zreszta jemu to i tak nie pasuje i poki co szukam sposobu, zeby do przekonac, ze lezenie na brzuszku to fajna sprawa;-):tak:
jesli chodzi o kolki i bolacy brzuszek to my to przerabiamy bezmala dzien w dzien:-( coprawda kolke mial 2 razy dopiero, ale brzuszek go boli, bo strasznie sie zaczyna zloscic i dopiero jak pomasujemy brzusio i sie porzadnie wypierdzi to sie uspokaja:-( dzisiaj sprobowalismy herbatki koperkowej, maly wydoil 50ml za pierwszym razem i zobaczymy co z tego bedzie;-) wsumie sie zdziwilam, ze sie wogule chwycil tego, bo to byl jego debiut z butelka, ale poradzil sobie:tak::-)
nio i jeszcze mam pytanie.. dziewczyny w czym mrozilyscie mleko?? bo ja stwierdzilam, ze faktycznie pasuje cos odlozyc na "czarna" godzine, ale niewiem jak to zrobic.. swego czasu cos czytalam o jakis woreczkach czy pojemniczkach, ale juz nie pamietam dokladnie o co chodzilo.. a nio i gdzie cos takiego mozna kupic i ile kosztuje mniej wiecej??

tez pomyslalam ze flanelowa bedzie lepsza,czyli nie robic zadnych mykow ze jedna w trojkat a potem jedna w prostokat tylko taka jakby podpaske mega mu zrobic tak?ale jak jak Alus jak sie mu wklada pampersa to na zlosc prostuje nozki:confused::confused::confused:

Malutka ja bym go tez na brzuszku na noc nigdy nie zostawila:no: ale taka ppoludniowa drzemka jest w miare bezpieczna a ten ortopeda zalecil jak najczestsze kladzenie malutkiego

Ja śpię w nocy z dzieckiem,to mam ją najbardziej na oku akurat:-p
Blubell,ja robię właśnie takie dwa prostokąty i pod body.Ale to i tak tak super tych nóg nie trzyma:zawstydzona/y:

reklama
no wlasnie,tez sie boje ze sie z tego ''wywiezga'':-(

ja tez sobie malego biore czasem do lozka bo to uwielbiam ale nie ufam sobie na tyle zebym z nim przespala cala noc.Jak juz zasne to na zaboj:szok:

Do góry