reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

moja lezy na brzuszku tylko jak mam ja na oku lub jak ja daje sobie na piersi wtedy główkę cwiczy a dzis mi tak zasneła jak Drzyzgę oglądałam

a co do przybierania na wadze to norma moja przytyła 300 gr teraz niby to dużo ale w normie a od dnia narodzin przytyła razem pół kilo -czyli od 2 tyg

reklama
Moja Zuzia wazy teraz 4600 a jak wychodziła ważyła 3380 czyli przybrała 1220 przez 6 tygodni Rośnie tez wzdłuż:) w sumie średnio przez tydzień przybiera 200g .. jest to w normie.
Karmie ja co 3,5 -4h i zjada max 120 ml ale częściej 100ml zjada:-)
Jak dostanie mleko o 23;30-24;00 to budzi się o 5-6 na jedzenie a wiec w nocy mam spokój:-)
Ma już swoje stałe pory spania i czuwania:tak:
śpi w dzień 2 razy od 10;00 do 12 i następnie od 13;30 do 16tej
Nieraz jak leży w leżaczku jak jej się znudzi zabawa to zasypia tak ale na 15-20 min
Kąpiemy ja o 19;30 o 20 jedzenie a o 20;30-21 zasypia i już do rana ( o 24 to je tak w półśnie i nawet jak ja przewijam to śpi nieraz:-))
o 5-6 jak się obudzi i zje to jeszcze spi tak do 8:00
Karmie ja jak juz kiedys pisałam nutramigenem bo ma nietolerancje laktozy tak stwierdził lekarz. Do butelki mleka dodaje 1 miarke zagęstnika Nutrion poniewaz to mleko Zuzia bardzo ulewała no moze nie ulewała ale jak zjadła i ja połozylam to pól mleka po prostu wypływało .
Zuzia dostaje co drugi dzień wit D3 zalecenie lekarza i didatkowo na brzuszek Dicoflor bakterie mlekowe (bez laktozy). Zadnych innych leków niet.
W srode w następnym tyg idziemy na szczepienie. Zdecydowałam sie na szczepionke Infanrix hexa 6w1 . I tylko ta szczepionka bede szczepila inne odpuszczam.
Na Pneumokoki zaszczepie jak skończy roczek .

A jak jest u Was dziewczynki?pytam te od butli bo z piersi to pewnie trudno ocenic

ponieważ ostatnio musiałam zostawiać małego z mężem, a karmię tylko piersią, to dzwoniłam do położnej i się dowiedziałam, że taki dwutygodniowy maluch powinien jesć za jednym posiedzeniem 100 ml. A mój zjadał tak ok. 70, max. 80 i daje spokój, pomimo tego, że z butli leci o niebo łatwiej niż z cyca. Czyli nie ma jakiejś reguły :-) no ale w sumie Jasiek też je częściej, bo co 2,5-3 godz., a o przesypianiu całej nocy nie ma co mówić. Może jak mi się uda wydłużyć odstępy między karmieniami (o ile wymyślę, jak to zrobić:szok:), to wtedy się może to zmieni.

Ja słyszałam, że można malucha do spania na brzuszku kłaść ale tylko na twardym podłożu (materac w łóżeczku)... ja w końcu kładę swojego ale tylko w dzień jakoś w nocy też się boję

no i się w pełni zgadzam. Kładzenie dziecka do spania na brzuchu na czymś miękkim, gdy nasze maluchy jeszcze nie trzymają mocno głów, to proszenie się o kłopoty:szok:. wystarczy, że mu się nosek zapadnie w miękką poduszkę czy kołdrę, a on nie będzie mieć siły podnieść głowy. tragedia gotowa. Więc ja trzymam Jaśka na brzuchu tylko pod moją kontrolą. a śpi na boczku (wtedy najmniej dokuczają mu gaziory) lub na pleckach.

Ile powinny przybierać maluchy na piersi ? Np. w ciagu tyg. ?
Dodam, ze mały od jakiegos czsu bardzo krótko siedzi przy cycu, max. 15 minut, a zwykle 10. Raz na ruski rok dłużej. Cyca wypluwa sam, wyglada na najedzonego i zadowolonego. Mlego z piersi to mi az tryska wiec myslalam, ze mały sie najada, ale teraz to sama juz niewiem.:baffled:
Jak to jest u was?

Agado, to Ci pociecha rosnie jak na drożdzach. Tylko gratulować :-) jeśli chodzi o długość jedzenia, to u mojego jest identycznie, ale po 2 tyg. przytył jakieś 0,5 kg. Nie wiem dokładnie, bo ważę go "na oko" na zwykłej wadze łazienkowej.

Hej,a moja śpi na brzuszku i leży jak najwięcej.Tak lepiej pracuje serduszko i płucka i gazy lepiej odchodzą.Zawsze tak słyszałam i od pediatrow,rehabilitantów,ortopedy itp żeby jak najwięcej na brzuszku.Jak nie śpi,to maluch ćwiczy mięśnie,żeby się przewracać,unosić,czołgać,siadać,raczkować.Wszystko przecież od leżenia na brzuszku się zaczyna.Syna też dużo na brzuszku kładłam.A mała odkąd wyszły problemy z bioderkami to prawie cały czas.Pozycja także najlepsza do rozwoju bioderek.I ze wzgędu nab bioderka nie można takich malych dzieci kłaść na boczku,bo nawet jak jest ok to nie są jeszcze w pelni rozwinięte przecież i można leżeniem na boczku krzywdę zrobić.
A moja glowę trzyma:tak:

Moja Zuzia też rośnie i już dziś ma 6 tyg. Byliśmy więc na szczepieniach na rotawirusy. ! dawka kosztowała 320 zł, druga za 4 tyg też tyle. Szczepimy ją jednak ponieważ starsza co chwilę była z tego powodu w szpitalu a jeszcze Tuśka chodzi do przedszkola więc nie raz to świństwo może do domku przynieść.
Co do rytmu dnia. Mała budzi się ok 7, pije z piersi i śpi do ok 10.20, później pierś butla i aktywność, kolejne karmienie ok 14, później 17 o 20.30 kąpiel, pierś a czasem butla i sen. W nocy budzi się pociągnie cyca i śpi. Czasem budzi się o 2 i 4 ale to rzadkość więc o 2 przekąska i nyny do rana:)
Zuzia dokarmiana jest mlekiem bebilon i dostaje sap simpleks na kolki. Zaczyna już wydawać z siebie dzwięki i podnosi główkę. Coraz częściej uśmiecha się i śledzi wzrokiem każdego z rodzinki a zwłąszcza Tuśkę.

moj Patryk wazy rowne 4kg urodzeniowa to 3480 ale spadlo do 3200 czyli przybral 800g przez 4tyg:-) mierzy 58 czyli 3cm na +
a jesli chodzi o jedzenie to dalej sam cyc srednio co 3-4 h a w nocy jak zje ok 22 to o 6 potrafi dopiera wstac

glowke juz tez coraz sprawniej trzyma i coraz dluzej udaje mu sie ja utrzymac, a co do dzwiekow to my narazie mamy zalosne "leee" jak chce jesc:)

ja klade go na brzuszku bo wiem ze to zdrowe w dzien spi na brzuchu w łuzeczku, na noc sie boje bo on straszny wiercipieta jest

Ostatnia edycja:
Z dzwiekow poza rykiem poteznym i meczeniem, mamy "a gu" i "he" jak jest bardzo zadowolony, czyli generalnie po karmieniu ale w fazie czuwania:-)
Dostaje na razie infacol, ale czekam niecierpliwie na sab simlpex, bo to cos cienko... poza tym gadula mi sie trafila, na okraglo cos marudzi:-)

reklama
no ja tez sie dowiedzialam ze na brzuszku wskazane,Alus bardzo tak lubi a ja glupia matka go tak nie kladlam tylko przed kapiela na wietrzenie pupki.Wiec teraz spi moje slonko na brzusiu.

Dziewczynki--pytanko----jak sie wiaze te pieluche tetrowa zeby sie nozki ''jak u zabki'' zrobily?

Do góry