reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

klucha ja kiedyś miałam włosy do pasa (fotka poniżej), ale tak jak twoje proste jak druty i też kręcenie ich dawało chwilowy efekt

A my wszyscy niebieskoocy:-)

Załączniki

• p7080482 (2).jpg
    p7080482 (2).jpg
    25,2 KB · Wyświetleń: 47
reklama
tylko ze ja dodatkowo mam ich 5 na krzyz. jakwracalam z knajpy gdzie pracuje to mujsie zawsze smial jakja w ten muj pieciowlosowy kucyk wcisne dwa dlugopisy

U nasz cała trójka z niebieskimi oczami :)

Dziewczyny mam pytanko.
Karmie Tole piersia, ale jak juz wcześniej wspominałam mało je, około 5min tylko i przez to też mało przybiera. Zastanawiam się nad wprowadzeniem kaszek, tylko nie wiem czy to nie za wcześnie jak na dziecko karmione piersią. Ale moze dzieki temu zacznie wiecej przybierac? Jak myslicie? Wprowadzac juz teraz czy poczekac az skonczy 4 miesiace, a moze jeszcze później?

witam kochane po ciezkiej nocy...mielismy wczoraj alarm
temp. w pupci 39 - 5 kresek to 38,5...jeden lekarz dal na badania (mocz, crp krew) 2 odrazu do szpitala...
pojechalysmy ale nie zostalysmy bo malej zaczela sama temp spadac...w szpitalu zaczeli gadac ze ma zapalenie ukladu moczowego przez husteczki do wycierania pupci...maz wysmial ich strasznie...dodam ze simi ma tak rozpulchnione dziasla i doktor dal jej max 2 tyg na zeby bo pod szpatulka juz je czuc ja garelko sprawdzal...
teraz czekamy na wyniki mala ma temp 37 tak jak normalnie w tym wieku (36,6-37,5 - normalna temp niemowlat)
aha i w szpitalu oczywiscie wygawor ze mlekiem modyfkowanym karmie ze tak nie powinno byc...

Naturalna ciepłota ciała, która u zdrowego dziecka waha się między 36,5 a 37,5°C.

W różnych miejscach ciała nie jest jednakowa - pod pachą jest o 0,5°C niższa niż w pupie, zależy też od pory dnia - najniższa jest około 4 rano, najwyższa o godz. 18.

W większości przypadków przyczyną wzrostu temperatury są bakterie i wirusy. Jednak u noworodków skoki temperatury mogą być spowodowane przegrzaniem lub wysiłkiem, gdyż ośrodek termoregulacji nie jest u nich w pełni rozwinięty. Zdarza się czasem, że temperatura rośnie z powodu nadmiaru wrażeń; w takiej sytuacji opada po kilku godzinach.

* temperatura wzrasta do 37,5-38°C, to jest to stan podgorączkowy;
* przekracza 38°C - mówimy o lekkiej gorączce.
* 38,5°C, to znak, że gorączka jest wysoka i wymaga obniżania.
Jak mierzyć temperaturę:

niemowlętom - w pupie. Połóż malca na boku lub brzuszku i delikatnie wsuń mu do pupy natłuszczoną wazeliną końcówkę termometru. Przytrzymaj go w tej pozycji i po 3-5 minutach odczytaj wynik, odejmując pół stopnia.

Ostatnia edycja:
stwierdzili ze jestem wygodnicka....nie wiem czy to taka wygoda wydawac miesiecznie 100 zł na mleko i dodatkowo wode...uwazam ze karmienie piersia jest wygodniejsze i darmowe...
Ja, moja mama, ciocia i maz uwazamy ze to przez zeby albo lekkie przegrzanie bo miala bardzo duzo potowek na buzce a po nocy zniknely jej

I ja trzymam kciuki za małą.
A nasz bąbel ma już duże brązowe oczyska prawie jak węgliki i wszystkich na około czaruje :-) U nas w rodzinie to nowość bo wszyscy niebieskoocy albo zielonoocy ale mąż i jego rodzina mają węgliki więc wdał się w tatusia (zresztą jak we wszystkim) :-)
Margaret akurat dzisiaj pytałam pediatry czy mimo że karmię piersią to czy nie mogła bym już wcześniej dawać małemu chociaż marchewkę czy kaszkę. Pediatra stwierdziła, że puki dziecko ładnie przybiera na piersi to dopiero od 5 miesiąca można wprowadzić jako stały posiłek a teraz mogę mu czasem dać na łyżeczce tylko do spróbowania. Chyba że dziecko słabo przybiera na wadze to można wprowadzić. Ale dobrze będzie jak jeszcze ze swoim pediatrą pogadasz.

reklama
Do góry