reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

Madzia, z tego co piszesz to ja też obstawiam zęby. Ale badanie moczu nic nie boli więc warto sprawdzić.
Margaret80 ja bym się wstrzymała z kaszkami, co najwyżej dałabym na poczatek kleik ryżowy z własnym mlekiem ściagniętym. U mnie nowości wstrzymane ze względu na duży niepokój małej, jabłuszko odstawione, kaszki też, tylko na noc dostaje mleczko z kleikiem.

Ostatnia edycja:
reklama
U nasz cała trójka z niebieskimi oczami :)

Dziewczyny mam pytanko.
Karmie Tole piersia, ale jak juz wcześniej wspominałam mało je, około 5min tylko i przez to też mało przybiera. Zastanawiam się nad wprowadzeniem kaszek, tylko nie wiem czy to nie za wcześnie jak na dziecko karmione piersią. Ale moze dzieki temu zacznie wiecej przybierac? Jak myslicie? Wprowadzac juz teraz czy poczekac az skonczy 4 miesiace, a moze jeszcze później?

Z tego, co ja wiem, to dzieciom karmionym piersią trochę inaczej podaje się kaszki itd. Jeśli na opakowaniu jest napisane od 4 mca, to dla dziecka karmionego cycem zawsze dodaje się 2 mce, czyli można podawać od 6go miesiąca. Tak mnie instruowała pediatra.

Madzia, z tego co piszesz to ja też obstawiam zęby. Ale badanie moczu nic nie boli więc warto sprawdzić.
Margaret80 ja bym się wstrzymała z kaszkami, co najwyżej dałabym na poczatek kleik ryżowy z własnym mlekiem ściagniętym. U mnie nowości wstrzymane ze względu na duży niepokój małej, jabłuszko odstawione, kaszki też, tylko na noc dostaje mleczko z kleikiem.
tez bym chciala zeby to zeby ale to moze byc zakażenie ukladu moczowego
objawy sa podobne do zabkowania...jesli badania beda ok tzn ze zęby...
mialam niby to na CITO czyli na juz w pierwszej kolejnosci....ide kurcze moze sa...dam znac jak wrocimy
a z tym zakazeniem jest tak ze czesciej u dziewczynek niz u chlopakow

tylko ze ja dodatkowo mam ich 5 na krzyz. jakwracalam z knajpy gdzie pracuje to mujsie zawsze smial jakja w ten muj pieciowlosowy kucyk wcisne dwa dlugopisy
U mnie podobnie jedynie w ciąży miałam gęściejsze włoski a tak to jedno wielkie nieporozumienie:tak::tak:
ja raz w życiu zrobiłam trwałą...szopę miałam przez rok!:-D
Jak mój K zobaczył moje zdjęcie z trwałą na głowie to do tej pory się ze mnie nabija... a najgorsze były odrosty

tez bym chciala zeby to zeby ale to moze byc zakażenie ukladu moczowego
objawy sa podobne do zabkowania...jesli badania beda ok tzn ze zęby...
mialam niby to na CITO czyli na juz w pierwszej kolejnosci....ide kurcze moze sa...dam znac jak wrocimy
a z tym zakazeniem jest tak ze czesciej u dziewczynek niz u chlopakow
To prawda u dziewczynek częściej, szczególnie u tych, u których stosowane są mokre chusteczki pielęgnacyjne ( to nie żart!!!), ale mam nadzieję, że to "tylko" ząbki.

a mogłybyście tak łopatologicznie wyjaśnić związek między stosowaniem tych mokrych chusteczek a zakażeniem układu moczowego? chodzi o to że można na chusteczce łatwiej bakterie przenieść?

A cholera wie:sorry: ale jakiś związek mieć musi skoro nie jeden lekarz tak się wypowiada... i to nie tylko rodzinny, ale też urolodzy i nefrolodzy.
Ja mam tak wrażliwy pęcherz że jak jestem na basenie to nie mogę się za długo opalać bo jak nagrzana wejdę do wody to mama pozamiatane zapalenie pęcherza na 100% i myślę że o to chodzi że taka chusteczka jest zimna i jak dotkniesz takiego wrażliwego miejsca takim zimnym to zapalenie jest bardzo możliwe no i jeszcze dochodzą szwendające się bakterie...tak sobie to wytłumaczyłam na chłopski rozum..

reklama
Dziewczyny mam pytanko.
Karmie Tole piersia, ale jak juz wcześniej wspominałam mało je, około 5min tylko i przez to też mało przybiera. Zastanawiam się nad wprowadzeniem kaszek, tylko nie wiem czy to nie za wcześnie jak na dziecko karmione piersią. Ale moze dzieki temu zacznie wiecej przybierac? Jak myslicie? Wprowadzac juz teraz czy poczekac az skonczy 4 miesiace, a moze jeszcze później?

Kaszki i niektóre pokarmy stałe np.: jabłko, gruszka, marchewka, ziemniak, można wprowadzać po skończonym czwartym miesiącu. Jeżeli masz wątpliwości, najlepiej skonsultuj to z pediatrą.

Ja karmię piesią, jedynie jedna flaszka dodatkowo na noc, i zamierzam jeszcze trochę poczekać z nowościami pokarmowymi.
aha i w szpitalu oczywiscie wygawor ze mlekiem modyfkowanym karmie ze tak nie powinno byc...
:szok::szok::szok:
A co to kogo obchodzi jak karmisz. :wściekła/y: Nie przejmuj się, ludzie zawsze szybko oceniają, bez większej refleksji. Szkoda tylko, że zaliczają się do nich także lekarze, którzy powinni wykazać się większą wiedzą i empatią niż przeciętny Kowalski. :confused2:
Trzymam kciuki za dobre wyniki badań! :tak:

Do góry