reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

dzięki :tak:

co do jedzonka to aktualnie wygląda to u nas tak:
ok 5-6 - 150ml mleka
ok 9 - 180-200ml kaszki
ok 13 - obiad + deserek ( danonek lub owoce lub jogurt ), z tym że jeśli chodzi o obiad to ciężko podać ilości, czasami zje całą miseczkę, a czasami kilka łyżeczek i odmawia dalszej współpracy
ok 17 - podwieczorek ( kanapka lub parówka lub owoce z twarożkiem )
ok 19 - 200ml kaszki

no a poza tym dostaje jakieś przekąski, chrupki lub ciasteczko, czasami kawalek ogórka zielonego do łapki bo lubi...

To mój jest chyba jakimś mega niejadkiem.
Kaszki zjada max 120 ml, najczęściej 90 mu starcza,
obiadku tak na oko 3/4 słoiczka.
Ale za to w nocy ma 3 pobudki na mleczko i wciąga lekko 180 ml.

reklama
Mój Kacper tez sie zanosi,ale nie siwieje tylko wstrzymuje powietrze i zaraz wymiotuje.
Ja mam pytanie o wagę. Ile teraz dzieci powinny przybierac na wadze i il2e Wasze maluchy teraz waza,? Kacper teraz wazy 10,2 kg i jak stanal na tej wadze tak stoi juz chyba z 3 miesiac. Fakt, ze jest tak strasznie ruchliwy, ale troszke sie boje, ze tak stoi w miejscu.
moja pediatra powiedziala ze prawidlowa waga rocznego dziecka to 10 kilo
ale wiadomo co pediatra to opinia:eek:
moja wazy 9600, wczoraj wazona:tak::tak::tak:
Villaska , ja ostatnio czytałam gdzieś że teraz w ciągu roku dziecko przybiera średnio 2-3kg.
tez czytalam

Bartusiu, gratulujemy zabka

co do jogurtów to ja daję misiowe jogurciki nestle i ostatnio udało mi się kupić z bobovita ale narazie trafiłam je tylko w jednym sklepie który jest niestety dosyć daleko i nie często tam jeżdżę ale następnym razem to zrobię większy zapas bo cena korzystna, danonki tylko sporadycznie jak zapomnę kupić te misiowe a zamkną mi już Rossmanna.

Ola ja myślę że możesz spróbować z tym mlekiem w proszku bo jeśli ja dobrze kojarzę to ty mówisz o mleku niebieskim albo granulowanym a to jest mleko na którym chowało się nasze pokolenie więc chyba będzie ok.

To mój jest chyba jakimś mega niejadkiem.
Kaszki zjada max 120 ml, najczęściej 90 mu starcza,
obiadku tak na oko 3/4 słoiczka.
Ale za to w nocy ma 3 pobudki na mleczko i wciąga lekko 180 ml.

mój w nocy i tak się budzi, chyba dla zasady :eek:
chociaż sporadycznie zdarzy się że zażyczy sobie mleka w nocy, ale bardzo rzadko.

Jak ja czytam że wy dajecie dzieciakom te danonki albo mleczne kanapki - to sobie myślę ze jakaś przewrażliwiona matka jestem. Jakoś mi się wydaję że to jest takie chemiczne świństwo że bałabym się dać Jaskowi. Chyba że ja jestem skrzywiona i na deser karmię dziecko samymi owocami. Ale już pisałam kiedyś ze strasznie się boję o wagę Jaska. Bo od Michała strony to wszyscy mają dużą nadwagę i problemy zdrowotne z tego powodu. Więc nie wiem kiedy moje dziecko spróbuje słodyczy :sorry:
ja tez nie podaje Nusi ani danonków ani słodyczy, z jogurtów to jemy Misiowe ogródki a ze słodkosci herbatniczki i biszkopciki, wychodze z załozenia ze mała naje sie jeszcze tych wspaniałości w przyszłosci i na razie nie zamierzam jej tym faszerować, ku niezadowoleniu mojego najblizszego otoczenia

ja tez nie podaje Nusi ani danonków ani słodyczy, z jogurtów to jemy Misiowe ogródki a ze słodkosci herbatniczki i biszkopciki, wychodze z załozenia ze mała naje sie jeszcze tych wspaniałości w przyszłosci i na razie nie zamierzam jej tym faszerować, ku niezadowoleniu mojego najblizszego otoczenia

Dokładnie to samo Jasiek je. Misiowe jogurciki i misiowe ogródki i biszkopty. Ostatnio zrobiłam eksperyment i kupilam Jaśkowi "Lubisia" i jak mu dałam to wyglądał jakby jadł żabę :-D
Ale od Tatusia swojego parówkę z sosem czosnkowym zjadł :-) Zresztą od M. to Jasiek zje wszystko :-p

Dziewczyny a jakie dajecie dzieciakom parówki? Ja kupuję z gerbera ale dużo osób mówi mi że przesadzam i powinnam dawać parówki cielęce kupione u rzeźnika.

darinko my dawaliśmy Maksiowi te Juniorki,ale że składem sie nie różni od tych dla starszych to dajemy zwykłe hot dogi tylko że tak powiem te górnej półki,dla małego jak kupuje jakąś parówke to nigy z tych tańszych

reklama
Dziewczyny a jakie dajecie dzieciakom parówki? Ja kupuję z gerbera ale dużo osób mówi mi że przesadzam i powinnam dawać parówki cielęce kupione u rzeźnika.
Ja kupuje specjalnie dla dzieci Morlinki Junior, kiedys kupiłą z gerbera w słoiczu i i juz nigdy sie na nie nie pokusiłam, one są tak niedobre ze nawet mnie odrzucało i starsznie kaszkowate.

Do góry