reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszka i wszystko co nią związane

W czasopiśmie "Mamo to ja" piszą:
"Dzieci, które śpią spokojnie w ciągu dnia, mało płaczą i mają dobry apetyt. A do tego (ta niebagatelna zaleta!) po porządnej dziennej drzemce rzadziej budzą się w nocy."
I wiecie co u mnie to się zgadza, mały ładnie drzemkuje w ciągu dnia, apetyt jak ta lala no i przesypia mi całe nocki:tak:

To chyba rzeczywiście coś w tym jest, bo u nas jest tak samo jak piszą :tak::tak:

reklama
"Dzieci, które śpią spokojnie w ciągu dnia, mało płaczą i mają dobry apetyt. A do tego (ta niebagatelna zaleta!) po porządnej dziennej drzemce rzadziej budzą się w nocy."
I wiecie co u mnie to się zgadza, mały ładnie drzemkuje w ciągu dnia, apetyt jak ta lala no i przesypia mi całe nocki:tak:
u mnie sie to nie sprawdza bo Lenka ładnie spi w ciągu dnia a w nocy to tragedia...

No nie ma tragedii. Dziś obudził się dwa razy raz płakał - a raczej pojękiwał ok 15 minut. Za drugim razem prawie od razu usnął. Co prawda pobudkę zrobił o 6 i nie dał się dalej uśpić więc już go nie męczyłam. :-)
Ale zaczynam sypiać więcej niż po 2 godziny ciurkiem więc dla mnie to bajka :-D

gratuluję i zazdroszczę.

Dziewczyny a ja chciałam was zapytac ile razy Wasze maluszki robia kupke w ciagu dnia, bo moja Anika robiła raz a teraz robi więcej i nie wiem czy cos jest nie tak czy taka przemiana materi.

U nas kupki czasem 1x dziennie, a czasem częściej. Dopóki są ładne to się nie martwię.

laseczki powiedzcie mi jakbyście musiały kupić teraz juz po doświadczeniach wózkowych, wózek dla przyszłego maluszka jaki byście wybrały???? ja mam Bolder4 z Implastu i jestem z niego bardzo niezadowolona, gonola zdała egzamin ale spacerówka to totalna porażka.... pytam sie bo moja siostrzyczka ta co jest w ciązy prosi mnie o rade co do wózków, słyszałam ze bardzo fajne sa Xlandery Xa, prosze o radę:tak:

ja mam xa i brakuje mi w nim kilku rzeczy. M.in. przekładanej rączki. Ale ogólnie jest ok.

Hmm, a wydawałoby się, że jeśli maluszek sypia w ciągu dnia dużo, to nocki nieprzespane, a tu na nasze szczęście jest na odwrót;-):tak:

Sawka szkoda że u Ciebie się to nie sprawdza, ale pewnie to się zmieni. Trzymam kciukaski!

Hmmm.... czy dużo śpi w ciągu dnia to bym nie powiedziała:no::-D:-D:-D, kiedyś spał 2 razy po pół godz. a teraz coraz częściej śpi tylko raz dziennie pół godz., ale za to zasypia w miare szybko bo jest padnięty harcami :tak::tak:

Wiesz co teraz Duniu one Mariczce nie mierzyły ani głowki,albi klatki piersiowej...

Tylko wiesz i ja jestem niska bo mam 158cm,a Kamil 170cm....wiec ona nie ma za kim za bardzo byc wysoka....mi tez sie wydawało poprzednio ,ze Mari zle zmierzyły ,a bylo to 8 lipca wtedy miała 65 cm obwód głwoki 43,5 a klatki 47...

A teraz ma 67,5 cm...wzrostu....wiesz one mierza do pietek....

ONM to obniżone napięcie mięsniowe. Filip miał z tym problemy jak był malutki, bo urodził się troszkę za wcześnie. Jeśli chodzi o ćwiczonka to my raczej mieliśmy takie ćwiczonka pielegnacyjne,a teraz to w sumie chodzimy na kontrolę co 2 tyg, żeby sprawdzić jakie Filip robi postępy. A Wy dlaczego musisicie chodzić na rehabilitacje?
Bianka ma asymetrię ułożeniową i lubi wyginać się w jedną stronę-ćwiczymy aby to się nie pogłębiło no i ma słaby brzuszek więc dodatkowo na to, aby miała silniejszy podpór:tak:
Myszqo gratuluję postępów i wytrwałości:tak:
Mój robi 2-3 razy dziennie czasami nawet cztery, tyko to są takie nie wielgachne te kupole;-)
Mleczko z rana je o 7-8, zależy jak się obudzi:tak:

ciekawe:eek::eek: ja zawsze wybudzam Biankę jak za długo spi w dzień aby nie szalała w nocy, więc może tu popełniam błąd,bo i tak robi mi pobódki:sorry:hmmmm:eek:

My jemy mleczko o 6.
Kupki robimy jedna albo dwie.
Ja nie polecam Atlantica espiro. Gondola jeszcze jeszcze ale spacerowka do bani. Jest ciezki jak cholera i nie miesci sie w bagazniku:-) Co do innych to nie mam doswiadczenia. Sama zastanawiam sie nad nowa spacerowka i nie wiem jaki mam kupic:no:
my ostatnio 3-4 na dobę zazwyczaj po piciu:sorry:
Wiesz co teraz Duniu one Mariczce nie mierzyły ani głowki,albi klatki piersiowej...

Tylko wiesz i ja jestem niska bo mam 158cm,a Kamil 170cm....wiec ona nie ma za kim za bardzo byc wysoka....mi tez sie wydawało poprzednio ,ze Mari zle zmierzyły ,a bylo to 8 lipca wtedy miała 65 cm obwód głwoki 43,5 a klatki 47...

A teraz ma 67,5 cm...wzrostu....wiesz one mierza do pietek....

Ciężko było, bo się wiercił, ale wychodzi mi coś ok.68cm:-) jeśli do piętki:tak: Czyli prawidłowo jest ciut większy od Mari, więc ładnie by się prezentowali jako para:-D
Bianka też malutka ma 68 cm- cieszę się,że nie jesteśmy same,bo już myślałam,że to kolejny powód do mych zmartwień a nie chciałam już wam marudzić:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Zapominajko a oprócz tej raczki co ci jeszcze nie pasuje, zbieram wszystkie info na temat tego wózka:tak:

Ja jestem czepialska więc... x-lander ma takie śmieszne zakończenie na nóżki i jak przykrywam młodego kocykiem( młody wiecznie się rozkopuje) to ten kocyk ciągle mi spada, bo nie ma się na czym zatrzymać. Poza tym torba pod wózkiem jest dziwaczna i przy zakupach trochę większych jest problem z ich włożeniem i wyjęciem.

Zalet jest o wiele więcej i nie będę o nich pisała, bo dziewczyny już wcześniej poruszały te tematy.
Ja nie wiem, czy zdecydowałabym się drugi raz na ten wózek. Choć pewnie dla drugiego maluszka go zostawię.

reklama
Ciężko było, bo się wiercił, ale wychodzi mi coś ok.68cm:-) jeśli do piętki:tak: Czyli prawidłowo jest ciut większy od Mari, więc ładnie by się prezentowali jako para:-D

Dunia no jasne,ze piekni by wyglądali :) Tylko Mari musi troszku zrzucic...kurcze troszke sie tym martwie, jak patrze na wasze chudzinki.... kocham ja taka pulpeciasta....
Bianka ma asymetrię ułożeniową i lubi wyginać się w jedną stronę-ćwiczymy aby to się nie pogłębiło no i ma słaby brzuszek więc dodatkowo na to, aby miała silniejszy podpór:tak:

ciekawe:eek::eek: ja zawsze wybudzam Biankę jak za długo spi w dzień aby nie szalała w nocy, więc może tu popełniam błąd,bo i tak robi mi pobódki:sorry:hmmmm:eek:

my ostatnio 3-4 na dobę zazwyczaj po piciu:sorry:

Bianka też malutka ma 68 cm- cieszę się,że nie jesteśmy same,bo już myślałam,że to kolejny powód do mych zmartwień a nie chciałam już wam marudzić:zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Kankiya nie martw sie na zapas.....jest ok :) mnie dziwi ten wzrost,bbo mari ubiera juz bodziaki na 74 i sa dobre....no cóż...bodziaczek, bodziakowi nie równy...:sorry:

Do góry