reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka nad maleństwami

mamusie drogie, mam pytanko- czy dogrzewacie czymś pomieszczenia w którym spia i są kąpane wasze maleństwa...? jakos mam wrażenie,że w naszej sypialni jest zimno...

reklama
Ja nie dogrzewam, bo ostatnio kapię Kinge w łazience i tam jest dość cieplo, a w sypialni nie powinno być za ciepło, a jak były takie chlodne dni to po prostu ją cieplej ubrałam :)

My mamy w sypialni maly kaloryfer, bo narazie nie grzejemy gazem i wlaczamy go godzine przed kapiela, bo mamy tam bardzo chlodno. Zaraz po wylaczamy, a na noce takie jak teraz ubieram Saruni kaftanik i na to pajacyka, a na nozki dodatkowo skarpetki.

Irlandia....mam do Ciebie prosbe. napisz prosze co zrobilas ze Twoj Brzdac zasypia sam w lozeczku i jak robisz zeby cycka nie laczyl ze spaniem. napisz tez od ktorego mesiaca to stosujesz

Irlandia tez chetnie zastosuje twoja metode.....jezeli chodzi ochrosteczki na buzce to nie moze byc to od mleka bo nie pijam wogole !!! I raczej chyba nie alergia pokarmowa bo jem caly czas to samo ....na razie nie wprowadzam zadnych drastycznych zmian

Do buzki na spacerki uzywamy bambino, ale raczej to tez nie od tego , bo raz sa raz znikaja

a pokoj ( bo tu kompciamy malutka ) dodatkowo nagrzewamy elektrycznym grzejnikiem , ale tlko przed kompiela

asmodis pisze:
Irlandia....mam do Ciebie prosbe. napisz prosze co zrobilas ze Twoj Brzdac zasypia sam w lozeczku i jak robisz zeby cycka nie laczyl ze spaniem. napisz tez od ktorego mesiaca to stosujesz

Moja w nocy też zasypia sama w łóżeczku i mialam to szczęście, że sama się tego nauczyła. Tylko ja ją najpierw karmię a potem kąpię, tak sobie to powiązała, że po ubraniu już prawie śpi, więc wkładam ją do łóżeczka i zostawiam, czasami pomaga jej smok, a czasami jest tak zmęczona, że ledwo ją włożę - juz śpi ;D
A w dzień zależy - ma takie dni, że leży grzecznie, trochę pogadamy, zostawiam ją i sama zasypia (tylko nie w łóżeczku - albo na łóżku w sypialni albo w pokoju, bo w dzień, kładę ją pod dużym skosem, tak żeby sobie oglądała świat, a czasami jak ma bóle brzucha (niestety z powodów dalej przeze mnie niezidentyfikowanych), to usypia na rękach, jak siedzę przed kompem i musi dobrze zasnąć, żebym mogła ją odłożyć :)

Oj długo to trwało! Trzeba wypracować swoje metody i być KONSEKWENTNYM. Przede wszystkim wieczorny rytuał. To jest bardzo ważne. Ale jeśli maluch uśnie np o 18tej a kąpiel jest o 19 to nie budźcie go specjalnie. Jak raz będzie brudaskiem to mu nic nie będzie. Ja najczęściej na godzinę-dwie przed kapielą daję troche possać pierś. Potem kąpanie i inne czynności higieniczne i kładziemy się na cycolenie. Olek się wycisza przy piersi i potem go biorę na chwilę na ręce. jak widzę, że jest usypiający wkładam do łóżeczka i zasypia. Siedzę z nim do momentu kiedy nie uśnie głęboko.
Wasze dzieciaszki są jeszcze malutkie. Częśc pewnie nie umie sama zasypiać. U takich maluchów przeszkadzają w tym ruszające się rączki i nóżki. Trzeba wypracować metodę wyciszania bąbla bardzo dobrze działa metoda "pat/shhh". Poklepywanie i szumienie do uszka. To przypomina maluchom jak były w brzuszku. Można malca owijać. Podaje link z opisem jak: http://www.swsahs.nsw.gov.au/karitane/docs/wrap.asp U Olka to nie zdało egzaminu bo dotarłam do niej jak był już większy, ale u waszych może się sprawdzić.
Acha! I według mnie ważne jest żeby malucha nie zostawiać po pięciu minutach samego tylko siedzieć przy nim i go obserwować. Casem dziecko otwiera na chwilę oczy i jak nikogo nie widzi to się zupelnie wybudza.
A jeśli chodzi o sazypianie przy piersi to Olkowi do tej pory zdarza się przysnąć, ale się przebuda jak wkładam go do łóżeczka.
Wiecie to trudne opisać co zrobić. Musicie obserwować wasze dzieci. Mnie też było trudno na początku. Wytrwałości życzę i powodzenia. pytajcie u nas albo to, chętnie pomożemy!

mamusie mam do was pytanko- jak wyglądac powinien pępuszek po odpadnięciu kikuta??? mojej małej co prawda jeszcze nie odpadł, ale sączy się z niego jakaś ciemna ropka, czy coś w tym rodzaju, to normalne....?

Ewus, wiem, ze nie powinno sie z pepuszka nic saczyc, bo to moze swiadczyc o jakims stanie zapalnym. Nie chcialabym straszyc, bo moge sie mylic...
Mojej malej raz tylko troszke krewki polecialo jak zahaczyl jej kikucik o pampersa i sie leciutko naderwal (ale to juz bylo ok. 10 dnia). Caly czas przecieralam patyczkiem zamoczonym w 90% spirytusie i w koncu odpadl. Dalej po kapieli smaruje jej spirytusem chociaz pepuszek juz zagojony - pediatra zalecila jeszcze przez tydzien to robic po odpadnieciu.

reklama
hej kobietki pomocy.... moja maleńka ani razu nie zrobiła dziś kupki... widzę jak kruszyna sie strasznie męczy- co mogę jej zapodać? słyszałam o czopkach glicerynowych, ale czy któraś z was to stosowała???i jak do tak maleńkiej pupeńki wepchnąc takiego czopa ??? ???

Do góry