reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Opieka nad maleństwami

ewa_ll pisze:
hej kobietki pomocy.... moja maleńka ani razu nie zrobiła dziś kupki... widzę jak kruszyna sie strasznie męczy- co mogę jej zapodać? słyszałam o czopkach glicerynowych, ale czy któraś z was to stosowała???i jak do tak maleńkiej pupeńki wepchnąc takiego czopa ??? ???
Przy karmieniu piersią, dziecko może nawet przez tydzień nie zrobić kupy i to nie jest nic złego.
Gdyby faktycznie już długo ci nie zrobiła, to mo żesz zastosować czopka, one nie są takie duże, a przecina się jej jeszcze na pół.
Ale nie jest wskazane zbyt częste ich stosowanie, więc wydaje mi się że powinnaś jeszcze poczekać aż sama zrobi kupkę, ewentualnie po dłuższym czasie zastosować

reklama
nIE WIEM CO SIĘ DZIEJE :-[
MOJA aMI DOSTAŁA WYSYPKI A RACZEJ JAKBY KASZKI MIEDZE PIPKA A ODBYTEM, SMARUJE SUDOKREMEM ALE JAKOŚ SŁABO IDZIE KURACJA, NIE WIEM CZY DZWONIC DO POŁOZNEJ CZY CZEKAC DO ŚRODY (MA WIZYTE) TO RACZEJ NIE UCZULENIE BO NIC NOWEGO NIE UZYWAMY :(
NIE MAM POJECIA CO TO MOZE BYĆ :-[ :-[ :-[ A NIE WIEM CZY MAŁA TO SZCZYPIE CZY TYLKO TAKI OBJAW SKÓRNY???
NIE WIEM CO MAM ROBIĆ???

Mada kobitko jeśli nic nowego nie stosowałyście do pupki to lepiej zadzwoń do połoznej aby podeszła do was.Może i malutka jest uczulona na coś.A powiedz czy cały czas używasz tych samych pieluszek.Może i pieluszki zmieniłaś i malutka tak zareagowała.

silunia...uzywalas tych czopkow viburcol....powiedz mi czy malej to pomoglo, czy uzywals tego bo mala miala problemy z gazami?
dajcie jakies porady co zrobic zeby jej pomoc. masarz, plantex co jeszcze.

ASMODIS KOCHANA JA SWOJEJ POMAGAM TAK:(POLECENIE PEDIATRY)
1) PLANTEX OSTATNIO SPORADYCZNIE
2)MASUJE BRZUSIO JEJ WŁASNYMI NÓZKAMI(RORIE ŻABKE I KOLANKAMI UCISKAM DELIKATNIE BRZUSIO Z RUCHAMI MASUJACYMI)
3) CIEPŁE OKŁADY(TERMOFOR CIEPŁY ALE NIE ZA GORACY OWINIETY W PIELUSZKE KŁADE NA BRZUSIO LUB MAŁA NA BRZUSZKU NA TERMOFORZE)
4)PILNUJE ABY PO KAZDYM JEDZONKU SIE ODBIŁO I KŁADE NA BRZUSIU NA 10 MIN.

MAM NADZIEJE ZE NA TWOJE MALENSTWO COS PODZIAŁA :) POWODZENIA

asmodis pisze:
silunia...uzywalas tych czopkow viburcol....powiedz mi czy malej to pomoglo, czy uzywals tego bo mala miala problemy z gazami?
dajcie jakies porady co zrobic zeby jej pomoc. masarz, plantex co jeszcze.

Ja stosowałam czopki Viburcol...pomaga raczej na opróżnienia(..trudno powiedzieć)ale stosuję do dziś i nie widzę specjalnej poprawy(no może na chwilę!).PLANTEX wychwalałam...ale działał jeden dzień( spokój był przez 1 dzień )...dziś podałam  raz herbatkę i jest jeszcze gorzej niz było....Sama już nie wiem..wyskoczyły Oliwce straszne chrostki na buzi i we we włoskach na główce,może to po herbatce???..lekarka kazała nie oliwkować bużki ..hmmm..ok,przemywam tylko wodą od 2 dni i jakby lepiej(muszę przejść z Bambino na coś innego.)Idę dziś do apteki,spytać o coś innego niż Plantex...a lekarka  z poradni patologii noworodka poleciała preparat SAB Simplex( niestety nie ma go w Polsce..kazała sprowadzić z Niemiec)  ::) :-[

jakie macie sposoby aby malenstwom sie odbilo.
-pionowo do gory i czekamy
-mi pediatra powiedziala ze jak nie chce sie odbic po potrzymac 5 min pod ostrym kontem na rekach i spowrotem do pionu

ale co robic jak to nie dziala?

Kurcze ja sobie tak myślę, że chyba nie jest dobrze faszerować te nasze maleństwa wszystkimi środkami dostępnymi na rynku :(. Fakt, że to straszne patrzeć jak one się męczą, ale jak teraz na nich wszystko wypróbowujemy to co będzie później :-[ Ja mam nadzieję, że niedługo wszystkie dolegliwości żołądkowo-jelitowe miną

reklama
asmodis pisze:
jakie macie sposoby aby malenstwom sie odbilo.
-pionowo do gory i czekamy
-mi pediatra powiedziala ze jak nie chce sie odbic po potrzymac 5 min pod ostrym kontem na rekach i spowrotem do pionu

ale co robic jak to nie dziala?
jeżeli dzidzi dobrze ssało, to połknęło niewiele powietrza albo nawet wcale i wtedy mu się nie odbije

Do góry