koniczynka_00
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 31 Sierpień 2010
- Postów
- 519
Rogaliki sladniki:
1litr mąki,
30dag drożdży (jak jest większa paczka to ja ja dzielę na porcje i pozostałe wrzucam do zamrażarki),
1szkl. śmietany (18% lub 12%),
cukier wanilinowy,
4 żółtka,
1margaryna (ja używam palmy z kruszwicy),
5 łyżek cukru,
nadzienie marmolada im twardsza tym lepiej lub masło orzechowe (ja kupuję w biedronce i jak do tej pory się sprawdzała marmolada i czekolada)
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z 2 łżkami cukru, w misce zarobić mąkę ze śmietaną, cukrem,żółtkami i na końcu dodac drożdże. Ciasto sobie rozwałkować ( ja robię trochę grubsze jak na pierogi), kroję w paski, te paski w prostokąciki i te prostokąciki po przekątnej żeby z każdego wyszły po dwa trójkaciki potem to sobie delikatnie rozwałkowuję o dwoma łżeczkami żeby palców nie brudzić nakładam nadzienie i zwijam. Rogaliki pieką się ok. 20 min w temp 180stopni
już masz przepis
1litr mąki,
30dag drożdży (jak jest większa paczka to ja ja dzielę na porcje i pozostałe wrzucam do zamrażarki),
1szkl. śmietany (18% lub 12%),
cukier wanilinowy,
4 żółtka,
1margaryna (ja używam palmy z kruszwicy),
5 łyżek cukru,
nadzienie marmolada im twardsza tym lepiej lub masło orzechowe (ja kupuję w biedronce i jak do tej pory się sprawdzała marmolada i czekolada)
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z 2 łżkami cukru, w misce zarobić mąkę ze śmietaną, cukrem,żółtkami i na końcu dodac drożdże. Ciasto sobie rozwałkować ( ja robię trochę grubsze jak na pierogi), kroję w paski, te paski w prostokąciki i te prostokąciki po przekątnej żeby z każdego wyszły po dwa trójkaciki potem to sobie delikatnie rozwałkowuję o dwoma łżeczkami żeby palców nie brudzić nakładam nadzienie i zwijam. Rogaliki pieką się ok. 20 min w temp 180stopni
już masz przepis