reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Odebrałam wynik histopatologiczny! Pomocy 😢

Dziekuję za słowa wsparcia i serdeczne gratulacje :). A czy dostalas zalecenia, aby odczekac 6 miesięcy od zabiegu czy od spadku bety hcg do poziomu 0? jak szybko Ci beta spadła?
czy przed kolejną ciążą miałas zlecone dodatkowe badania?
Narazie w głowie tylko tysiące pytań:(

reklama
Dziekuję za słowa wsparcia i serdeczne gratulacje :). A czy dostalas zalecenia, aby odczekac 6 miesięcy od zabiegu czy od spadku bety hcg do poziomu 0? jak szybko Ci beta spadła?
czy przed kolejną ciążą miałas zlecone dodatkowe badania?
Narazie w głowie tylko tysiące pytań:(
Dziękuję:) Odczekalam 6 miesięcy od zabiegu, nie pamiętam kiedy dokładnie mi beta spadła ale było to dość szybko, badania robiłam co 2 tyg a później co miesiąc. Sprawdziłam 10 tyg po zabiegu już było blisko 0. Wszystko zależy od prowadzącego, ja robiłam cytologię i prześwietlenie klatki i tyle. Później jak beta była 0 to zaczęłam suplementacje witamin z kwasem foliowym ale już nie pamiętam kiedy chyba po 3 msc od zabiegu.

Jestem 2,5 tyg po zabiegu, własnie odebrałam wynik beta HCG, wynosi 150 mlU/ml. Wartość przed wynosiła ponad 155 000 mlU/ml zabiegiem. Badania wykonuję co tydzień, obawiam się, że to jednak zaśniad całkowity i moje spadki sa zbyt małe. Czy konsultowałaś się z onkologiem? ewentualnie może wiescie, na jakim etapie należy odbyć taką konsultację? Niestety żaden z ginekologów nie chce mi nic więcej powiedzieć, przed otrzymaniem oficjalnych wyników hist-pat. Lekarz wykonujący zabieg, od razu stwierdził, że to jest zaśniad.

@Asia321 Żaden lekarz nie potwierdzi Ci zaśniadu przed wynikiem histopatologicznym. Spadek bety bardzo ładny. Bo niby co Ci biedni lekarze mają Ci powiedzieć - jak poznają wynik, to dopiero będą mogli podjąć jakieś decyzje i zaproponować jakiś schemat działania 🤷‍♀️

Logiczne podejście, tego bardzo mi brakuje. Ewidentnie wygrywają emocje..
Jednak od czasu tego zdarzenia nie jestem w stanie mysleć o niczym innym. Nie wiem jak dalej postepować, żeby czegoś nie przeoczyć..

Ani trochę się nie dziwię. Człowiek często zostaje w naszej służbie zdrowia pozostawiony sam sobie. I nie wie nawet w którą stronę się obejrzeć, a co dopiero jaki kierunek obrać.
Trzymam kciuki, by przewidywania lekarzy się nie potwierdziły, Niedługo wynik powinnaś już dostać.

Jestem 2,5 tyg po zabiegu, własnie odebrałam wynik beta HCG, wynosi 150 mlU/ml. Wartość przed wynosiła ponad 155 000 mlU/ml zabiegiem. Badania wykonuję co tydzień, obawiam się, że to jednak zaśniad całkowity i moje spadki sa zbyt małe. Czy konsultowałaś się z onkologiem? ewentualnie może wiescie, na jakim etapie należy odbyć taką konsultację? Niestety żaden z ginekologów nie chce mi nic więcej powiedzieć, przed otrzymaniem oficjalnych wyników hist-pat. Lekarz wykonujący zabieg, od razu stwierdził, że to jest zaśniad.
Wynik bety jest super jest bardzo niski w tak krótkim czasie, ja po zabiegu miałam koło 1000 a w dniu zabiegu ponad 200 tys. U mnie był zaśniad groniasty całkowity i jak widać wszystko dobrze się skończyło. Poczekaj na wynik hist pat może u ciebie będzie częściowy ? Nie miałam żadnej konsultacji z onkologiem. Po otrzymaniu wyniku kontroluj betę przez kilka msc I powinno być dobrze, powodzenia !

cześć dziewczyny,
Jestem tutaj nowa i niestety tez mnie to spotkało- zaśniad:(. Nie potrafię się pozbierać. Narazie badam bete hcg. Wynik aktualny 940- dwa tygodnie po zabiegu.
Przeczytałam całe forum, dajcie znać jak skończyły się Wasze historię. Czy jesteście już mamami?
Hejka, a masz już wyniki HP?
Spokojnie beta spadnie… musisz dać sobie czas na ochłonięcie a później trzeba działać.. po pierwsze dobry lekarz to podstawa. Musi cię dobrze zbadać i zanim pozwoli Ci podjąć kolejne kroki wyeliminować każde zagrożenie. I już nawet nie chodzi o ciąże ale o konsekwencje w późniejszym
Byłam w takiej samej rozsypce jak ty teraz zakładając ten wątek…spadek jest całkiem spoko. Długo musisz czekać jeszcze na wyniki HP?

Hejka, a masz już wyniki HP?
Spokojnie beta spadnie… musisz dać sobie czas na ochłonięcie a później trzeba działać.. po pierwsze dobry lekarz to podstawa. Musi cię dobrze zbadać i zanim pozwoli Ci podjąć kolejne kroki wyeliminować każde zagrożenie. I już nawet nie chodzi o ciąże ale o konsekwencje w późniejszym

Byłam w takiej samej rozsypce jak ty teraz zakładając ten wątek…spadek jest całkiem spoko. Długo musisz czekać jeszcze na wyniki HP?
hej, dzięki za odpowiedź. Lekarz wspomniał po zabiegu, że czas oczkiwania to 1,5-2 tyg. Niestety wyniku nadal nie ma, a w rejestracji dostałam informację, że czas oczkiwania na wynik może wynosic nawet 2 miesiące. Narazie ginekolog zaleca jedynie kontrolę bety co tydzień. i właściwie -co dalej? jak to później powinno wyglądać? jakie badania zalecali Wam Wasi lekarze prowadzący przed zielonym światłem na kolejne starania? i czy kolejna ciąża to nie był jeden wielki stres?
Dodam, że to moja druga ciąża- pierwsza przebiegła 'ksiązkowo'. Zero komplikacji. A ta diagnoza zwaliła mnie z nóg..
Smutne jest to, że o tym całym zaśniadzie więcej informacji uzyskałam z internetu niż od lekarzy.

reklama
Wynik bety jest super jest bardzo niski w tak krótkim czasie, ja po zabiegu miałam koło 1000 a w dniu zabiegu ponad 200 tys. U mnie był zaśniad groniasty całkowity i jak widać wszystko dobrze się skończyło. Poczekaj na wynik hist pat może u ciebie będzie częściowy ? Nie miałam żadnej konsultacji z onkologiem. Po otrzymaniu wyniku kontroluj betę przez kilka msc I powinno być dobrze, powodzenia !
dzięki za słowa wsparcia. Podejrzewam zaśniad całkowity ze względu na brak zarodka.. za to mdłości męczyły mnie całodobowo..
czy w trakcie spadku bety przyjmowałas jakieś witaminy na wzmocnienie organizmu czy dopiero po ustabilizowaniu sie hormonów?

Do góry