reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

od którego tygodnia progesteron

Ok to po kolei.
Kwas 400 zaczelam brac około listopada. Koniec marca byly dwie kreski. Na pierwszej wizycie gin zaleciła pueria uno. Koniec maja było poronienie i po oczyszczeniu gin zapisała 3 opakowania kwasu 5 mg. Jak się kończył zadzwonilam po recepte do ogólnego i ten wysłał mnie na zbadanie poziomu. Wyszlo sporo ponad normę i powiedział że spokojnie z 3 miesiące mogę nie brać, ale za to żeby maz brał.. nie chcialam w momencie starań tak zupełnie go odstawić bo wiem, że szybko się wyplukuje i bralam tak co 3 dni 400. Odkad znowu zobaczyłam dwie kreski biore codziennie kwas 400 wit d 2000 c 1000 i omega to jest jakos 1000 a w tym epa 180 i dha 120 .
Ciezko mi stwierdzić czy powinnam lepiej to wszystko osobno czy puerie bo nie dostałam wtedy zaleceń czego ile dokładnie, tylko sama puerie.

A czy beta mogłaby spadać gdyby było potwierdzenie ciazy na usg?

reklama
A co ta homocysteina nam moze powiedzieć w tej sytuacji? Bo widzę że moim dużym mieście tylko jeden lab robi na drugim końcu miasta :/

A czy beta mogłaby spadać gdyby było potwierdzenie ciazy na usg?
Tak, ale zapewne kolejne USG byłoby nieprawidłowe (byłoby widać zatrzymanie rozwoju zarodka) i dlatego po uwidocznieniu zarodka na USG już nie bada się bety. Będzie ona też nieco spadać fizjologicznie pod koniec I trymestru, ale nadal będzie na wysokim poziomie przez całą ciążę. Mnie, i zapewne @olka1113 też, najbardziej chodzi o sytuację wczesnej ciąży, kiedy nie ma pewności czy jest ona w macicy oraz kiedy jest największy naturalny odsiew wad letalnych - żeby nie karmić progesteronem takiej ciąży, bo to naraża matke bez żadnych zysków.

Homocysteina powie czy trzeba modyfikowac dawkę kwasu foliowego i ewentualnie B12. Bardzo wysoka homocysteina wiąże się z ryzykiem zakrzepowym i jest przesłanka do stosowania leków p/zakrzepowych w ciąży.

Dobrze czyli podsumowując, robie w przyszłym tygodniu poziom progesteronu i za 2.tygodnie ide na wizytę z usg, do tego czasu biore to co bralam i bety na tym etapie juz nie ma sensu robić, dobrze zrozumiałam?

Dobrze czyli podsumowując, robie w przyszłym tygodniu poziom progesteronu i za 2.tygodnie ide na wizytę z usg, do tego czasu biore to co bralam i bety na tym etapie juz nie ma sensu robić, dobrze zrozumiałam?
A lekarka Ci coś odpisała albo wystawiła e-recepte na tabletki z progesteronem? Cały wątek zaczął się od tego, czy masz brać progesteron już teraz, natychmiast. Jeśli to nieaktualne i czekasz 2 tyg na wizytę, a lekarka Ci nic nie zapisała do badania ani żadnych leków, to właściwie w ogóle nie musisz nic badać z krwi teraz. Ja osobiście bym kontrolowała hcg co 2-3 dni i jednorazowo/czasem progesteron, ale to moje podejście po różnych ginekologicznych przejściach.

Nic nie odpisała ani nie zapisała. Chciałam wiedzieć czy muszę ją napastować, żeby dala znać, czy te 2 tygodnie mogą być w naszym przypadku kluczowe.
A z tym zrobieniem progesteronu pomyslalam że już pójdę na wizytę za którą place 400... z wynikami żeby uniknąć tego że ona mi powie ze mam zrobić i przyjsc za tydzien dwa i znowu zabulic

Nic nie odpisała ani nie zapisała. Chciałam wiedzieć czy muszę ją napastować, żeby dala znać, czy te 2 tygodnie mogą być w naszym przypadku kluczowe.
A z tym zrobieniem progesteronu pomyslalam że już pójdę na wizytę za którą place 400... z wynikami żeby uniknąć tego że ona mi powie ze mam zrobić i przyjsc za tydzien dwa i znowu zabulic
Ja uważam, że jezeli Cię ten progesteron zastanawia, to jak najbardziej warto zbadac :)

Zupełnie nie rozumiem tego, że lekarze przepisują duphaston bez oznaczenia poziomu progesteronu wcześniej.

tak naprawdę nie wiem w jakiej kolejności by mi to lekarka zaleciła. Powiedziała, że napisać maila, wtedy zleci badania i zapisze progesteron. Podejrzewam, że pewnie w takiej kolejności :) A skoro nie odpisuję, to przyjdę na wizytę już z wynikiem i będzie wiedziała czy zapisać czy nie :)

reklama
Aż chce się napisać, że masz jakąś dziwną tę lekarkę. Bierze sporo pieniędzy, nie zleciła Ci badań po poronieniu, dowaliła mega dawkę kwasu foliowego bez innych witamin, zapowiedziała profilaktyczny progesteron a jak potrzebujesz to nie masz z nią kontaktu.

I tak na następnej wizycie może Ci powiedzieć, że masz przyjść za tydzień lub dwa, żeby zobaczyć rozwój ciąży na USG (szczególnie, jeśli nie będzie jej coś pasowało).

10 października lekarka nie będzie potrzebowała wyniku progesteronu z 1 października. Też ją średnio będzie obchodzić jakie byly przyrosty bety, bo będzie się liczyło to co zobaczy na USG.

Te badania hcg i progesteronu robiłabyś teraz na własną rękę, żeby szybko zareagować w przypadku, gdyby wyniki były nieprawidłowe. Przy czym tysiące kobiet tego nie robią i czekają do wizyty u gin, jeśli nie mają żadnych niepokojących objawów typu krwawienia, upławy, bóle.

Jeśli chcesz mieć badania na pierwszą wizytę, to sobie wyszukaj co jest w standardzie/dobrych praktykach przed 10 tc. Toxo, różyczka, cytomegalia, TSH, glukoza na czczo - to są badania, które możesz zrobić 7 października i gdyby coś tam było nie tak, to lekarka od razu zareaguje.

Teraz w rekomendacjach dla kobiet w ciąży jest dzienna dawka 800 mikrogramów metylowanego kwasu foliowego lub 400+400 zwykłego+metylowanego. Takze no znowu Twoja decyzja ile bierzesz.

Do góry