reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

od którego tygodnia progesteron

No nie wiem, na podtrzymanie ciąży 😋

Progesteron to nie jest magiczny jednorożec potrzymujacy ciążę. Jeżeli masz niedobór i ciąża jest prawidłowa to tak progesteron potrzyma ciążę. Na innym etapie jak masz niewydolność szyjki macicy też może pomóc. Ale jak nie masz tych przypadłości to nie pomoże 🤷‍♀️

reklama
Też straciłam ciążę w lutym tego roku , po czym zaszłam w kolejną 3 miesiące później . Na co dzień mieszkam w UK I tutaj do 3 miesiąca żadnych progesteronów nie przepisują bo dla nich ciąża do 3 miesiąca nie istnieje (gdyż to selekcja naturalna) . Ale cieszę się że akurat za drugim razem byłam w Polsce i poszłam do lekarza w 7 tygodniu. Po uwidocznieniu serduszka profilaktycznie przepisała mi duphaston z uwagi na wcześniejsze poronienie i że nie znałyśmy przyczyny tego. Powiedziała , że nie zaszkodzi . Brałam go do 13 tygodnia ciąży i jak narazie wszystko jest ok .

Czyli na moim miejscu nie panikowalabyś zanim doktor odpowie czy leciała jak najszybciej na usg?

Nie brałabym żadnych leków w ciąży bez potrzeby bo każdy lek ma wpływ.
Dodam, że jestem po ciąży pozamacicznej po niej o kolejne dziecko starłam się prawie 2 lata.
Startowałam z progesteronem 7ng (gdzie niedobór jest poniżej 10ng) i mimo to, nie brałam progesteronu na tym etapie - bo wraz z rozwojem ciąży progesteron urósł powyżej 20ng bez suplementacji, która nie była potrzebna

A mogę zapytać w którym tygodniu okazuje się że jest ciaza pozamaniczna?

U mnie w 9tc - była bardzo ciężka do zobrazowania.
Myślę, że dodatkowy progesteron w tamtym momencie bardzo pogorszyłby sprawę - na szczęście trzymam się lekarzy, którzy nie przepisują leków na receptę bo tak. Bez wskazań.

reklama
Do góry