reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

od którego tygodnia progesteron

nie życz kobiecie w ciąży antybiotyków i zastanów się zanim napiszesz coś nieprzyjemnego do drugiej ciężarnej . Mimo twojego jadu życzę Ci jak i Twoim dzieciom jak najlepiej, pomimo że twój komentarz był mega słaby .

Powiedz mi czym się różni założenie pessaru, wzięcie antybiotyku a wzięcie BEZ WSKAZAŃ innego leku na receptę?
I w którym miejscu to jest jad?

reklama
Powiedz mi czym się różni założenie pessaru, wzięcie antybiotyku a wzięcie BEZ WSKAZAŃ innego leku na receptę?
I w którym miejscu to jest jad?
czy ja gdziekolwiek wspomniałam bez wskazań ? Napisałam w pierwszym poście PO UWIDOCZNIENIU SERDUSZKA DOSTAŁAM DUPHASTON !!! Oczywiste jest że zanim coś się weźmie trzeba się skonsultować z lekarzem !

Też straciłam ciążę w lutym tego roku , po czym zaszłam w kolejną 3 miesiące później . Na co dzień mieszkam w UK I tutaj do 3 miesiąca żadnych progesteronów nie przepisują bo dla nich ciąża do 3 miesiąca nie istnieje (gdyż to selekcja naturalna) . Ale cieszę się że akurat za drugim razem byłam w Polsce i poszłam do lekarza w 7 tygodniu. Po uwidocznieniu serduszka profilaktycznie przepisała mi duphaston z uwagi na wcześniejsze poronienie i że nie znałyśmy przyczyny tego. Powiedziała , że nie zaszkodzi . Brałam go do 13 tygodnia ciąży i jak narazie wszystko jest ok .
Profilaktycznie. Rany boskie, ja nawet przy transferze ivf nie miałam progesteronu profilaktycznie 🙈. To nie są cukierki.

czyli starczy mi to? :D
jeżeli moja gin nie odpisze to zrobię te badania i pójdę na wizytę już z wynikami. Tylko podpowiedzcie co najlepiej, wiem już, że progesteron i betę wtedy jednorazowo? I coś jeszcze? Mam jeszcze skierowanie na kwas foliowy, bo miesiąc temu wyszedł mi wynik sporo ponad normę. I na B12 mam
Możesz zbadać np. homocysteinę.
Natomiast jeśli chcesz sprawdzić czy dobrze przyswajasz kwas możesz zrobić pakiet trombofilia - tam jest badane kilka genów.

A myślicie, że mogę na razie brać wit d, c , kwas foliowy i omega 3 czy lepiej już włączyć pueria uno?
Czy skierowanie na progesteron i betę może dać lekarz rodzinny?
Rodzinny raczej nie wypisuje ale musiałabyś zpaytać. Ja za betę i progresteron płaciłam nie całe 40 zł. I zdecydowanie warto zrobić betę po 48h. Osobiście zaczęła bym brać witaminy dla kobiet w ciąży niż pojedyńcze dawki. Witaminę D też można brać jak się ma małą ilość w witaminach ale najpierw warto zbadać jej poziom żeby nie okazało się że bierzesz jej za mało albo za dużo.

czy ja gdziekolwiek wspomniałam bez wskazań ? Napisałam w pierwszym poście PO UWIDOCZNIENIU SERDUSZKA DOSTAŁAM DUPHASTON !!! Oczywiste jest że zanim coś się weźmie trzeba się skonsultować z lekarzem !
No jak nie zbadałaś sobie poziomu progesteronu i nie wiadomo było czy ten duphaston byl w ogole potrzebny, to tak, jest bez wskazań.

I nie, duphaston nie jest lekiem, który pozwala mieć luźniej w głowie po poronieniu. Na to jest terapia i psychiatra

patrzyłam ceny w moim labie to za jedno jest koło 40, plus pewnie za pobranie to wyjdzie koło 100 za dwa. Ale spoko, zrobię.
10.10 mam wizytę

A myślicie, że mogę na razie brać wit d, c , kwas foliowy i omega 3 czy lepiej już włączyć pueria uno?
Czy skierowanie na progesteron i betę może dać lekarz rodzinny?
Jaki kwas foliowy bierzesz i jaki lekarz oceniał wysokość poziomu kwasu foliowego we krwi? Czy zmienił Ci preparat? Jak będziesz badała kwas foliowy i B12, to zbadaj też homocysteine. Badania genetyczne w kierunku polimorfizmow mthfr nie mają w tej sytuacji większego sensu, chyba że lekarz będzie chciał jako podkładkę do jakichś badań lub lekow refundowanych.

Sprawdź sobie skład witamin w Pueria Uno i tych co bierzesz osobno, żeby wiedzieć na czym stoisz. Jeśli teraz bierzesz 4000 jm D3, to w Puerii jest mniej, więc zapytaj swojego lekarza, jaką dawkę masz brać. Podobnie z DHA. Ja bym się wstrzymała ze zmiana witamin do wizyty i do wyników krwi.

reklama
czyli starczy mi to? :D
jeżeli moja gin nie odpisze to zrobię te badania i pójdę na wizytę już z wynikami. Tylko podpowiedzcie co najlepiej, wiem już, że progesteron i betę wtedy jednorazowo? I coś jeszcze? Mam jeszcze skierowanie na kwas foliowy, bo miesiąc temu wyszedł mi wynik sporo ponad normę. I na B12 mam
Uważam, że betę powinnaś powtórzyć, bo jeśli lekarz jednak zapisze Ci luteine lub duphaston do brania od zaraz, to naprawdę bez sensu będzie je brać jeśli beta będzie stała w miejscu lub malała.

Do góry