reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Objawy i samopoczucie w ciąży i po ciąży

Dziewczyny ta wydzielina jest OK. Jeśli tylko nie swędzi i nie piecze to powinna być ok. Ma prawo ej być dużo - u mnie jest jej bardzo dużo.

U mnie mdłości wieczorne są.
No i zaparcia - straszna sprawa. Macie na to jakieś dobre sposoby?

reklama
Zylciu - mi pomogły suszone śliwki, ponieważ za nimi nie przepadam to przyjmuję je w formie kompotu (woda, śliwki, odrobina cukru, zagotować, schłodzić, pić razem ze śliwkami) - mi bardzo pomaga a do tego gasi pragnienie ;-) staraj się też pić dużo wody, jeść mało ciężkostrawne i wzdymające produkty no i właśnie aktivia lub szklanka kefiru/maślanki dziennie czy jogurt naturalny z musli lub mleko mogą być pomocne. Jeśli Ci to nie pomoże to zapytaj gina o czopki bo zbyt długie zaparcia mogą Cię doprowadzić do hemoroidów lub innych nieprzyjemnych dolegliwości..

-Aia-, katjusza77 - z objawów mam identyko jak Wy czyli nic :-)

ewelka10 - ja podobnie ja kruszki i zylcia mam dużo wydzieliny, raz jest gęstsza wręcz ciągliwa a niekiedy dość wodnista, i właśnie czasem tak dziwnie czuję jak ze mnie coś wycieka, nawet początkowo miałam stracha że to jakąś krwią okresową mi chlusnęło, ale to tylko wodniste upławy ;)

.... tylko druga strona medalu ze czuje coraz to bardziej wzmozony apetyt na sex :) zreszta caly 1 trymestr jest taki, tyle ze im blizej do 2 to sie nasila!! oj bedzie fajno ;)
..
oj u mnie też wzmożona ochota :-D

zylcia588 - ja normalnie mam problemy z zaparciami co dopiero w ciąży :eek: W pierwszej ciąży właśnie przez nie nabawiłam się hemoroidów brrr...

ilovesummer - muszę kupować tą pitną activie i pić regularnie, bo tylko czasem jem jogurt z activi i dodatkowo dosypuję płatki owsiane.

katjusza77
- uwielbiam suszone śliwki, muszę się w nie zaopatrzyć :))

potwierdzam, activia do picia działa na mnie rewelacyjnie. I jeszcze jedno zawsze na mnie działa - kawa. Ale to przed ciążą też tak miałam że po kawie zawsze czekało mnie kilka wizyt w kibelku - kilka na siusiu plus jedna na kupkę. Teraz na kawę kompletnie nie mam ochoty, ale jak się nie wypróżnię kilka dni to sobie serwuję i od razu pomaga.

Co do pozostałych objawów to piersi bolą w nocy, z różnym nasileniem, ale już się przyzwyczaiłam do tego, sutki są większe i bardziej wrażliwe. Wydzielinę też mam różną od białej, lekko przeźroczystej do gęstej mlecznej, trochę żółtawej. Nasilenie też zależy od dnia. Czasem czuje jak ze mnie leci, czasem tylko na papierze, a czasem chwilowa susza. Mdłości nadal mnie trochę męczą i brak apatytu i zachcianek, ale zwiększyło się to znowu przy antybiotyku. Poza tym nadal mam wielkiego lenia!!!!!!

Cześć! Właśnie szukałam tematu zaparć w czasie ciąży.... przed ciążą też mi dokuczały i wiem jak bolą hemoroidy.... spróbuje tej activi.. reszta moich objawów jest praktycznie taka sama jak u wszystkich... chociaż tyle że jak narazie nie wymiotuje tylko mnie od czasu do czasu zemdli....nie mam żadnych upławów...A przede wszystkim NIC MI SIĘ NIE CHCE .....

ja kiedyś jadłam activię, i zawsze, regularnie, bez wyjątku - jak zjadłam to nie mogłam się załatwić. Zabawne jest to że mój mąż też jadł, i podzielił się ze mną taką samą obserwacją :p a ja mu nic o moim problemie nie mówiłam :p jakieś dziwne z nas przypadki :p

moje jelitka na szczęście działają bez zarzutu, nigdy nie miałam takich problemów :) a hemoroida miałam po porodzie, ale zanikł :)

Ja na początku ciąży też miałam zaparcia. Próbowałam różnych sposobów od śliwek przez activię po chleb razowy i nic nie pomagało. Aż w końcu bardzo niechcący okazało się, że idealnie działa na to regularne picie siemienia lnianego. Codziennie rano parzę sobie w szklance pół łyżeczki siemienia (to jest dosłownie 2 łyki) i nie mam tego problemu.
Za to raz w tygodniu mam straszną niestrawność, miałam tak przed ciążą (gdzieś tak raz na miesiąc), ale w ciąży objawy się nasiliły. To jest po prostu okropne. Jeść mogę normalnie, tylko potem........, a najgorzej jest jak jestem głodna.
Może znacie jakieś skuteczne sposoby na tę dolegliwość? Poradźcie.

reklama
na niestrawnosc to nie wiem co by tu polecić

na wzdęcia (mnie pomogły po fasolce po bretonsku) espumisan.. biore regularnie jak tylko czuje się zagazowana:-)

Do góry