reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Objawy i samopoczucie w ciąży i po ciąży

reklama
kruszki nie chcę Cię straszyć, ale za dużo witaminy A jest wyjątkowo nie wskazane w ciąży - poczytaj sobie! Zestaw witamin i tran to za dużo! Skonsultuj to z lekarzem, poza tym, jak witaminy chcesz koniecznie brać, to tylko te dla ciężarnych i wtedy już nic więcej, bo zaszkodzisz sobie i dzidzi. Jak dla mnie to witaminy generalnie są wymysłem firm farmaceutycznych, jeśli się ktoś odżywia zdrowo to nie potrzebuje dodatkowych, sztucznych witamin. Minerały już prędzej.

kruszki nie chcę Cię straszyć, ale za dużo witaminy A jest wyjątkowo nie wskazane w ciąży - poczytaj sobie! Zestaw witamin i tran to za dużo! Skonsultuj to z lekarzem, poza tym, jak witaminy chcesz koniecznie brać, to tylko te dla ciężarnych i wtedy już nic więcej, bo zaszkodzisz sobie i dzidzi. Jak dla mnie to witaminy generalnie są wymysłem firm farmaceutycznych, jeśli się ktoś odżywia zdrowo to nie potrzebuje dodatkowych, sztucznych witamin. Minerały już prędzej.

to jest zestaw, razem, witaminy z tranem, tyle ze tran jest w kapsulce, takze sie bierze po jednej pigulce i kapsulce

Dziewczyny, ja tam nie wiem jak to dokładnie jest z tą wit. A. Z jednej strony wszędzie stoi napisane, żeby nie przesadzać z nią w ciąży, bo szkodzi, uważać właśnie na rzeczone pasztety, wątróbki itd. Z drugiej zaś strony wszystkie zestawy witamin ją zawierają i to zwykle w dawce 100% GDA...

Gdzieś czytałam, że szczególnie należy uważać w ciąży na dawki naprawdę parokrotnie przekraczające dzienne normy spożycia (patrz wątróbka np.), albo suplementy na włosy i paznokcie (potrafią mieć po 300% GDA wit. A). Tran w dziennej dawce to raptem koło 40% GDA wit. A.

kruszki ja biorę tran w kapsułkach (z witaminami D, A, E) od lat. Od czasów szkoły średniej;-). W ciąży nie przestałam sobie go aplikować w dawce 2 kapsułek dziennie :-D Świetnie mi służy. Nie zauważyłam skutków ubocznych...No, chyba, że to on jest sprawcą moich mdłości i bez niego byłoby łagodniej...:eek: Kto wie?!

Jak tam dziewczynki Wasze objawy?? U mnie zdecydowanie łagodniejsze i pewnie tak jak wiele z Was się denerwuję. Na szczęście mój organizm chyba to wyczuwa i tak dla uspokojenia od wczoraj znowu czuje cycolki (chociaż nie tak mocno jak wcześniej ale ważne że w ogóle je czuje), brzuch mnie wczoraj zakłuwał a wieczorem jak odwlekłam kolacje, bo nie było nas długo w domu to trochę mnie zemdliło. Wszystko jest łagodniejsze niż wcześniej, ale i tak się cieszę, że mój organizm jednak daje mi jakieś znaki. To chyba dlatego że się wczoraj nagadałam do moje brzucha, żeby dzidzi się dzielnie trzymała i żeby dawała mi jakieś oznaki że jej tam dobrze :-) aaaa i mam jeszcze jeden objaw, ciągle chce mi się płakać. Jestem jakaś taka rozemocjonowana, wszystko mnie wzrusza. A jak nie wzrusza to wkurza :-) bo się wczoraj z mężem trochę pokłóciłam, a potem się zastanawiałam czemu ja się czepiam :-)

reklama
Marcia u mnie płacz, wzruszenie to norma, śmieję się że nawet na panoramie potrafię się popłakać. Co do objawów to u mnie nic nie zelżały.Dalej mdłości wymioty, bóle głowy, brak apetytu. Do tego wszystkiego stres czy z maluchem wszystko dobrze czy mu te wymioty nie szkodzą. Ja wolałabym brak objawów i stres z powodu ich braku niż objawy i stres z ich powodu.

Do góry