reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

O wszystkim i o niczym, czyli jak dobrze być w ciąży :)

reklama
Uuu Roksi23 ja Ci niestety nie pomogę ale może marcowe Mamuśki coś podpowiedzą. Ale nie wiem czy on musi być zabarwiony krwią.... W sumie Tobie juz tylko 18 dni zostało więc..... może to juz TEN śluz... A skurcze jakies czujesz??

Uuu Roksi23 ja Ci niestety nie pomogę ale może marcowe Mamuśki coś podpowiedzą. Ale nie wiem czy on musi być zabarwiony krwią.... W sumie Tobie juz tylko 18 dni zostało więc..... może to juz TEN śluz... A skurcze jakies czujesz??
brzuch mam jak skała twardy ale byłam 2 dni temu u lekarza i powiedział że nic się nie szykuje narazie:-( i własnie dzisiaj pojechał na ferie i wraca 18:wściekła/y:

Znalazlam cos takiego o tym czopie:

OBJAWY I PRZEBIEG
Wydzielina pochwowa w czasie ciąży staje się gęstsza i obfitsza, a w szyjce macicy formuje się tzw. czop śluzowy. Jest to „korek” ze śluzu zamykający szyjkę, który zabezpiecza wnętrze macicy przed wtargnięciem drobnoustrojów chorobotwórczych wywołujących wiele różnych infekcji. Około 1-2 tygodnie przed porodem szyjka macicy zaczyna przygotowywać się do porodu. Pod wpływem jej skracania i rozwierania czop śluzowy wypada. Obserwuje się wówczas śluzową, bezzapachową, wydzielinę pochwową. Jest ona najczęściej podbarwiona krwią, dochodzi bowiem do rozerwania drobnych naczyń krwionośnych szyjki macicy, która w ostatnich tygodniach przed porodem jest znacznie bardziej rozpulchniona i przekrwiona. Jest to objaw zwiastujący rychły poród. Odejście czopu śluzowego może nastąpić na 1-2 tygodnie, kilka dni lub godzin przed porodem. Jeżeli wydzielina z pochwy staje się nagle wodnista może to świadczyć o pęknięciu pęcherza płodowego i sączeniu się płynu owodniowego. Zbyt duża ilość krwi w wydzielinie może być wynikiem różnych niebezpiecznych powikłań ciążowych, np. odklejania się łożyska, zagrażających życiu dziecka. Zmiany wyglądu i zapachu wydzieliny mogą być również objawem infekcji dróg rodnych.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...
Jeżeli nastąpi nagła zmiana wydzieliny pochwowej należy skonsultować się z lekarzem. Najczęściej, zmiana następująca pod koniec ciąży związana jest z odchodzeniem czopu śluzowego, jednakże stwierdzić to musi wyłącznie lekarz.

http://*spam*/specjalista/ep,289

I jeszcze coś takiego:

Do objawów poprzedzających poród należą:

1. Obniżenie dna macicy. Wiąże się ze wstawianiem się części przodującej (część ciała zagłębiająca się w miednicy matki, najczęściej jest to główka). U pierworódek występuje to w ostatnich 2-3 tygodniach ciąży, a u wieloródek najczęściej dopiero w trakcie rozpoczęcia akcji skurczowej. Rodzące z reguły wyraźnie to odczuwają. Określają: " łatwiej mi się oddycha, zmniejszył się ucisk na żołądek, czułam, jakby cały brzuch obsunął się do dołu". Wtedy pojawiają się też inne dolegliwości: częstsze oddawanie moczu, wrażenie ucisku na pęcherz moczowy, zaparcia stolca, częste bóle mięśniowe kończyn dolnych.

2. Częste skurcze macicy (w podręcznikach położniczych określane jako skurcze przepowiadające). Są to skurcze o charakterze zbliżonym do skurczów porodowych, z tą różnicą, że są one zwykle krótsze, słabsze, nieregularne i nie powodują rozwierania szyjki macicy. Występują one najczęściej w ostatnich dniach przed porodem.

3. Odejście krwistego czopu śluzowego zamykającego szyjkę macicy. Dzieje się to na kilka godzin, ewentualnie dni, przed porodem. Domieszka krwi pochodzi z bardzo drobnych naczyń krwionośnych szyjki macicy, które zostają uszkodzone podczas rozpoczęcia jej rozwierania.

4. Dojrzewanie szyjki macicy. Niedojrzała szyjka macicy jest zamknięta, ma twardą konsystencję, długość ok.. 2 cm i znajduje się bliżej kości krzyżowej. W ostatnich tygodniach przed porodem staje się ona miękka, bardzo rozciągliwa. Dojrzałość szyjki macicy, czyli tzw. gotowość porodową u pierworódek stwierdzamy, gdy szyjka jest częściowo lub całkowicie "zgładzona" znacznie skrócona) i otwarta co najmniej na 1 cm. Procesowi temu towarzyszy przemieszczanie się szyjki macicy w oś kierunkową porodu. O gotowości porodowej u wieloródek mówimy, gdy szyjka jest skrócona, a jej ujście otwarte jest na 2 cm. Świadczy to o tym, że macica przygotowana jest do wystąpienia akcji skurczowej. Są to objawy bliskiego porodu.

5. Objawy ogólne. Przed porodem może wystąpić ogólny niepokój, kołatanie serca, nerwobóle uciskowe (najczęściej w okolicy nerwu kulszowego), nawracające bóle okolicy krzyżowej itd. Mogą pojawić się objawy ze strony przewodu pokarmowego, jak wymioty, biegunka, uczucie parcia na kiszkę stolcową oraz objawy ze strony narządów płciowych, np. w postaci zwiększenia wydzieliny pochwowej. Kobieta najczęściej zgłasza osłabienie ruchów dziecka przed porodem.

dzięki Debiutntko:-) mam nadzieje że to jeszcze nie to:no: i mała posiedzi jeszcze do 18 lutego:tak:

Roksi23, pogadaj z nią poważnie na temat powstrzymania się jeszcze trochę :-D .

Ale na wszelki wypadek śledź jak się ten śluź sprawuje bo jak tam piszą może odchodzić 1-2 tyg. ale też parę godzin przed.

A swoją drogą to już chyba trzeba otworzyć nowy wątek "rozdwojone marcówki" bo przecież już Martencja go zapoczątkowała :tak:

A ja tu jeszcze wskoczę ponarzekać ...
Dziś wpakowaliśmy na próbę wózek do auta i ..... zajmuje cały tył :baffled: . Bagażnika nawet nie brałam pod uwagę bo w takim małym autku to się może jakaś mini "laska" zmieści. I teraz mamy opcje albo jedzie kierowca + dziecko w foteliku + wózek (drugi rodzic biegnie za autem albo dojeżdża autobusem :-D ) albo rodzice + dziecko w foteliku ale już bez wózka.... Na jakies zakupy można jechać tylko z fotelikiem i wpakowac go np. do koszyka ale juz na jakis weekendowy wypad to niestety nie...

Chyba nie pozostaje nic tylko kupno większego auta :sick: i to najlepiej kombi bo jak się gdzieś zechce jechać i dojdzie torba czy walizka to magma.... Zreszta liczyliśmy się z tym, że nas to wczesniej czy później czeka....

Macie też takie "logistyczne" zgrzyty??

podoba mi sie reakcja debiutantki na kazdy problem
poszukane i wklejone :-):tak:

Roksi ja nie widzialam niczego takiego jak czop przed moim poprzednim porodem, wiec nie pomoge :-(

reklama
Do góry