Dzięki. Niestety pani endokrynolog, do której trafiłam, mimo, że z polecenia to trochę dziwnie na mnie patrzyła kiedy mówiłam że przygotowuję się do starania się o dziecko.Na zbicie prl stosuje się też inne leki (starszej generacji) np. bromergon czy norprolac. Dostinex jest lekiem nowej generacji i ponoć ma najmniej skutków ubocznych. No ale wiadomo, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji. To jakie leki są zlecone zależy od lekarza i od tego jak pacjent na nie reaguje.
Nie wiem jakie masz normy dla prl u siebie w laboratorium - natomiast po mtc jest za wysoka. Z tym badaniem też jest różnie, bo niektórzy lekarza w ogóle go nie zlecają i odchodzą od niego :/ Także koło się zamyka.
Nie ma co gdybać i samemu kombinować - dobry lekarz i będzie dobrze. I najlepiej spytać o wszystkie wątpliwości i wtedy będziesz miała jasność.
Norma PRL w laboratorium to 100-496. Gin wysoką prl przypisywał endometriozie. Podobno często te dwie sprawy się łączą.
No nic trzeba znaleźć dobrego endokrynologa- ginekologa, tak jak mówisz i to skonsultować.