reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Na zbicie prl stosuje się też inne leki (starszej generacji) np. bromergon czy norprolac. Dostinex jest lekiem nowej generacji i ponoć ma najmniej skutków ubocznych. No ale wiadomo, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji. To jakie leki są zlecone zależy od lekarza i od tego jak pacjent na nie reaguje.

Nie wiem jakie masz normy dla prl u siebie w laboratorium - natomiast po mtc jest za wysoka. Z tym badaniem też jest różnie, bo niektórzy lekarza w ogóle go nie zlecają i odchodzą od niego :/ Także koło się zamyka.

Nie ma co gdybać i samemu kombinować - dobry lekarz i będzie dobrze. I najlepiej spytać o wszystkie wątpliwości i wtedy będziesz miała jasność.
Dzięki. Niestety pani endokrynolog, do której trafiłam, mimo, że z polecenia to trochę dziwnie na mnie patrzyła kiedy mówiłam że przygotowuję się do starania się o dziecko.
Norma PRL w laboratorium to 100-496. Gin wysoką prl przypisywał endometriozie. Podobno często te dwie sprawy się łączą.
No nic trzeba znaleźć dobrego endokrynologa- ginekologa, tak jak mówisz i to skonsultować.

reklama
Witam! Mam pytanie. Czy na badania hormonów trzeba byc bezwzględnie na czczo? Badalam dzisiaj estradiol, prolaktyne, fsh, lh i testosteron, ale zapomnialam ze nad ranem obudzilam sie i zjadlam cos, a konkretnie kawalek szynki.... Tak, taki ze mnie nocny podjadacz.... az wstyd Bylo to 4 godziny przed badaniem. Wczesniej jadlam wieczorem kolacje okolo 20. Czy to moze jakos zafalszowac wyniki?

Różnie piszą w wytycznych - u mnie prolaktyna bezwzględnie na czczo. Najlepiej pytać w laboratorium w którym się robi.

Ja na wszystkie badania chodzę na czczo, żeby nie musieć się nad tym zastanawiać :)

Ogólnie miałam taki zamiar... tylko zapomniałam się, a badania chciałam koniecznie dziś bo lekarz kazal 2-4 dc, a mamy weekend.

Witam! Czy jakaś łaskawa duszyczka rozwieje moje wątpliwości odnośnie badań hormonalnych. Wg norm laboratoryjnych niby są ok. Robiłam je w 2 dc. Tak więc:
FSH- 4.1mlU/ ml (f. Filikularna- 3.5-12.5)
LH- 7.6(f. Folikurna-2.4-12.6)
Testosteron- 0.224 ng/ ml ( norma 0.084- 0.481)
PRL- 253.20 mlU/l- kobiety- 102- 496
Estradiol- 26.77 pg/ml- norma w f. Folikularnej- 12.4-233

Będę bardzo wdzieczna za podpowiedzi. Do lekarza pojde dopiero jak bede miec jeszcze progesteron, wiec za jakies 3 tygodnie.

Hej. Niedawno zaczęliśmy sie starac o dzidzie. Nic nie wychodzi
frown.gif
zauwazylam ostatnio kilka dluzszych wlosow na brodzie wiec postanowilam zbadac hormony i nie wuglada to chyba dobrze. Do gina sie jutro rejestruje:

Badania w 5dc
TSH 1,384
FSH 9,14 mlu/ml
LH 4.71 mlu/ml
Estradiol 28.32 pg/ml
Progesteron 0,74 ng/ml
Prolaktyna 9.57 ng/ml
Testosteron 74 ng/dl

Co o tyn myślicie? Jak duze to zapowiada problemy?
frown.gif

Kamart656 dokladnie wstaw zdjecie abysmy mialy razem z zakresami norm, nie mysl na zapas i sie nie stresuj, ja rowniez mialam problemy z hormonami, wiele lat staran o dzidzie, trafilam do nowego gina i swietnej endokrynolog. Efekt - 3mies i ciaza :-) pamietaj ze hormony bada sie na czczo po przespanej nocy i w zaleznosci jaki hormon to w danym dniu cyklu,nie wszystkie na raz. Co do prolaktyny ja bralam Dostinex bo Bromergon ma cholerne skutki uboczne. A po Dostinexie pracowalam normalnie i swietnie sie czulam. Bralam go co 7dni jedna tabletke

A mozecie cos powiedziec na temat moich wynikow ktore zamiescilam wyzej? Z tego co wyczytalam stosunek lh do fsh moze wskazywać na pcos. Chociaz lekarz nigdy nie mówił ze cos z jajnikami jest nie tak i nie mam raczej innych objawów, moze jedynie oprocz tego ze w ciagu ostatnich dwoch lat nabralam masy i jakos nie moge tego zrzucic.

reklama
Za duzy plik, nie chce sie wczytać. Generalnie wszystko w normach lab. Tylko testosteron mega wysoko moj to 74,a norma 75. I Fsh moje 9.14, norma do 8.8 i estradiol norma od 27 moj wynik to 28 z groszami :(
Jutro popołudniu mam gina, bede wiecej wiedziec. Denerwuje sie.

Kamart656 dokladnie wstaw zdjecie abysmy mialy razem z zakresami norm, nie mysl na zapas i sie nie stresuj, ja rowniez mialam problemy z hormonami, wiele lat staran o dzidzie, trafilam do nowego gina i swietnej endokrynolog. Efekt - 3mies i ciaza :-) pamietaj ze hormony bada sie na czczo po przespanej nocy i w zaleznosci jaki hormon to w danym dniu cyklu,nie wszystkie na raz. Co do prolaktyny ja bralam Dostinex bo Bromergon ma cholerne skutki uboczne. A po Dostinexie pracowalam normalnie i swietnie sie czulam. Bralam go co 7dni jedna tabletke

Do góry