reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Na zbicie prl stosuje się też inne leki (starszej generacji) np. bromergon czy norprolac. Dostinex jest lekiem nowej generacji i ponoć ma najmniej skutków ubocznych. No ale wiadomo, że wszystko zależy od konkretnej sytuacji. To jakie leki są zlecone zależy od lekarza i od tego jak pacjent na nie reaguje.

Nie wiem jakie masz normy dla prl u siebie w laboratorium - natomiast po mtc jest za wysoka. Z tym badaniem też jest różnie, bo niektórzy lekarza w ogóle go nie zlecają i odchodzą od niego :/ Także koło się zamyka.

Nie ma co gdybać i samemu kombinować - dobry lekarz i będzie dobrze. I najlepiej spytać o wszystkie wątpliwości i wtedy będziesz miała jasność.
Dzięki. Niestety pani endokrynolog, do której trafiłam, mimo, że z polecenia to trochę dziwnie na mnie patrzyła kiedy mówiłam że przygotowuję się do starania się o dziecko.
Norma PRL w laboratorium to 100-496. Gin wysoką prl przypisywał endometriozie. Podobno często te dwie sprawy się łączą.
No nic trzeba znaleźć dobrego endokrynologa- ginekologa, tak jak mówisz i to skonsultować.

reklama
Witam! Mam pytanie. Czy na badania hormonów trzeba byc bezwzględnie na czczo? Badalam dzisiaj estradiol, prolaktyne, fsh, lh i testosteron, ale zapomnialam ze nad ranem obudzilam sie i zjadlam cos, a konkretnie kawalek szynki.... Tak, taki ze mnie nocny podjadacz.... az wstyd Bylo to 4 godziny przed badaniem. Wczesniej jadlam wieczorem kolacje okolo 20. Czy to moze jakos zafalszowac wyniki?

Różnie piszą w wytycznych - u mnie prolaktyna bezwzględnie na czczo. Najlepiej pytać w laboratorium w którym się robi.

Ja na wszystkie badania chodzę na czczo, żeby nie musieć się nad tym zastanawiać :)

Ogólnie miałam taki zamiar... tylko zapomniałam się, a badania chciałam koniecznie dziś bo lekarz kazal 2-4 dc, a mamy weekend.

Witam! Czy jakaś łaskawa duszyczka rozwieje moje wątpliwości odnośnie badań hormonalnych. Wg norm laboratoryjnych niby są ok. Robiłam je w 2 dc. Tak więc:
FSH- 4.1mlU/ ml (f. Filikularna- 3.5-12.5)
LH- 7.6(f. Folikurna-2.4-12.6)
Testosteron- 0.224 ng/ ml ( norma 0.084- 0.481)
PRL- 253.20 mlU/l- kobiety- 102- 496
Estradiol- 26.77 pg/ml- norma w f. Folikularnej- 12.4-233

Będę bardzo wdzieczna za podpowiedzi. Do lekarza pojde dopiero jak bede miec jeszcze progesteron, wiec za jakies 3 tygodnie.

Hej. Niedawno zaczęliśmy sie starac o dzidzie. Nic nie wychodzi
frown.gif
zauwazylam ostatnio kilka dluzszych wlosow na brodzie wiec postanowilam zbadac hormony i nie wuglada to chyba dobrze. Do gina sie jutro rejestruje:

Badania w 5dc
TSH 1,384
FSH 9,14 mlu/ml
LH 4.71 mlu/ml
Estradiol 28.32 pg/ml
Progesteron 0,74 ng/ml
Prolaktyna 9.57 ng/ml
Testosteron 74 ng/dl

Co o tyn myślicie? Jak duze to zapowiada problemy?
frown.gif

Kamart656 dokladnie wstaw zdjecie abysmy mialy razem z zakresami norm, nie mysl na zapas i sie nie stresuj, ja rowniez mialam problemy z hormonami, wiele lat staran o dzidzie, trafilam do nowego gina i swietnej endokrynolog. Efekt - 3mies i ciaza :-) pamietaj ze hormony bada sie na czczo po przespanej nocy i w zaleznosci jaki hormon to w danym dniu cyklu,nie wszystkie na raz. Co do prolaktyny ja bralam Dostinex bo Bromergon ma cholerne skutki uboczne. A po Dostinexie pracowalam normalnie i swietnie sie czulam. Bralam go co 7dni jedna tabletke

A mozecie cos powiedziec na temat moich wynikow ktore zamiescilam wyzej? Z tego co wyczytalam stosunek lh do fsh moze wskazywać na pcos. Chociaz lekarz nigdy nie mówił ze cos z jajnikami jest nie tak i nie mam raczej innych objawów, moze jedynie oprocz tego ze w ciagu ostatnich dwoch lat nabralam masy i jakos nie moge tego zrzucic.

reklama
Za duzy plik, nie chce sie wczytać. Generalnie wszystko w normach lab. Tylko testosteron mega wysoko moj to 74,a norma 75. I Fsh moje 9.14, norma do 8.8 i estradiol norma od 27 moj wynik to 28 z groszami :(
Jutro popołudniu mam gina, bede wiecej wiedziec. Denerwuje sie.

Kamart656 dokladnie wstaw zdjecie abysmy mialy razem z zakresami norm, nie mysl na zapas i sie nie stresuj, ja rowniez mialam problemy z hormonami, wiele lat staran o dzidzie, trafilam do nowego gina i swietnej endokrynolog. Efekt - 3mies i ciaza :-) pamietaj ze hormony bada sie na czczo po przespanej nocy i w zaleznosci jaki hormon to w danym dniu cyklu,nie wszystkie na raz. Co do prolaktyny ja bralam Dostinex bo Bromergon ma cholerne skutki uboczne. A po Dostinexie pracowalam normalnie i swietnie sie czulam. Bralam go co 7dni jedna tabletke

Do góry