reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Najlepiej wstaw fotke wynikow. Bo rozne laboratoria maja rozne zakresy norm.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Wrocilam od lekarza. Mam mieszane uczucia.
Generalnie w ogole sie nie przejal tymi moimi badaniami i pytał skad ten pomysl zeby je robic teraz.. Kiedy zapytalam o wysokj testosteron powiedział że jest w normie i narazie mam się nie przejmować tylko działać... Na usg wszystko ok. Jest pecherzyk dominujacy średnica 14, endometrium 5cm- 12dc. Okresy regularne 30dniowe.
Mam metlik w glowie. Udac sie do endokrynologa?

reklama
Czesc, od jakiegos juz czasu czytam Wasze wskazowki i w koncu po niekonczacych sie splotach wypadkow u mnie postanowilam zbadac hormony. Staramy sie od Nowa od stycznia -dlugo i nie dlugo. W listopadzie kiedy zobaczylam dwie kreski na tescie... samoistnie poronilam... jednakze badajac wtedy hcg poprosilam w zestawie progesteron i z tego co pamietam nie miescilam sie nawet w normach kobiet w ciazy dlatego mniemam ze to byl powod poronienia.
Teraz zaczelam od 21dc i chialam jeden cykl porobic hormony na ta chwile mam :

Progesteron 5,99 ng/ml
faza lutealna: 1,83 - 23,9 ng/ml

Prolaktyna 16,9 ng/ml 4,79 23,30 N
Testosteron 32,37 ng/dl 6,00 82,00 N

Myslicie ze ten progesteron jest powodem do zmartwien? Dodam ze cykle owu badam z testami i co kazdy cykl owu wystepuje, a piersze dwie kreski ktore sa juz tylko wspomnieniem zobaczylismy po 2 miesiacach staran...

Czesc, od jakiegos juz czasu czytam Wasze wskazowki i w koncu po niekonczacych sie splotach wypadkow u mnie postanowilam zbadac hormony. Staramy sie od Nowa od stycznia -dlugo i nie dlugo. W listopadzie kiedy zobaczylam dwie kreski na tescie... samoistnie poronilam... jednakze badajac wtedy hcg poprosilam w zestawie progesteron i z tego co pamietam nie miescilam sie nawet w normach kobiet w ciazy dlatego mniemam ze to byl powod poronienia.
Teraz zaczelam od 21dc i chialam jeden cykl porobic hormony na ta chwile mam :

Progesteron 5,99 ng/ml
faza lutealna: 1,83 - 23,9 ng/ml

Prolaktyna 16,9 ng/ml 4,79 23,30 N
Testosteron 32,37 ng/dl 6,00 82,00 N

Myslicie ze ten progesteron jest powodem do zmartwien? Dodam ze cykle owu badam z testami i co kazdy cykl owu wystepuje, a piersze dwie kreski ktore sa juz tylko wspomnieniem zobaczylismy po 2 miesiacach staran...
Ja zaczynalam od progesteronu 7 i gin stwierdzila ze za niski .. Musi byc dwucyfrowy..podleczylam sie i po 1-2 miesiacach mialam 10 pozniej 14 i wiecej :-) podleczylam tarczyce bo mam niedoczynnosc i... 3miesiac za chwilke bede miala..kiedy mala fasoleczka siedzi w moim brzuszku.. Tak ze nie lekcewaz hormonow w moim przypadku wiele lat staran..bo nie poszlam odrazu leczyc sie, jestem i bylam pod opieka ginekologa i endokrynologa. Glowa do gory,bedzie dobrze. Powodzenia

Ja zaczynalam od progesteronu 7 i gin stwierdzila ze za niski .. Musi byc dwucyfrowy..podleczylam sie i po 1-2 miesiacach mialam 10 pozniej 14 i wiecej :-) podleczylam tarczyce bo mam niedoczynnosc i... 3miesiac za chwilke bede miala..kiedy mala fasoleczka siedzi w moim brzuszku.. Tak ze nie lekcewaz hormonow w moim przypadku wiele lat staran..bo nie poszlam odrazu leczyc sie, jestem i bylam pod opieka ginekologa i endokrynologa. Glowa do gory,bedzie dobrze. Powodzenia

Bardzo dziekuje za te slowa:-) trzeba czasami od innych uslyszec ze bedzie dobrze. Tak myslalam ze to ten moj nieszczesny progesteron ale jestem na poczatku badan hormonalnych chociaz tarczyce dokladnie badalam wczesniej i tu jest ok.
Gratuluje fasolki :-)

Bardzo dziekuje za te slowa:-) trzeba czasami od innych uslyszec ze bedzie dobrze. Tak myslalam ze to ten moj nieszczesny progesteron ale jestem na poczatku badan hormonalnych chociaz tarczyce dokladnie badalam wczesniej i tu jest ok.
Gratuluje fasolki :-)
No i o to chodzi. Wbrew pozorom pozytywne myslenie bardzo duzo daje :-) teraz z doswiadczenia to wiem :-) a skad jestes? Moge polecic super endokrynolog z malopolskiego..za pierwszym razem dobrala leki,byla bardzo pomocna,ma mnostwo dobrych opinii.. Chyba ze progesterom ze swoim ginekologiem leczysz. Mi bardzo pomogl monotoring cyklu (robisz badanie w 3,14 i 21dniu cyklu) poszczegolnych hormonow i wszystko masz jak na tacy co trzeba leczyc :-) a to juz malenki krok do bycia szczesliwa mamusia :-) pozdrawiam!

No i o to chodzi. Wbrew pozorom pozytywne myslenie bardzo duzo daje :-) teraz z doswiadczenia to wiem :-) a skad jestes? Moge polecic super endokrynolog z malopolskiego..za pierwszym razem dobrala leki,byla bardzo pomocna,ma mnostwo dobrych opinii.. Chyba ze progesterom ze swoim ginekologiem leczysz. Mi bardzo pomogl monotoring cyklu (robisz badanie w 3,14 i 21dniu cyklu) poszczegolnych hormonow i wszystko masz jak na tacy co trzeba leczyc :-) a to juz malenki krok do bycia szczesliwa mamusia :-) pozdrawiam!

Ja z dolnośląskiego,okolice Wrocławia. Wizyte mam w następnym miesiącu i dlatego zaczęłam sama badać hormony. Pójdę już z gotowcem i mam nadzieje że już będzie jakaś jasność sprawy. Jeszcze nie znalazłam jakiegoś super lekarza, ale próbuję z polecenia po kolei. Mam nadzieje... na krok na przód, a nie kilka wstecz:-)
Pozdrawiam ciepło

reklama
Ja poprosze o kontakt do tego endokrynologa :)

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry