reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Ja z dolnośląskiego,okolice Wrocławia. Wizyte mam w następnym miesiącu i dlatego zaczęłam sama badać hormony. Pójdę już z gotowcem i mam nadzieje że już będzie jakaś jasność sprawy. Jeszcze nie znalazłam jakiegoś super lekarza, ale próbuję z polecenia po kolei. Mam nadzieje... na krok na przód, a nie kilka wstecz:-)
Pozdrawiam ciepło
Na pewno juz cos sie wyklaruje :-) a robilas hormony w poszczegolnych dniach cyklu? Bo to wazne jest.. A te badania to w jakim celu? Staracie sie o dzidzie ?

reklama
Ja poprosze o kontakt do tego endokrynologa :)

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom
Prosze bardzo :-)
Edyta Runger-Kafara przyjmuje w Kalwarii Zebrzydowskiej, Kraków Nowa Huta, Proszowice lub Miechów. Ja chodzę do Kalwarii tel do recepcji 48338733478 lub 601555914 wpiszesz w google to Ci reszta wyskoczy :-)

Na pewno juz cos sie wyklaruje :-) a robilas hormony w poszczegolnych dniach cyklu? Bo to wazne jest.. A te badania to w jakim celu? Staracie sie o dzidzie ?

Zaczelam od Tsh, ft3, ft4,antyTPO,toxoplazma, cytomelagia po poronieniu. Pozniej musialam zaczekac az sie unormuje okres co trwalo kilka miesiecy. Po 4 miesiacach bylam gotowa na badania dalsze hormonow i mialam wypadek samochodowy. Tablety przeciwbolowe, faszerowanie i... po 3 miesiacach postanowilam nic nie brac. Jak boli to boli trudno. Kolejny krok na przod i zaczelam od 21dc hormony. Teraz jeszcze 3dc, 14dc i jeszcze raz 21dc i wizyta u lekarza. Bede zwarta, gotowa i przygotowana :-) i moze upragniona fasolka sie pojawi... w skrocie monitoruje na razie sama bo starania na razie nic nie daly, a przeczucie ze to progesteron winien mialam juz od daaaaawna. Mam nadzieje ze bedzie juz tylko lepiej. Jak masz jeszcze jakies wskazowki to chetnie poslucham :-)

Zaczelam od Tsh, ft3, ft4,antyTPO,toxoplazma, cytomelagia po poronieniu. Pozniej musialam zaczekac az sie unormuje okres co trwalo kilka miesiecy. Po 4 miesiacach bylam gotowa na badania dalsze hormonow i mialam wypadek samochodowy. Tablety przeciwbolowe, faszerowanie i... po 3 miesiacach postanowilam nic nie brac. Jak boli to boli trudno. Kolejny krok na przod i zaczelam od 21dc hormony. Teraz jeszcze 3dc, 14dc i jeszcze raz 21dc i wizyta u lekarza. Bede zwarta, gotowa i przygotowana :-) i moze upragniona fasolka sie pojawi... w skrocie monitoruje na razie sama bo starania na razie nic nie daly, a przeczucie ze to progesteron winien mialam juz od daaaaawna. Mam nadzieje ze bedzie juz tylko lepiej. Jak masz jeszcze jakies wskazowki to chetnie poslucham :-)
Ale przeszlas kobieto ... Ale wyszlas z tego o wiele silniejsza i teraz juz bedzie tylko dobrze.. Zobaczysz grunt to pozytywnie myslec.. Badania podobne wykonywalam.. Jeszcze sprawdZ swojego partnera (seminogram) bo czasem obwiniamy siebie a np jego plemniki sa w malych ilosciach lub zbyt wolne :-) dodatkowo zrobilam badanie AMH ktore pokazuje jak duza masz rezerwe komorek jajowych zdolnych do zaplodnienia..aczkolwiek ja mialam ich niewiele ale sie udalo.. Tak wiec.. Jestes dobrze przygotowana na wizyte :-) mysle ze wprowadza Ci jakies leki i za pare mies bedziesz miala fasolke w brzuszku :-) ja bralam Dostinex (zamiennik Bromergonu) na zbyt wysoki poziom prolaktyny.. Jedna tabl co 7dni. slicznie spadla prolaktyna :-) pozniej bylo juz happy :-) Oj duzo przeszlam.. Staran,lez i bezsilnosci a o pieniadzach wydanych na ciagle badania i wizyty nie wspomne.. Ale warto bylo! Nie mozna sie poddawac.. Ups ale sie rozpisalam :-) pozdrawiam!

Hej dziewczyny, pomożecie w interpretacji wyników, robione były w 2 dc, wizytę mam dopiero w poniedziałek, a trochę to atg mnie zmartwiło
anty-TPO 31,40 IU/ml (0,00-34,00);
anty-TG 251,00 IU/ml (0,00 115,00)
FSH 4,35 mIU/ml
LH 4,98 mIU/ml
Estradiol 19,40 pg/ml

Hej dziewczyny powiedzcie mi, jezeli wiecie, czy poziom prolaktyny wzrasta jesli boli glowa podczas badania? W poprzednim cyklu w 21dc mialam okolo 16ng/ml a w tym 25,9ng/ml przy normie 23,30 ng/ml.

Nie wiem czy pekanie glowy mialo na to wplyw.
Dalej walcze... luteine na wzrost progesteronu juz dostalam.

Witam serdecznie, miesiaczkuje nieregularni, cykl co 35- 40 dni albo i wcale. W kwietniu 2016 wyniki badan wygladaly nastepujaco:
tsh 0.509 norma 0.35-4.78
Fsh 5.85 norma dla fazy folokularnej bo w takiej bylam 2.5-10.2
Prl 5.49 norma 2.8-29.2
Lh 20.97 norma 1.9-12.5
Estradiol 88.7 norma 18.9-246.7
Progesteron 0.85 norma 0.15-1.4
Testosteron 0.99 norma 0.14-0.78
Moja pani ginekolog stwierdzila ze wszystko jest ok mimo stosunku fsh do lh.
W tym tygodniu zrobolam ponownie badania fsh i lh z tym ze w 4 dniu cyklu. Wyniki wygladaja nastepujaco:
Fsh 2.89 norma 3.4-33.4
Lh 1.59 norma 1.9-12.5
Testosteron 0.33 norma 0.12-0.59

Poczstkowo stosunke fsh do lh wynosil 3.58 obecnie 0.55... wiem ze ten 1 wskazuje na pcos, ten drugi na niewydolnosc przysadki lub podwzgorza... dodam ze przez ostatni rok obserwuje staly wzrost poziomu cholesterolu mimo diety i duzej aktywnosci fizycznej. Na co moga wskazywac te wyniki i do jakiego lekarza powinnam sie zglosic, skoro ginekolog uwaza ze "taki moj urok". Prosze o pomoc

reklama
Witam serdecznie, miesiaczkuje nieregularni, cykl co 35- 40 dni albo i wcale. W kwietniu 2016 wyniki badan wygladaly nastepujaco:
tsh 0.509 norma 0.35-4.78
Fsh 5.85 norma dla fazy folokularnej bo w takiej bylam 2.5-10.2
Prl 5.49 norma 2.8-29.2
Lh 20.97 norma 1.9-12.5
Estradiol 88.7 norma 18.9-246.7
Progesteron 0.85 norma 0.15-1.4
Testosteron 0.99 norma 0.14-0.78
Moja pani ginekolog stwierdzila ze wszystko jest ok mimo stosunku fsh do lh.
W tym tygodniu zrobolam ponownie badania fsh i lh z tym ze w 4 dniu cyklu. Wyniki wygladaja nastepujaco:
Fsh 2.89 norma 3.4-33.4
Lh 1.59 norma 1.9-12.5
Testosteron 0.33 norma 0.12-0.59

Poczstkowo stosunke fsh do lh wynosil 3.58 obecnie 0.55... wiem ze ten 1 wskazuje na pcos, ten drugi na niewydolnosc przysadki lub podwzgorza... dodam ze przez ostatni rok obserwuje staly wzrost poziomu cholesterolu mimo diety i duzej aktywnosci fizycznej. Na co moga wskazywac te wyniki i do jakiego lekarza powinnam sie zglosic, skoro ginekolog uwaza ze "taki moj urok". Prosze o pomoc
Badanie FSH i LH wykonuje sie tylko w 3dniu cyklu. Wyjatkowo w 2 lub 4. Wyniki z innych dni sa niemiarodajne. Wiec najlepiej powtorz w 3 dniu.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry