reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

Hej Kobitki. Odebrałam wyniki badań. Powiedzcie mi co one oznaczają. Oto one :
Mój wynik: Normy:

Estradiol 230,3 pmol/l- faza folikularna: 46.0-607.0
faza owulacyjna: 315.0-1828.0
faza lutealna: 161.0- 774.0
postmenopauza: 18.4-201.0

FSH 3,46 U/l faza folikularna: 3.5-12.5
faza owulacyjna: 4.7-21.5
faza lutealna: 1.7-7.7
postmenopauza: 25.8-134.8

Prolaktyna 174,8 mU/l 127-637 Całkiem już się pogubiłam:-(. Od razu zaznaczam że nie wiem który dzień cyklu bo od stycznia nie mam @ a w maju miałam. wywoływaną

reklama
I ja proszę o pomoc, wiem że lekarz powinien to zinterpretować, ale ja idę w przyszłym tygodniu do lekarza a wyniki mam już:
a więc:
prolaktyna 44,23 ng/ml
tsh 3 wynik 3,00 iu/ml

prl po mtc 367,9 ng/ml

Pomóżcie proszę;-)

Ostatnia edycja:
witam wszystkich serdecznie,
mam PCOS potwierdzone przez kilka badań USG, badanie hormonów i nierególarne miesiączki( i/lub zatrzymania miesiaczki)i. staramy sie z meżem o bobaska juz "BITY" rok, prze ten czasbrałam duphaston i lekarz zaproponował mi laparoskopię, chciałam Was prosic o radę czy iść na zabieg czy isc do jakiegoś innego lekarza i jakiego, dodam iż zabieg miał by być wykonywany w szpitalu w małym miescie gdzie lekarze nie mają chyba dość doświadczenia z PCOS.

Ostatnia edycja:
BADANIA KRWI
prolaktyna 13ng/ml
FSH 3.57 mlu/ml
progesteron 0,701 ng/ml

a tera najlepsze
testosteron 220 ng/dl

dodam jeszcze ze mam 21 lat.

pozdrawiam i bardzo proszę Was o radę!

Witam, mam stwierdzone Hashimoto, czy któraś z was na to choruje, co to za choróbsko, czy można z ta choroba urodzić zdrowego dzidziusia???

Witaj,
Ja mam stwierdzoną chorobę tarczycy Hashimoto.
Pisałam już na tym forum nt. mojej choroby i walki o kolejne dziecko.

Krótko mówiąc Hashimoto to zapalenie tarczycy powodujące niedoczynność. Dlatego oniecznie trzeba suplementować hormony tarczycowe.
Z niekontrolowaną niedoczynnością bardzo trudno zajść w ciążę :-( co więcej jest jeśli się uda to jest duże ryzyko utraty maleństwa :-( Dlatego tak bardzo istotnym jest unormowanie hormonów poprzez ich odpowiednie suplementowanie i regularne kontrolowanie ich poziomów.

Ja zaszłam w kolejną - upragnioną ciążę praktycznie w pierwszym cyklu kiedy w końcu udało mi się unormować pracę tarczycy. Zawdzięczam to wspaniałej Endokrynolog. W ciąży regularnie kontrolowałam hormony i niejednokrotnie miałam zmieniane dawki leków. Dzięki temu szczęśliwie donosiłam i urodziłam zdrową dziewczynkę, która również jest pod stałą opieka endokrynologa.

Dlatego nie załamuj się. Znajdź endokrynologa z prawdziwego zdarzenia, który pacjentów traktuje indywidualnie a nie taśmowo wypisuje recepty na hormony. Unormuj tarczycę i .. do dzieła! Ja jestem żywym dowodem na to, że z Hashimoto można zajść w ciążę, donosić ją i urodzić zdrowe dziecko :tak:

Nieczęsto bywam na tym forum, więc jeśli masz więcej pytań daj znać na GG, mój nr 8198556 – niewidoczna dla nieznajomych ale najczęściej dostępna.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :blink:
[FONT=&quot]mon[/FONT]

Ostatnia edycja:
Dziewczyny jeśli chodzi o Wasze wyniki z hormonów, to proponuję zajrzeć na str 1. Świetnie jest to opisane :-)

świetny temat, bardzo dziękuję Elżbietce za zebranie wszystkich najważniejszych informacji na pierwszej stronie.
w przyszłym tygodniu czeka mnie jednodniowy pobyt w szpitalu, będę mieć wszystkie badania hormonalne.

trochę się boję wyników...

Witajcie, Ja też mam problem z interpretacją wyników. Jednak nie na wszystkie swoje pyt. znalazłam odpowiedź na pierwszej stronie, dlatego ośmieliłam sie napisać:-).
Jestem po dwóch poronieniach i przymierzam się właśnie do kolejnych starań. Miałam badany profil dobowy prolaktyny i nie wiem jak te wyniki zinterpretować.
prl o 16.00 - 17.10, prl o 7.00 - 41.87, prl 7.00 po peg-17.87
Może któraś z Was orientuje sie co oznaczają powyższe wyniki, proszę o odpowiedź. Wizytę u endokr. mam dopiero pod koniec lutego...
Pozdrawiam

reklama
Hej dziewczyny dawno tu nie zaglądałam ja staram się od 15 miesięcy w styczniu 2010 poroniłam cały czas chodziłam do jednego ginekologa ciągle tylko mi mówiła że mam brać luteine bo mam nie regularne cylke i nic po za tym, myślałam że to wystarczy że nic mi nie może być skoro urodziłam jedno to i drugie mogę, w końcu zmieniłam gina i okazało sie dzisiaj że mam PCOS:( i za 6 miesięcy mam przyjśc z kompletem badań do niego i będzie laparoskopia czy któraś z was miała juz robioną laparoskopie i jak to wygląda on mi nic nie powiedział dopiero przy następnej wizycie powie mi co i jak ale do tego czsu to ja zgłupieja poczytałam w necie nawet oglądałam jak sam zabieg wygląda ale nie ma to jak dowiedzieć sie od kogoś kto jest juz po .Błagam o odpowiedz!!!!!

Do góry